1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Μετωπική σύγκρουση για τη Μικρή ΔΕΗ
Μετωπική σύγκρουση για τη Μικρή ΔΕΗ

Μετωπική σύγκρουση για τη Μικρή ΔΕΗ

0

Από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουλίου ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ.


dei kentrikaΣύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ “Σπάρτακος” Σάκης Μάστορας, εφόσον το ν/σχ για τη “μικρή ΔΕΗ” κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.


Κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.


«Σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει παραγωγή ρεύματος θα υπάρξει απεργία» προσθέτει ο κ. Μάστορας.


Κάλεσμα για συμμετοχή στο παναττικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Πέμπτης ενάντια στο «ξεπούλημα της ΔΕΗ» απευθύνει το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν έναντι «πινακίου φακής» τη σημαντικότερη –στρατηγικής σημασίας- δημόσια βιομηχανία της χώρας, παραδίδοντας σε ιδιώτες την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας και θα πλήξει βάναυσα κάθε νοικοκυριό» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο με σκοπό όπως αναφέρει «να ακυρωθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για ακρωτηριασμό-ξεπούλημα της ΔΕΗ». “Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει υποδούλωσή της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα”, υποστήριξε εξάλλου σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.


Ο κ. Στρατούλης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι στηρίζει τις 48ωρες απεργίες που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καθώς και τις άλλες σχετικές κινητοποιήσεις τους.


«Η πολιτική βούληση είναι να ψηφιστεί (το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ) όσο το δυνατόν ταχύτερα. Δεν έχει σημασία εάν θα είναι στο πρώτο ή στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, τι αλλάζει; Δεν υπάρχουν πρόθυμοι και μη πρόθυμοι, όπως έχετε δει ουδείς έχει πει ότι δεν το ψηφίζω.» Αυτό σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM.


Ερωτώμενος για τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών είπε «Θα προτιμούσα να μείνω, στο ότι δεν θέλω να πιστεύω, ότι ένα μεγάλο συνδικάτο που έχει ανθρώπους , οι οποίοι θα σκεφτούν να κάνουν τέτοιο πράγμα (απεργία διαρκείας). Αυτά που έχουν γίνει στο παρελθόν από τον κ. Φωτόπουλο και κάποιους άλλους, θέλω να ελπίζω πως δεν θα επαναληφθούν. Θέλω να ελπίζω ότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους όπως ελπίζω και όπως ξέρω».


Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που κατεβάσουν τους διακόπτες για την ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ κατά του κράτους».


«Σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορεί ο συνδικαλισμός να παρεμβαίνει… Δεν είναι δική τους η ΔΕΗ και το ρεύμα δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν διακόπτες, αποτελεί σαμποτάζ κατά του κράτους (σ.σ το μπλακ άουτ)… 20 εκατ. τουρίστες να έρθουν και να μην έχουν κλιματισμό; Δεν θα κυβερνήσουν οι συνδικαλιστές, δεν θα γίνει όμηρος η χώρα. Η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα για να μη συμβεί αυτό» διαμήνυσε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον Σκάι.


«Να έχουμε τους συνδικαλιστές να παίρνουν τα χρήματα για να πηγαίνουν ταξίδια; Η ΔΕΗ, δεν ξεπουλιέται ήδη έχει μετόχους, εισήχθη στο ΧΑ» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του ΟΤΕ που λειτουργεί άψογα με ευρωπαϊκό μοντέλο ανταγωνισμού με τους συνδικαλιστές να μην δημιουργούν και πρόβλημα στους πελάτες του, όσο και χωρών όπως η Κούβα και το Περού που νομοθετούν για την προσέλκυση επενδύσεων.


Εξήγησε ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της στη ΝΑ Ευρώπη κάτι που δεν εχει χρήματα να κάνει σήμερα.