Home Θεσμικοί φορείς Συνάντηση Παπαγεωργίου – Συνδέσμου Στέγη
Συνάντηση Παπαγεωργίου – Συνδέσμου Στέγη

Συνάντηση Παπαγεωργίου – Συνδέσμου Στέγη

0
0

Συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, είχε ο σύνδεσμος οικιακών και κτιριακών φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ» την Τετάρτη 18/6/2014 και ώρα 11:30 π.μ.


makis-papagewrgiouΣτη σχετική ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζεται: «Θέλουμε να τονίσουμε πως είμαστε ο μόνος σύνδεσμος οικιακών κτιριακών που δέχθηκε ο Υφυπουργός τονίζοντας πως καταφέραμε με την οργάνωση σοβαρότητα και τεκμηρίωση μας να γίνουμε επίσημα συνομιλητές και διαμορφωτές απόψεων με το ΥΠΕΚΑ.


Αφού τοποθετηθήκαμε καταθέτοντας το υπόμνημα μας με όλα τα e-mail των μελών μας και την πλατφόρμα επικοινωνίας που υλοποιήσαμε των μελών μας με το ΥΠΕΚΑ ανοίξαμε την ατζέντα θεμάτων και τις προτάσεις μας και δηλώσαμε στον Υφυπουργό πως ναι μεν επιθυμούμε τον διάλογο με το ΥΠΕΚΑ αλλά οι νομικές μας ενέργειες κατά των αλλαγών στις συμβάσεις μας μονομερώς θα συνεχιστούν κανονικά ανεξαρτήτως διορθώσεων που μπορεί να κάνει το ΥΠΕΚΑ και πως δεν αποδεχόμαστε ούτε ως σύνδεσμος ούτε ως μέλη καμία άλλη συμβιβαστική λύση στην μονομερή αλλαγή των συμβάσεων μας και θα το διεκδικήσουμε μέχρι τον Άρειο Πάγο, αλλά συζητούμε για αλλαγές σε κατάφωρες αδικίες και περιπτώσεις και ζητήσαμε συγκεκριμένα:


· Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ (ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ, ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κτλ) ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 / ΣΥΝΔΕΣΗ- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013. ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ = 40,4%.
· ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
· ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΗΜΕΡΕΣ Η ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ 40% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥΣ
· ΔΙΚΑΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΜΕ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ IRR ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΣ


Στην ατζέντα θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν τα εξής θέματα:
1.Ρωτήσαμε τον Υφυπουργό γιατί αποδέχθηκε μονομερή αλλαγή των συμβάσεων των οικιακών αφού αυτό δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα και μας απάντησε πως δεν ήταν δική του απόφαση και πως στο ΥΠΕΚΑ δεν είχαν καμία πρόθεση να αλλάξουν τις συμβάσεις των οικιακών όπως άλλωστε όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός δεν είχε γίνει και την τελευταία φορά που είχε επιβληθεί στους παραγωγούς από 10KWP και πάνω και είχε εξαιρεθεί ο τομέας των οικιακών ( ασχέτως προτάσεων από άλλους συνδέσμους όπως ο ΣΠΕΦ κλπ ) ΛΌΓΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΎ ΧΑΡΑΚΤΉΡΑ του προγράμματος οικιακών στεγών αλλά όπως μας εξήγησε πως του επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας με τον όρο STATE AID όπου όπως μας δήλωσε ή θα γινόταν τα κουρέματα των συμβάσεων παντού περιλαμβανομένων και των οικιακών και επαγγελματικών στεγών ή θα κατέρρεε το σύστημα πληρωμών όλων των παραγωγών και των οικιακών συνεπώς.


