1. Home
  2. Νέα
  3. H επέτειος των 10 χρόνων του IENE
H επέτειος των 10 χρόνων του IENE

H επέτειος των 10 χρόνων του IENE

0

Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του ελληνικού ενεργειακού τομέα, αλλά και του οικονομικού και πολιτικού κόσμου της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην «Αίγλη» του Ζαππείου, το εορταστικό Business Luncheon για τα 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) χρόνια στα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.


ieneΚαθώς εφέτος η χώρα μας ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., η επετειακή εκδήλωση του ΙΕΝΕ ανέδειξε την σταθερή προσήλωση του Ινστιτούτου στην διεύρυνση των προοπτικών του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης.


Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και τις κεφαλαιώδους σημασίας γεωπολιτικές ανακατατάξεις που σημειώνονται με τόση ένταση το τελευταίο διάστημα.
Επίσης, στον χαιρετισμό που απέστειλε προς την εκδήλωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, μεταξύ άλλων, εξήρε τον ρόλο του ΙΕΝΕ στην προώθηση και διεύρυνση της ενεργειακής ατζέντας σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, καθώς και την προσφορά του ως ανεξάρτητου think tank στην κατάθεση προτάσεων ενεργειακής στρατηγικής σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο κ. Slav Slavov, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του World Energy Council (WEC), ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς του ενεργειακού τομέα. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Slavov αναφέρθηκε στην προσφορά του ΙΕΝΕ στην προώθηση του περιφερειακού ενεργειακού διαλόγου και ιδιαίτερα στο South East Europe Energy Dialogue, το κεντρικό ετήσιο διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου που διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη και το οποίο τελεί, τα τελευταία χρόνια, υπό την αιγίδα του WEC.


Από την πλευρά του ΙΕΝΕ, ο αντιπρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπολής, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους στο επετειακό Business Luncheon, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολυδιάστατο έργο του Ινστιτούτου κατά τα δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δυναμικής παρουσίας του στην ΝΑ Ευρώπη, καθώς και στα σχέδιά του για το άμεσο μέλλον.


Ακολούθησε προβολή video documentary για την δράση του ΙΕΝΕ στην ΝΑ Ευρώπη, με ιδιαίτερη αναφορά στην καθιερωμένη διεθνώς, εδώ και οκτώ χρόνια, περιφερειακή εκδήλωση του Ινστιτούτου, το South East Europe Energy Dialogue, αλλά και στο South East Europe Energy Outlook, την μελέτη αναφοράς του ΙΕΝΕ, που αποτελεί την πρώτη αναλυτική και ταυτόχρονα συνδυαστική παρουσίαση των ενεργειακών προοπτικών των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα, μέσα από την προβολή υπογραμμίστηκε ο ρόλος του ΙΕΝΕ ως περιφερειακού φορέα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων επιστημόνων, ακαδημαϊκών, εκπροσώπων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, αλλά και των διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής.


Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία του προέδρου του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, ο οποίος ανέλυσε τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις τάσεις του χώρου της ενέργειας στην Ελλάδα, την ΝΑ Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ περιέγραψε εκτενώς τόσο στους μελλοντικούς στόχους, όσο και στις προοπτικές και προσδοκίες του Ινστιτούτου.
Χαιρετισμούς απηύθηναν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος (2009-2013) του ΙΕΝΕ Δρ. Γιάννης Δεσύπρης και ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Καθηγητής Παντελής Κάπρος, οι οποίοι επικεντρώθηκαν, από την πλευρά τους, στις ποικίλες πτυχές του έργου του ΙΕΝΕ σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας της χώρας κατά το πρόσφατο παρελθόν.


Το εορταστικό Business Luncheon του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με τον σχολιασμό των ενεργειακών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον ευρύτερο περίγυρο, καθώς και του ρόλο του Ινστιτούτου σε αυτές, από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικού Συμβούλου του ΙΕΝΕ κ. Γιάννη Μάζη. Μέσα από το πρίσμα της γεωπολιτικής ανάλυσης, ο Καθηγητής Μάζης ανέδειξε την όλο και μεγαλύτερη σημασία της ενέργειας για το μέλλον της ΝΑ Ευρώπης.


Χορηγοί της επετειακής εκδήλωσης για τα 10 Χρόνια του ΙΕΝΕ ήταν οι εταιρείες ΔΕΠΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Energean Oil and Gas, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονταν η εταιρεία EDFNouvelles, ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια, η Enel Green Power, η δικηγορική εταιρεία KyriakidesGeorgopoulos Law Firm, ο ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.