1. Home
  2. Νέα
  3. Νέες συνομιλίες Ρωρίας-Ουκρανίας
Νέες συνομιλίες Ρωρίας-Ουκρανίας

Νέες συνομιλίες Ρωρίας-Ουκρανίας

0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει να συμβάλει στη διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την τιμή του φυσικού αερίου έως την 1η Ιουνίου και δύο γύροι συνομιλιών σχεδιάζεται να διεξαχθούν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.


pipeline meterΌπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Έτινγκερ, ο οποίος πρόκειται να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Νόβακ και τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας αερίου Gazprom στο Βερολίνο ώστε να καθοριστεί μια ημερομηνία για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών με το Κίεβο όσον αφορά τη διένεξη, είπε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια τιμή η οποία θα βρίσκεται ανάμεσα στις απαιτήσεις των δύο πλευρών.


«Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα που τερματίζεται την 1η Ιουνίου. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε στους δύο γύρους συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ανοιχτά ερωτήματα», επισήμανε ο Έτινγκερ μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. «Την επόμενη Δευτέρα σχεδιάζεται να γίνει ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία», δήλωσε. Με μια επιστολή του προς ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τους κάλεσε την περασμένη εβδομάδα να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και να συμβάλουν να διευθετηθεί η διένεξη για το αέριο.


Η Μόσχα έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις εξαγωγές εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου. «Θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να πληρώσει» τις οφειλές της, πρόσθεσε. «Το κύριο πρόβλημα είναι η τιμή. Η Ουκρανία επιμένει σε μια τιμή 268,50 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα και η Ρωσία επιμένει την αξίωσή της για 485 δολάρια. «Θέλουμε να διαπραγματευθούμε μια τιμή σε όρους αγοράς για την Ουκρανία ώστε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θα βρισκόταν με (δεδομένες) τις απαιτήσεις που προβάλλει ο κ. Πούτιν από 1ης Απριλίου», δήλωσε ο Έτινγκερ. Μια τιμή «κάπου στη μέση θα φαινόταν να είναι ένα καλό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.


Η Ουκρανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τη μισή και πλέον ποσότητα του αερίου που καταναλώνει κάθε χρόνο, αρνείται να πληρώσει την τιμή που ζητεί η Μόσχα, κατηγορώντας τη ρωσική ηγεσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να τιμωρήσει το Κίεβο διότι προσπαθεί να απελευθερωθεί από την επιρροή της. Η Γκάζπρομ εμφανίζεται ανυποχώρητη, υποστηρίζει ότι τηρεί τους όρους μιας συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ουκρανία το 2009 κι απειλεί να διακόψει τις παραδόσεις αν το Κίεβο δεν αποπληρώσει το χρέος του.