Μας ανέφερε επίσης πως έχει δεσμευθεί μέχρι το τέλος του 2014 να μην αλλάξει τίποτε μέχρι να μηδενιστεί το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ όπως δεσμεύθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και πως εφόσον αυτό επιτευχθεί μπορούν ενδεχομένως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στις αδικίες και σε όσες περιπτώσεις ειδική επιτροπή που θα οριστεί με επικεφαλής τον Κο Τσαλέμη Διευθυντή γραφείου ΑΠΕ στο ΥΠΕΚΑ και τον σύνδεσμο μας σε ότι αφορά τα Οικιακά συν διαμορφώσουμε και προτείνουμε μέχρι το τέλος του 2014.Άρα δεν μπορεί να γίνει καμία διορθωτική κίνηση στις αδικίες του τελευταίου νόμου πριν το τέλος του 2014 και μας το ξεκαθάρισε αυτό ο Κος Παπαγεωργίου.


Από την πλευρά μας βέβαια του δώσαμε υπόμνημα της πλατφόρμας επικοινωνίας των μελών μας με επιστολές προς το ΥΠΕΚΑ και τον ίδιο και δεσμεύθηκε να τις μελετήσει με αποκορύφωμα την τραπεζική μελέτη του μέλους μας Κου Σταθόπουλου όπου δείχνει πως αν δεν κουρευτούν αντίστοιχα και τα δάνεια των οικιακών δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και παρακάτω υποβάλουμε την μελέτη που καταθέσαμε (σσ. κλικ στην εικόνα για πλήρες μέγεθος):


Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θεωρούμε δεδομένα: την 6μηνη περίοδο χάριτος, το επιτόκιο υπολογίζεται με ΕΚΤ (σήμερα 0,15%) + περιθώριο κέρδους (spread) 6% + εισφορά ν.128/75 ανάλογα το δάνειο (στεγαστικό 0,12% ή τα υπόλοιπα 0,60%), το ετήσιο συνολικό κόστος κατανάλωσης 0,1795€/kwh υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση 1400 kwh/4μηνο, την ισχύ του Φ/Β σταθμού (10kw).


Θεωρούμε επίσης μη μεταβαλλόμενα τα: επιτόκιο, τιμή αγοράς kwh, τιμή πώλησης kwh, ετήσια ασφάλεια & ετήσιο λειτουργικό κόστος.


Αν τα ανωτέρω (ΤΑΠ, ΔΤ, ΔΦ, ΝΕΡΙΤ, ΕΕΤΑ) τα παραβλέψουμε έχουμε είτε οριακά κέρδη είτε μεγάλες ζημίες παραβλέποντας τον παράγοντα εκτάκτων αναγκών.


Πχ σε περίπτωση που σε 6 χρόνια έχουμε μία βλάβη του inverter (δεν έχει χωρίς λόγο ισχύ η εγγύησή τους 5 χρόνια) τότε απλά δεν υφίστανται τα κέρδη στις περιπτώσεις 1 και 3 ενώ από τις υπόλοιπες στην καλύτερη περίπτωση (5) θα πρέπει να υφίστανται κεφάλαια ποσού €:12.000,00 για την κάλυψη των αναγκών αυτών.


Άρα, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι οικιακοί Φ/Β σταθμοί έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο τόσο για την κάλυψη των αναγκών της κάθε οικίας σε ενέργεια όσο και για την μείωση των εκπομπών ρύπων της εκάστοτε χώρας και να μην χρειάζεται αυτή να αγοράζει δικαιώματα!!! αλλά επίσης και για την σταθεροποίηση του εκάστοτε δικτύου ηλεκτροδότησης, στις περιπτώσεις 3 έως και 6 φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν υποστεί τουλάχιστον καταστροφή.
Όπως βλέπουμε παραπάνω μόνο οι περιπτώσεις 1 & 2 είναι από την αρχή ενήμερες για το αν πάρουν δάνειο (1) για 12 χρόνια δεν θα πληρώνουν αλλά και δεν θα λαμβάνουν τίποτα ενώ (2) δεν συμφέρει να πάρει κανείς δάνειο για 6 χρόνια διότι ποιος ο λόγος να βάζεις από την τσέπη σου το 42,82% της εκάστοτε δόσης και να μην κάνει την εγκατάσταση χωρίς δάνειο αλλά και χωρίς ΦΠΑ!


