1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. O Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο Αthens Natural Gas Forum
O Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο Αthens Natural Gas Forum

O Υφυπουργός ΠΕΚΑ στο Αthens Natural Gas Forum

0

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου στο συνέδριο «Αthens Natural Gas Forum 2014: Eνεργειακή Ασφάλεια, Ανάπτυξη και Διακρατικές Συνεργασίες».


makis-papagewrgiouΚυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με θέμα την Ενέργεια. Θέμα που έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημασία, αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.


Ιδίως μάλιστα όταν ο διάλογος αυτός αφορά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε μία ιστορική πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά κυρίως σε μία μεγάλη ευκαιρία με ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική για την Ελλάδα.
Βρισκόμαστε ως γνωστόν στο μέσον ενός ραγδαίου μετασχηματισμού που συντελείται στον ενεργειακό κλάδο σε διεθνές επίπεδο.


Ειδικά μάλιστα στο χώρο του φυσικού αερίου, που αποτελεί τη μείζονα θεματική του σημερινού forum, έχουμε δει σε λίγα μόλις χρόνια να συντελούνται αλλαγές που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο σύνολο του ενεργειακού τομέα. Με επιπτώσεις που επεκτείνονται σε όλους τους κρίκους της ενεργειακής αλυσίδας, που ξεκινά από την παραγωγή μέχρι τη μεταφορά και την κατανάλωση των ενεργειακών πόρων.


Ενδεικτικά,
Στον τομέα της παραγωγής, βλέπουμε χώρες – παραδοσιακούς εισαγωγείς φυσικού αερίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ, να οδεύουν σταδιακά στη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων ώστε να έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και πιθανότατα πολύ σύντομα να γίνουν και εξαγωγείς φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων σε άλλες χώρες – πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας – δημιουργούν την προοπτική εισόδου στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και νέων παικτών με πολύ ενισχυμένο ρόλο.


Στον τομέα της μεταφοράς, ενισχύεται ολοένα και περισσότερο ο ρόλος του LNG, του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ανοίγονται έτσι νέες αγορές και νέοι δρόμοι στη διακίνηση του αερίου. Μία τάση που αφενός μεν ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων μορφών αερίου αλλά και προέλευσης του, και αφετέρου επιταχύνει τη σταδιακή πορεία προς τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου.


Τέλος, οι αλλαγές αυτές «ξεκλειδώνουν» νέες τάσεις και δυνατότητες και στον τομέα της κατανάλωσης, και ειδικότερα στους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, οι μεταφορές και η θέρμανση.


Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή, ευμετάβλητη και άκρως ανταγωνιστική. Και φυσικά δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη και η ευρύτερη περιοχή μας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.


Αξίζει λοιπόν να συσχετίσουμε αυτές τις εξελίξεις με τον αντίκτυπο που έχουν στη διαμόρφωση του διεθνούς γεωπολιτικού χάρτη, για να γίνει απολύτως ξεκάθαρο πως αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο ως στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Πιο συγκεκριμένα, μία σειρά από δεδομένα ενισχύουν το όραμα και τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση:
– Πρώτον, οι περισσότεροι από τους αναδυόμενους προμηθευτές ενέργειας βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας, τόσο την Ανατολική όσο και τη Νότια. Η αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων από την περιοχή της Κασπίας και το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης αποτελεί πλέον μία ορατή πραγματικότητα, η οποία μάλιστα παίρνει σάρκα και οστά διαμέσου της Ελλάδος με την υλοποίηση του αγωγού TAP. Επιπρόσθετα, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως φυσικά στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις εν εξελίξει έρευνες στη χώρα μας, μπορεί μελλοντικά να ενισχύσει το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως μία πολύ σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας.


Δεύτερον, με δεδομένο ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να εξαρτάται από ενεργειακές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, η στρατηγική για διαφοροποίηση πηγών και οδών προμήθειας επιταχύνεται και ενδυναμώνεται.


Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών συζητήθηκε μάλιστα η νέα στρατηγική που προωθεί η Επιτροπή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με κύρια σημεία, μεταξύ άλλων, τη διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού και την αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.


Η στόχευση αυτή αυτομάτως προσδίδει ιδιαίτερη αναπτυξιακή και γεωπολιτική σημασία στην υλοποίηση επενδυτικών έργων με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον που βρίσκονται ήδη σε πορεία υλοποίησης, όπως ο αγωγός TAP,ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB και η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, και άλλων έργων που σχεδιάζονται και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της μελέτης.


Τρίτον και κυριότερον, η χώρα μας μετατρέπεται πλέον από παρατηρητή σε ενεργό μέτοχο των ενεργειακών εξελίξεων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Όχι λόγω των συγκυριών, αλλά γιατί κερδίζουμε καθημερινά μάχες με όπλα μας την πολιτική βούληση, το όραμα και τον στρατηγικό μας σχεδιασμό να αλλάξουμε το πρόσωπο της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.


Όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα ήταν βήμα προς βήμα μελετημένα, και οι εκ βάθρων μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε στην εγχώρια αγορά ενέργειας ήταν αυτές που δημιούργησαν το απαιτούμενο πλαίσιο για να επιτευχθούν όσα ανέφερα προηγουμένως.


Όλα αυτά δημιουργούν όμως κυρίως, τη μεγαλύτερη ώθηση για όλα όσα στοχεύουμε στο μέλλον, και για την εγχώρια αγορά, αλλά και για τη στρατηγική θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη.


Τη δημιουργία περιβάλλοντος υγιούς ανταγωνισμού. Με ξεκάθαρους κανόνες, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο.


Την επίτευξη του κατάλληλου ενεργειακού μίγματος, με χρήση πολλαπλών επιλογών και μορφών ενέργειας. Η ομάδα μελέτης του ενεργειακού μίγματος ολοκληρώνει εντός του Ιουλίου τη μελέτη αυτή. Ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους τον κατάλληλο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια.


Την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών για όλους τους καταναλωτές σε όλες τις μορφές ενέργειας.


Όλα αυτά δηλαδή που, με απλά λόγια, συνθέτουν την «ενεργειακή ασφάλεια» εντός της ελληνικής αγοράς! Και αποτελούν τη σημαντικότερη εγγύηση πως η οικονομική, ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας θα μεταφραστεί το συντομότερο δυνατό σε απτά και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή.


Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας είναι λοιπόν η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, αλλά είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Και σκοπεύουμε – όπως ήδη έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια – να εργαστούμε με στόχο, πλάνο και προσήλωση για να μην επιτρέψουμε να πάει χαμένη και αυτή η ευκαιρία.
Σας ευχαριστώ πολύ.