1. Home
  2. Νέα
  3. Τσίπρας: Μείωση του κόστους ενέργειας
Τσίπρας: Μείωση του κόστους ενέργειας

Τσίπρας: Μείωση του κόστους ενέργειας

0

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στον ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας κατά κλάδους και η παροχή δωρεάν ρεύματος σε νοικοκυριά ως 300 κιλοβατώρες το μήνα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.


tsipras seb«Πρώτη μας προτεραιότητα», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον».


«Την ίδια στιγμή», σημείωσε, «έχουμε στόχο να αποτρέψουμε την εξαγορά κρίσιμης σημασίας για τη κοινή ωφέλεια, δημόσιων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντική την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Θα αποτρέψουμε, επίσης, την επιδρομή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που βρήκαν στην πατρίδα μας φτηνό πεδίο βολής.


Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές και άλλες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας».


Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας:
– Προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει τέσσερις συγκριμένες πολιτικές προτεραιότητες:
α) Τερματίζεται η αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τέλος στην ελεύθερη πτώση τους. Δημιουργούμε, έτσι, συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας για το μέσο πολίτη,
β). Επανέρχεται ο κατώτατος μισθός από τα €586 στα €751, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.
γ). Αναδιανέμονται εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση.
δ). Ρυθμίζονται τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
– Σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα – εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
– Προτεραιότητα η δημιουργία σταθερού, διαφανούς και δίκαιου πλαισίου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. «Φορολογούμε τα κέρδη και όχι τους συντελεστές παραγωγής», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
– Μειώνεται κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.
– Ανοίγουν οι αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.
– Εισάγονται στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
-Καθίσταται βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.