Στις άλλες περιπτώσεις το μόνο που μπορεί να «σώσει» την κατάσταση δεν είναι ούτε η μείωση του περιθωρίου ούτε η επιμήκυνση του δανείου. (Ενδεικτικά αν στην περίπτωση 5 μεταβληθεί το επιτόκιο σε 3,27% η κατάσταση είναι οριακή).


Το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα είναι, όπως το κράτος ζητά από τους εταίρους το «κούρεμα» του χρέους, η κάθετη μείωση των δανείων κατά 40% σε αυτούς που έχουν υποστεί ζημιά. Αυτό μπορεί να συμβεί πάλι με νόμο του κράτους όπου είτε θα «κουρεύει» τα δάνεια για φ/β στέγης κατά 40% είτε θα υποχρεώνει την ΔΕΗ να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του 40% του κεφαλαίου του δανείου στην εκάστοτε τράπεζα σε 25 χρόνια (σαν δανεισμός) άτοκα.


Δυστυχώς όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν υπάρχουν περιθώρια για ελιγμούς.
Ο Κος Παπαγεωργίου ο Κος Μενδρινός και ο Κος Δουμούρος δεσμευτήκαν να μελετήσουν το υπόμνημα μας και τα τεκμηριωμένα τεχνικά μας υπομνήματα και να επανέλθουν μέσω της επιτροπής υπό τον ΚΟ Τσαλέμη.


Ο σύνδεσμος μας θα δημοσιεύσει άλλωστε το υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό στην ιστοσελίδα του www.oikiakistegi.gr .


Άρα από την συνάντηση με τον υφυπουργό και σε ότι αφορά τις αλλαγές μονομερώς στις συμβάσεις μας πήραμε δέσμευση για αλλαγές διορθωτικές στα οικιακά από το τέλος του 2014 και μετά σε συνεργασία με τον ΚΟ Τσαλέμη τις οποίες αναλυτικά θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα και μήνες.


Δεν επικαλούμαστε καμία νίκη ή θρίαμβο αλλά μας δόθηκε μια εξήγηση αρκούντως πειστική για τον λόγο του κουρέματος και στα οικιακά και πως δεν ήταν από πρόθεση του ΥΠΕΚΑ ή του υφυπουργού αλλά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως μας δήλωσε ο Κος Παπαγεωργίου.


Επίσης συμφώνησε πως ο σχεδιασμός και οι ταρίφες ήταν λάθος από την αρχή και πως κλήθηκε να διαχειριστεί η την πτώχευση του ΛΑΓΗΕ και του συστήματος πληρωμών ή την διάσωση του έστω και με αυτό το τίμημα.


Ο ΣΎΝΔΕΣΜΟΣ άκουσε τον Υφυπουργό και σας μεταφέρει αυτούσια την συζήτηση για τα δικά σας συμπεράσματα και επιχειρήματα εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ για τους λόγους του μονομερούς κουρέματος των συμβάσεων μας.


Βεβαίως εμείς αντιτάξαμε πως πλέον η χώρα δια στόματος πρωθυπουργού έχει πλεόνασμα και αναπτυξιακή πορεία και πως δεν γίνεται να σέβεται η κυβέρνηση τις συμβάσεις με τις πολυεθνικές για τις αυξήσεις των διοδίων και να κατακρεουργεί την μέση ελληνική οικογένεια !!!! που επένδυσε όχι επιχειρηματικά αφού δεν είμαστε επιχειρήσεις οι οικιακοί αλλά για να μην πληρώνει την ΔΕΗ στο πρόγραμμα των οικιακών στεγών.
2.Ρωτήσαμε τον Υφυπουργό πότε θα ψηφιστεί το NET METERING και γιατί δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αφού το απαιτεί όλη η αγορά ενέργειας από ΑΠΕ.


Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε να βγει η υπουργική απόφαση μέχρι τέλος Ιουλίου αφού δοθεί απάντηση από την ΡΑΕ και τον Διαχειριστή συστήματος.
Ο σύνδεσμος ΣΤΕΓΗ εστιάσαμε στα επιχειρήματα ότι πρέπει να εφαρμοστεί ελκυστικό το Net metering και το virtual net metering με απαλλαγή φόρων και με απόσβεση επένδυσης σε 6αετία χωρίς προσθήκη φόρων στο Net metering με προσέλκυση πόρων από το ΕΣΠΑ με νέο πρόγραμμα και ο Υφυπουργός μας δήλωσε πως το όλο θέμα και των επιδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ το μελετάει ο Κος Τσαλέμης που έχει επαφές ( μάλιστα την ώρα της συνάντησης μας ήταν σε διπλανό γραφείο με εκπροσώπους από το Υπουργείο Ανάπτυξης ) με το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα δοθούν και κίνητρα και σε αυτή την κατεύθυνση όπως μας είπε και μέσω Τραπεζών με προγράμματα χρηματοδότησης του net metering .


Άρα από την συνάντηση με τον υφυπουργό και σε ότι αφορά το net metering πήραμε την δέσμευση του για Υπουργική απόφαση μέχρι το τέλος Ιουλίου με Τραπεζικά κίνητρα αλλά και επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ.


3.Ρωτήσαμε τον Υφυπουργό πότε θα ανακοινωθούν μέτρα για το θέμα των Τραπεζών και των αλλαγών των όρωνβ του δανεισμού και γιατί δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα αφού το απαιτεί η νέα κατάσταση μετά τα κουρέματα των συμβάσεων μας.


Ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον διάλογο με τις Τράπεζες μας είπε πως ήδη έχει συναντήσει στο ΥΠΕΚΑ τους επικεφαλείς όλων των συστημικών ελληνικών Τραπεζών που έδωσαν τα δάνεια και προσπαθεί σε αυτό τον τομέα και σύντομα θα έχουμε νεώτερα και σε αυτό το μεγάλο θέμα των μελών μας.


Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης έχουμε να καταγράψουμε πως μας δηλώθηκε ή όχι από πρόθεση μονομερής αλλαγή των συμβάσεων μας αλλά μας περιγράφηκε ως απαίτηση δεσμευτική της Ευρωπαϊκής επιτροπής ενέργειας , με δέσμευση για διορθωτικές κινήσεις από το τέλος του 2014 και μετά τον μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ , επίσης είχαμε την δέσμευση για την υπουργική απόφαση για το Net metering έως το τέλος Ιουλίου , αλλά και την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με τις Τράπεζες για τα δάνεια.


Εμείς παρουσιάσαμε τα δικά μας επιχειρήματα θα συνεχίσουμε τον νομικό μας αγώνα θα λάβουμε μέρος στην επιτροπή για διορθωτικές κινήσεις υπό τον Κο Τσαλέμη και ακούμε και δεχόμαστε ευχάριστα έστω και με μεγάλη καθυστέρηση την υπουργική δέσμευση απόφασης για το Net metering με τραπεζικά και κοινοτικά κίνητρα στο τέλος Ιουλίου για να επαναλειτουργήσει η αγορά και οι επιχειρήσεις ΑΠΕ.


Ο υφυπουργός επίσης δεσμεύθηκε πλέον σε σταθερό σχεδιασμό ενεργειακού μίγματος της χώρας χωρίς άλλες εκπλήξεις ούτε στα έργα και ταρίφες που αφορούν έργα στην Βιομάζα αλλά και συνολικά υποσχέθηκε ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης νομικό και θεσμικό στο ενεργειακό γίγνεσθαι της χώρα μας.


Αναμένουμε από τον Υφυπουργό να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του γιατί όλοι κρινόμαστε καθημερινά»