Home Νέα Διαβάσαμε για εσάς Εκπτώσεις «φυσικός»… σύμμαχος κόντρα στην κρίση
Εκπτώσεις «φυσικός»… σύμμαχος κόντρα στην κρίση

Εκπτώσεις «φυσικός»… σύμμαχος κόντρα στην κρίση

0
0

Σε αδιαφιλονίκητο φαβορί στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές ανάγκες τους αναδεικνύεται το φυσικό αέριο.

1.-DEPA

Eδώ κι ένα μήνα, οι καταναλωτές έχουν έναν επιπλέον λόγο να επιλέξουν ως καύσιμο για τις καθημερινές ενεργειακές τους ανάγκες το φυσικό αέριο. Και αυτό, διότι οι λογαριασμοί που έφτασαν στα τέλη Απριλίου στα νοικοκυριά, περιείχαν μια νέα μείωση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο ήδη μικρότερο κόστος του φυσικού αερίου, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πέρυσι. Πλέον, η απόσταση που υπάρχει σε επίπεδο τιμών, απόδοσης αλλά και περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων μεταξύ του φυσικού αερίου και των λοιπών συμβατικών καυσίμων, καθιστά το φυσικό αέριο αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού.

Συνολικά, η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου φτάνει σε ποσοστό το 8% και είναι αποτέλεσμα της μετακύλισης – προς τους καταναλωτές – της μείωσης που εξασφαλίστηκε στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μετά από αίτημα της ΔΕΠΑ, τον Ιούνιο του 2013, και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, για την αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom. Εδώ, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ενώ η έκπτωση που εξασφαλίστηκε ήταν 15%, η μείωση που φτάνει στους καταναλωτές είναι μικρότερη, αφενός γιατί το ρωσικό αέριο συμμετέχει στο καλάθι προμήθειας της ΔΕΠΑ μόνο σε ποσοστό 65%, και αφετέρου γιατί η κατανάλωση του φυσικού αερίου επιβαρύνεται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Η συνολική μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου σε σχέση με τα περσινά δεδομένα αγγίζει το 18%.
Η συνολική μείωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου σε σχέση με τα περσινά δεδομένα αγγίζει το 18%.

Ως προς τις λεπτομέρειες της έκπτωσης, το ποσοστό 8% προκύπτει ισόποσα από την πάγια μείωση στην τιμή προμήθειας και από τη μετακύλιση του εφάπαξ ποσού της αναδρομικής εφαρμογής της από τον Ιούλιο 2013. Η τιμή, λοιπόν, για το μήνα Απρίλιο διαμορφώθηκε στα 6,6 λεπτά ανά KWh (συμπ. ΦΠΑ).

Ωστόσο, εκτός από τη «ρωσική» έκπτωση, η τιμή του φυσικού αερίου φέτος είχε ήδη φτάσει στους καταναλωτές με σημαντική μείωση της τάξης του 10 έως 11%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν την περίοδο 2012 -2013 (στοιχεία ΕΠΑ Αττικής). Με αυτό το δεδομένο, μιλάμε δηλαδή για μια συνολική έκπτωση στα ενεργειακά τιμολόγια των καταναλωτών φυσικού αερίου της τάξης του 18%.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η μείωση αυτή έφερε ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανση. Με βάση τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, το φυσικό αέριο είναι 44% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και 59% από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ετσι, η ετήσια εξοικονόμηση σε μια πολυκατοικία ξεπερνά τις 6 χιλιάδες ευρώ (500 ευρώ ανά διαμέρισμα).

 

Αυτονομίες

Παρά τα σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη πάντως, ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια για τη σύνδεση μεγάλης μερίδας καταναλωτών με το φυσικό αέριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε πολυκατοικίες, στις οποίες οι κανονισμοί πρακτικά εμποδίζουν την αυτόνομη σύνδεση με το φυσικό αέριο, καθώς υπάρχει νομική απαίτηση για συμφωνία του 50% συν 1% των ιδιοκτητών. Το θέμα που έχει αναδειχθεί από τις εταιρείες παροχής, εκτιμάται ότι αφορά χιλιάδες νοικοκυριά. Μόνο στην Αττική, υπολογίζεται ότι περίπου 250 χιλιάδες διαμερίσματα αναζητούν λύση για τη θέρμανσή τους. Μάλιστα, οι εταιρείες εφαρμόζουν γενναία πολιτική κινήτρων χρηματοδοτώντας απευθείας με ευνοϊκούς όρους το κόστος εγκατάστασης, ενώ πλέον προσφέρουν και μεγάλες εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης.

 

Οποιαδήποτε οικία, μονοκατοικία ή διαμέρισμα, μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη του φυσικού αερίου τοποθετώντας έναν ατομικό λέβητα.
Οποιαδήποτε οικία, μονοκατοικία ή διαμέρισμα, μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη του φυσικού αερίου τοποθετώντας έναν ατομικό λέβητα.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία από την αναθεώρηση της συμφωνίας προμήθειας αερίου από τη Gazprom είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οφέλη, εκτός από τα νοικοκυριά, θα δουν και οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Ιδιαίτερα ωφελημένοι αποδεικνύονται οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι καταναλώνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες. Ενδεικτικά, η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα μειώσει το ποσό που δαπανά για αγορά φυσικού αερίου κατά 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλά και ενεργοβόρες βαριές βιομηχανίες, όπως χαλυβουργεία, υαλουργίες και βιομηχανίες αλουμινίου, θα καρπωθούν μέρος από τα κέρδη που προέκυψαν, μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έκαναν τα στελέχη της ΔΕΠΑ με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό.