Home Νέα Συνέντευξη Μανιάτη στο Βήμα FM
Συνέντευξη Μανιάτη στο Βήμα FM

Συνέντευξη Μανιάτη στο Βήμα FM

0
0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη.


ManiatisΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κύριε Υπουργέ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε στα χέρια σας το νομοσχέδιο που καίει κυριολεκτικά και απειλεί να ανάψει και πολλές φωτιές. Θα αλλάξει κάτι ή όχι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Χθες, στη συζήτηση που έγινε με τους συναδέλφους βουλευτές, είπα ότι η κυβέρνηση με πολύ προσοχή θα ακούσει τις παρατηρήσεις όλων των εκπροσώπων των κομμάτων και των εισηγητών και στη συνέχεια θα βελτιώσουμε το νομοσχέδιο.
Ήδη, σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε διαμορφώσει, με βάση τις παρατηρήσεις των κομμάτων, νομοτεχνικές βελτιώσεις, τις οποίες θα διανείμω επίσημα στη Βουλή στη συζήτηση με τους φορείς. Ναι, λοιπόν, θα υπάρξουν βελτιώσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας προϊδεάσετε σε ποια κατεύθυνση και σε ποια σημεία;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων των τοπικών κοινωνιών, με τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού στις περιπτώσεις φραγμάτων, τα δικαιώματα άρδευσης, ύδρευσης, οικολογικής ισορροπίας, κλπ. Ζητήματα που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις και αποζημιώσεις και πώς όλα αυτά μεταφέρονται στην διάδοχη κατάσταση, ώστε να είναι σαφές ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ μεταφέρονται και στη νέα εταιρία. Ακόμα, με τη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιώματων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην νέα εταιρία. Οι διατάξεις επίσης σχετίζονται με το γεγονός ότι η όποια τιμή προκύψει, θα πρέπει να είναι πάνω απ τη λογιστική αξία της «Μικρής ΔΕΗ», άρα δεν πρόκειται να υπάρξει ζημία της ΔΕΗ, αντίθετα θα υπάρξει…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, θα είναι πάνω, ή θα υπάρχει και κάποιο εύρος;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα υπάρξει διεθνής διαγωνισμός, όπου θα υπάρχει ένα σύνολο κριτηρίων που θα ληφθούν υπόψη. Προφανώς το τίμημα θα είναι πολύ σοβαρό κριτήριο. Ταυτόχρονα, οι δεσμεύσεις των ενδιαφερομένων για την υλοποίηση των επενδύσεων θα είναι κριτήριο.
Όμως, τα επιμέρους κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας θα συζητηθούν και σε κάθε περίπτωση θα τεθούν υπόψη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πριν βγουν στον αέρα. Θα υπάρξει δηλαδή πληρης συζήτηση για τα επιμέρους ζητήματα του διαγωνισμού.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς διασφαλίζεται ότι μετά την ιδιωτικοποίηση αυτού του 30% της ΔΕΗ ο καταναλωτής θα πληρώνει φθηνότερο ρεύμα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Διασφαλίζεται, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτό ακριβώς έχει συμβεί σε 19 χώρες από τα συνολικά 28 κράτη μέλη της ΕΕ, όπου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια ανάλογη κατάσταση με αυτή που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά την δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ».
Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, σήμερα, μόνο σε οκτώ κράτη μέλη υπάρχει η αντίστοιχη ΔΕΗ με δεσπόζουσα θέση, δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Μάλτα, έχουν 100% στην κατοχή τους, και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν τρεις ή και περισσότερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με ποσοστά άνω του 5% ή 10%. Κατά συνέπεια, αυτό που πράττουμε εμείς τώρα το έχουν υλοποιήσει εδώ και χρόνια τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Με βάση ακριβώς αυτή την εμπειρία των κρατών μελών υπάρχει μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα ποσοστό έως και 11%, ενώ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% οι φόροι, τα δημοτικά τέλη και οι άλλες επιβαρύνσεις που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Όμως, το κόστος της ενέργειας από μόνο του έχει μειωθεί ακριβώς επειδή υπάρχει ανταγωνισμός σε αυτά τα κράτη μέλη και κατά συνέπεια ο κάθε προμηθευτής ενδιαφέρεται να έχει ελκυστικά πακέτα προς τους πελάτες για να μπορεί να τους αυξάνει.
Μάλιστα μπορώ να προσθέσω ότι αυτό ακριβώς θα γίνει αμέσως μετά την παρέλευση του του πρώτου τετραμήνου της λειτουργίας της «Μικρής ΔΕΗ». Εμείς προβλέπουμε στο νομοσχέδιο την έναρξη της λειτουργίας της «Μικρής ΔΕΗ» που θα έχει το 30% του παραγωγικού δυναμικού, το 30% των πελατών, 30% των δανείων, το 30% των εργαζομένων…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε το τοποθετείτε αυτό Υπουργέ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα πάρει αρκετούς μήνες μέχρι να τρέξει αυτή η διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρχουν αναλυτικότατες προδιαγραφές. Είναι ένα πολύ μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, το οποίο θέλει τη δική του προσοχή, τη δική του δημόσια διαβούλευση.
Όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι με τη λειτουργία της «Μικρής ΔΕΗ» θα υπάρχει ανταγωνισμός και κατά συνέπεια ο Έλληνας καταναλωτής, το νοικοκυριό, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, μπορεί να επιλέγει, όπως κάνει στις τηλεπικοινωνίες, το πακέτο προσφορών που τον συμφέρει περισσότερο. Άρα θα έχουμε μείωση των τιμών της ενέργειας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη μείωση της παραγωγής που είχαμε σημερα, τι εικόνα έχετε σήμερα; Πόσες μέρες αντέχουμε να πάμε; Λειτουργεί αρθροιστικά; Τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι απολύτως σεβαστό, καταρχήν, το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει επαναλαμβανόμενες απεργίες. Προφανώς, έτσι συμβαίνει σε κάθε δημοκρατία.
Έχω όμως την αίσθηση, την ελπίδα, ότι δεν θα υπάρξουν ακραίες καταστάσεις, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα, η εθνική οικονομία, ο ελληνικός τουρισμός, η ελληνική κοινωνία, σε δυσάρεστες εξελίξεις. Έχω ελπίδα, ότι θα κρατηθεί όλη αυτή η απεργιακή κινητοποίηση σε ένα τέτοιο επίπεδο που δεν θα δημιουργήσει δυσμενείς επιπτώσεις στη χώρα.
Όσο έχουμε απεργιακές κινητοποιήσεις, υπάρχει και το προσωπικό ασφαλείας. Στόχος λοιπόν των φορέων, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, των αντίστοιχων εταιρειών που έχουν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία και ισορροπία του ενεργειακού συστήματος της χώρας είναι να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές διακοπές και όλα αυτά γίνονται με όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο τρόπο. Ήδη, έχουν αρχίσει να δίνονται οι πρώτες οδηγίες ενόψει κάποιων αναμενόμενων διακοπών.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτό το 30% θα είναι ένα μείγμα καλών και κακών πελατών, μικρών και μεγάλων, και δεν θα πάρουν ένα φιλέτο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας διαβεβαιώνω ότι οι πελάτες που θα δοθούν στη «Μικρή ΔΕΗ» θα είναι μικροί και μεγάλοι, καλοί και κακοί, θα έχουν την ίδια ακριβώς σύνθεση όπως έχει το σύνολου του πελατολογείου της ΔΕΗ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα διασφαλιστεί αυτό;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα διασφαλιστεί. Θα το διασφαλίσουμε με τις επιμέρους λεπτομέρειες του διαγωνισμού. Δεν θα μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα διασφαλιστεί, αυτά είναι τεχνικά ζητήματα.
