Home Νέα Ομιλία Παπαγεωργίου στην εκδήλωση για το ΙΕΝΕ
Ομιλία Παπαγεωργίου στην εκδήλωση για το ΙΕΝΕ

Ομιλία Παπαγεωργίου στην εκδήλωση για το ΙΕΝΕ

0
0

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στην επετειακή εκδήλωση του ΙΕΝΕ για τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του (Αίγλη Ζαππείου 8/5/14).


papageorgiou_ashmakhs«Κυρίες και κύριοι,


Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα σε αυτή την εορταστική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του ΙΕΝΕ.


Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης έχει να παρουσιάσει ένα πολυεπίπεδο έργο με παρεμβάσεις και ερευνητικά προγράμματα που έχουν συνοδεύσει – και πολλές φορές μπορώ να πω – έχουν επηρεάσει τις κοσμογονικές αλλαγές και εξελίξεις που έχουν συντελεστεί τα δέκα αυτά χρόνια δραστηριοποίησής του στο χώρο της ενέργειας.


Με μεγάλη μου χαρά και τιμή μεταφέρω εκ μέρους του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ευχές για τα 10 χρόνια του ΙΕΝΕ, αλλά και για τα πολλά χρόνια που θα ακολουθήσουν με ακόμα πιο δυναμικές και δημιουργικές παρεμβάσεις.
Δέκα χρόνια στα οποία η Ενέργεια πια αποτελεί κομβικό κλάδο της Οικονομίας ή πιο σωστά ζωτικό κομμάτι της.


Δέκα χρόνια που ανέδειξαν νέες πηγές ενέργειας.


Δέκα χρόνια που οι τεχνολογικές εξελίξεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.


Ταυτόχρονα ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της ενέργειας αποτέλεσε κομβικό στοιχείο παγκόσμιων εξελίξεων.
Επίσης άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας σε σχέση με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.


Σε αυτό το διάστημα, το IENE συνέβαλλε στην ενεργειακή εξωστρέφεια της Ελλάδας και της ανάδειξης της σημασίας της χώρας μας για τη ΝΑ Ευρώπη.


Βέβαια η χώρα μας μέσα σ΄αυτή τη δεκαετία βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που επηρέασε τις εξελίξεις στον εγχώριο ενεργειακό κλάδο, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε και το σημείο εκκίνησης για τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότερα στην ενέργεια.
Πριν από 2 χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με τα πολλά και χρόνια προβλήματα και στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ενέργειας, που μέσα από την κρίση μπήκαν στον μεγεθυντικό φακό και συχνά φαίνονταν ανυπέρβλητα. Εμπόδια και στρεβλώσεις που τις συζητούσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Με πολλή δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια, με στρατηγικό σχέδιο και αμφίδρομη επικοινωνία με το σύνολο του κλάδου, σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως τα καταφέραμε.


Καταφέραμε να μείνουμε ζωντανοί, να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις έκτακτες συνθήκες, να υπερβούμε τα εμπόδια και ταυτόχρονα να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το μέλλον. Βεβαίως όλα αυτά είχαν κάποιο κόστος. Γιατί ποτέ καμιά μεγάλη αλλαγή – και εδώ μιλάμε για κοσμογονία -, δεν έχει συντελεστεί χωρίς κόστος. Όμως τελικά το κόστος ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που θα αντιμετωπίζαμε στην περίπτωση που δεν καταφέρναμε να κρατήσουμε ζωντανή όλη την ενεργειακή αλυσίδα.


Μια αλυσίδα που κάθε κρίκος της τώρα βρίσκεται στη μετάβαση για μια νέα εποχή στην Ενέργεια. Μια εποχή που θα μας βρει όμως αυτή τη φορά έτοιμους και δυνατούς για το μέλλον.


Σήμερα προχωράμε στις μεγάλες αλλαγές στην αγορά τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου. Περνάμε σε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ανοίγουμε την αγορά στον ανταγωνισμό προς όφελος των τελικών καταναλωτών και δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.


Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να κάνω ειδική αναφορά στο αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που πήραμε τα τελευταία χρόνια στο χώρο των ΑΠΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνάντησαν πολλές και έντονες αντιδράσεις και γνωρίζω καλά πως ήταν ιδιαιτέρως παρεμβατικές, όμως ήταν απολύτως αναγκαίες.


Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως μετά και από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ οδεύουμε στην οριστική επίλυση του τεράστιου προβλήματος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Είναι πλέον κυριολεκτικά ζήτημα λίγου χρόνου ο μηδενισμός του ελλείμματος, που θα μπορούσε – αν το είχαμε αφήσει – να αποτελέσει το τέλος όχι μόνο των ΑΠΕ στη χώρα μας αλλά και βόμβα στα θεμέλια συνολικά της εγχώριας αγοράς ενέργειας.


Όλα τα στοιχεία – όπως είπα και πριν– δείχνουν ότι αυτό πια έχει ξεπεραστεί. Οι προβλέψεις βάσει των στοιχείων αυτών δείχνουν ότι σύντομα θα αποκατασταθεί και η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα και το σύστημα πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ.


Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν στις εγχώριες παρεμβάσεις. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο εξωστρεφής από ποτέ. Βάζει στόχους και τους πετυχαίνει. Και πιο χαρακτηριστική επιτυχία είναι αυτή της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου μέσω του TAP, που τοποθετεί τη χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και ταυτόχρονα αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στη ΝΑ Ευρώπη.


Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Προχωράμε στον ενεργειακό σχεδιασμό για την χώρα μας, στο ενεργειακό μείγμα που χρειαζόμαστε για την επόμενη 20ετία. Απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα και προετοιμαζόμαστε για τις συνθήκες του αύριο.


Σε αυτήν τη διαδρομή θέλουμε να έχουμε συνοδοιπόρους όλους τους παράγοντες της αγοράς και φυσικά το ΙΕΝΕ. Τα 10 χρόνια που πέρασαν ήταν ιδιαίτερα δημιουργικά για όλους. Δύσκολα αλλά δημιουργικά.


Τα επόμενα όπως εξελίσσονται ειδικά για την Ελλάδα με αυτά που πρόκειται να γίνουν, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά αλλά σε ολόκληρη την περιοχή, είναι βέβαιο ότι θα είναι κοσμογονικά! Πιστεύω πως το ΙΕΝΕ μπορεί να συντελέσει τα μέγιστα σε αυτό.


Σας ευχαριστώ πολύ.»