1. Home
  2. Νέα
  3. Εκτιμήσεις Σαμαρά για έσοδα από την ενέργεια
Εκτιμήσεις Σαμαρά για έσοδα από την ενέργεια

Εκτιμήσεις Σαμαρά για έσοδα από την ενέργεια

0

Αρκετά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της παρουσίασης του Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου για τη χώρα, στο οποίο εκτίμησε ότι οι κλάδοι της ενέργειας και του περιβάλλοντος μπορούν να συνεισφέρουν 9,5 δις ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη 7ετία.


samaras-antonisΟ κ. Σαμαράς, επικαλούμενος σχετικές έρευνες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey, ανέφερε ότι οι παραπάνω κλάδοι θα οδηγήσουν στη δημιουργία 40.000 άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.


Σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από μεγάλες ξένες εταιρίες. Ο ένας ενεργειακός κολοσσός μετά τον άλλο έρχονται με συμβόλαια είτε για να ερευνήσουν είτε για να εξορύξουν υδρογονάνθρακες, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Επικαλούμενος δε εκτιμήσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα αποθέματα μπορούν να δώσουν στο ελληνικό κράτος, πάνω από 300 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εξάλλου και στον αγωγό TAP, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της Νότιας Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.


Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι από την επόμενη χρονιά θα τεθεί σε ισχύ η κάρτα πετρελαίου για τους αγρότες.


Παρουσιάζοντας το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πέντε βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης:
1) Μείωση ανεργίας
2) Μείωση φορολογίας
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έπεσαν πολλά βάρη μαζεμένα. Αυτό, είπε, δεν θα συνεχιστεί. Οι συντελεστές θα μειωθούν παντού με σχέδιο, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα πλεονάσματα.


Ηδη έγινε μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης και σταδιακά γίνεται και στα ακίνητα. Σταδιακά, τόνισε, θα μειωθούν τόσο οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι. Στόχος, η μείωση της φοροδιαφυγής ώστε να πληρώνει ο κάθε ένας αυτό που του αναλογεί.


Τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι, ο συντελεστής για τις εταιρείες στο 15% και στα εισοδήματα να μην ξεπερνά το 33% και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά το 12%. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι φορολογικές αρχές θα διακρίνουν αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν και αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την σημασία που έχει ο συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανακούφιση για τις επιχειρήσεις.


3) Μείωση κόστους
Εμφαση θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα που έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω ακριβού πετρελαίου έναντι άλλων χωρών. Θα γίνουν κινήσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης αλλά και να περιοριστεί το περιθώριο κέρδους των μεσαζόντων. Σημασία έδωσε στην μεταποίηση ώστε να μην πωλούνται χύμα τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα.


4) Εξασφάλιση ρευστότητας
Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές πλέον, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Προγραμματίζονται μέτρα για ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων, είπε και με την αύξηση των καταθέσεων θα αυξηθεί και η ρευστότητα. Χρηματοδότηση θα δοθεί από τις δράσεις του ΥΠΑΝ (Επενδυτικό Ταμείο, κοινοτικά προγράμματα)


5) Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων (γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή, επιτάχυνση δικαιοσύνης συνταγματική μεταρρύθμιση). Ηδη προχώρησαν κινήσεις για να διευκολύνουμε την επιχειρηματικότητα (fast track) χτυπώντας τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, αξιοποιείται η τεχνολογία ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, θύμισε τις προτάσεις που έχει ήδη διατυπώσει η Ν.Δ. προ ολίγων ημερών.


Χρειάζονται κεφάλαια 150 δισ. ευρώ για να προχωρήσει το σχέδιο. Αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, θα βρεθούν από:
ΕΣΠΑ: 38 δισ. ευρώ
Εθνικοί πόροι: 6 δισ.
Ιδιωτικές Επενδύσεις: 106 δισ.