Home Νέα Στις 26/5 η συνάντηση για την Ουκρανία
Στις 26/5 η συνάντηση για την Ουκρανία

Στις 26/5 η συνάντηση για την Ουκρανία

0
0

Η συνάντηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρωσίας και Ουκρανίας αναφορικά με το θέμα του χρέους της Ουκρανίας προς την Gazprom θα γίνει σε επίπεδο υπουργών στις 26 Μαΐου.


Ukraine EUΌπως μεταδίδουν το ITAR-Tass και το The Voice of Russia, η συνάντηση θα γίνει μεταξύ του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβαν, του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας, Γιούρι Προντάν και του Ευρωπαίου επίτροπου αρμόδιου για θέματα Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ.
Η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να διαπραγματευτεί μία έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία.


Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι θα συζητηθεί η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, εάν το Κίεβο αποπληρώσει τα συνολικά 2.237.000 δολ. που οφείλει στη Ρωσία από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας τις προηγούμενες μέρες μέσω επιστολής κάλεσε τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει και να τερματίσει την κρίση που υπάρχει με το φυσικό αέριο.


«Στις αρχές του Απριλίου προτείναμε να αρχίσουν άμεσες διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και να εξασφαλιστούν σταθερές παραδόσεις και (απρόσκοπτη) μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου, βάσει των όρων των συμβάσεων» τονίζει ο Πούτιν.


«Πέρασε πάνω από ένας μήνας. Έγιναν διαβουλεύσεις στη Μόσχα με τους αντιπροσώπους διαφόρων χωρών, οι οποίες δεν ανήκουν στην ΕΕ, κατά τις οποίες οι εταίροι μας μας είπαν ότι συμμερίζονται πλήρως τις ανησυχίες μας για την κατάσταση όσον αφορά τις πληρωμές της Ουκρανίας για τις παραδόσεις αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους κινδύνους που εγείρονται λόγω των ανεπαρκών ποσοτήτων αερίου οι οποίες αποθηκεύονται σε υπόγειες ουκρανικές εγκαταστάσεις», συνεχίζει ο πρόεδρος Πούτιν.


«Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ΕΕ, κάναμε μόνον μία συνάντηση στη Βαρσοβία με μια αντιπροσωπεία υπό τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, στην οποία παρέστη επίσης ο Ουκρανός εκπρόσωπος Γιούρι Προντάν. Δυστυχώς πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμιά συγκεκριμένη πρόταση από τους εταίρους μας για το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την ουκρανική αγοράστρια εταιρεία ώστε να μπορεί να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να εγγυάται αξιόπιστη μεταφορά» αερίου στην Ευρώπη, τονίζεται στην επιστολή του Πούτιν.


«Επιπλέον, η κατάσταση με τις πληρωμές για το ρωσικό αέριο μόνον επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Η Gazprom δεν έχει λάβει ούτε μία πληρωμή για το αέριο που παρέδωσε στην Ουκρανία και οι συνολικές οφειλές της μεγεθύνθηκαν από τα 2,237 δισ. δολάρια στα 3,508 δισ. δολάρια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία έχει λάβει την πρώτη δόση του δανείου της από το ΔΝΤ, ύψους 3,2 δισ. δολαρίων», συνεχίζει ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


«Με δεδομένες τις περιστάσεις η ρωσική επιχείρηση εξέδωσε ένα τιμολόγιο προπληρωμής για τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία, κάτι το οποίο είναι εντελώς σύμφωνο με την (ισχύουσα διμερή) σύμβαση, και μετά την 1η Ιουνίου οι παραδόσεις αερίου θα περιοριστούν στην ποσότητα η οποία θα έχει προπληρωθεί από την ουκρανική επιχείρηση» τονίζει ο πρόεδρος Πούτιν.


«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτήν την απόφαση. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ακόμη ανοικτή στο ενδεχόμενο να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις και να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ελπίζουμε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εμπλακεί πιο ενεργά στον διάλογο για να συμφωνηθούν συγκεκριμένες και δίκαιες λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η ουκρανική οικονομία» καταλήγει η επιστολή του Πούτιν.