Με την ύπαρξη της «Μικρής ΔΕΗ» αίρεται από τη «Μεγάλη ΔΕΗ», ο μεγάλος κίνδυνος που υπήρχε για τη ρευστότητά της και τη λειτουργία της εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι ο μόνος πάροχος στον οποίο χρωστούν οι καταναλωτές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει σύνολο χρεών προς τη ΔΕΗ. Μόνο η ΔΕΗ έχει αυτές τις οφειλές από πελάτες. Τώρα, με την ύπραξη της «Μικρής ΔΕΗ», το 30% αντίστοιχα των οφειλών που έχει η ΔΕΗ θα μεταφερθούν στο νέο παραγωγό.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα φύγει και το 30%;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αίρεται αυτή η ανασφάλεια. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό το 30% θα γίνει με απόλυτα αναλογικό τρόπο, για τα δάνεια, την σύνθεση του παραγωγικού δυναμικού, θα υπάξει μια απόλυτη αναλογικότητα σε όλα τα μεγέθη. Διότι υπάρχει και η εξής περάμετρος. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσει απολύτως ο ανταγωνισμός. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ, το εναπομείναν ποσοστό, το 70%, θα πρέπει να έχει τους ίδιους όρους ανταγωνισμού με τον ιδιώτη. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να έχει η ΔΕΗ δυσμενέστερους όρους ανταγωνισμού από τον ιδιώτη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι οι επενδυτές παίρνουν έτοιμες υποδομές και πηγές τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει το ελληνικό κράτος επί σειρά δεκαετιών. Αυτά με κάποιο τρόπο δεν πρέπει να αποτιμηθούν στο τίμημα. Πώς απαντάτε σε αυτό που λέγεται ότι ουσιαστικά γίνεται ξεπούλημα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επειδή τις εκφράσεις αυτές, τις υπερβολές και τις αναλύσεις τις έχω ακούσει πολλές φορές, θα σας πω κάτι απλό που εφάρμοσε εδώ και 15 χρόνια η Ιταλία. Αυτό που κάνουμε εμείς σήμερα, το έκανε το 1999 η Ιταλία. Δηλαδή το 30% της κρατικής ENEL, όπως γίνεται κατ αναλογία σήμερα με τη ΔΕΗ, το έδωσε σε ιδιωτική εταιρία. Το αποτέλεσμα μετά από 15 χρόνια, σήμερα, είναι ότι η ENEL, η εναπομείνασα ENEL, έχει γίνει ένας ενεργειακός κολοσσός, ο οποίος έχει σχεδόν τετραπλασιάσει τα κέρδη του: από 22 δις που είχε το 1998, το 2012 έχει 85 δις ευρώ, έχει επεκταθεί σε πάρα πολλές χώρες, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ισπανία.
Αυτό δημιουργεί ένα ξεκάθαρο προηγούμενο του πώς μπορούμε με σοβαρότητα το εγχείρηματα που είναι σε εξέλιξη και υλοποιούμε προς όφελος…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μια χρηστή διοίκηση για την οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή τη χώρα κ. Υπουργέ…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πιστεύω ότι έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια, τουλάχιστον από την τρέχουσα Διοίκηση της ΔΕΗ, να υπάρχει η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση και του ανθρώπινου δυναμικού και των φυσικών πόρων της εταιρείας. Και έχουν συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα – οφείλω να το πω αυτό και είναι απολύτως αντικειμενικό.
Όμως, αντιλαμβάνεστε ότι κανένας Έλληνας πολίτης, κανείς από μας, δεν είναι ευχαριστήμενος από το γεγονός για παράδειγμα ότι επί πολλά χρόνια φιλοδοξούσαμε να έχουμε μία ΔΕΗ που θα ήταν ο μεγάλος ενεργειακός παίκτης των Βαλκανίων και τόσα χρόνια δεν έχουμε αξιωθεί να κάνουμε μία επένδυση στο εξωτερικό, ενώ η ΔΕΗ έχει και το έμπειρο προσωπικό και τις δυνατότητες.
Θεωρώ ότι με τη ρευστότητα που θα έχει η ΔΕΗ, με τον ανταγωνισμό που θα αναπτυχθεί, τη βελτίωση της παραγωγικότητας με τη μεγαλύτερη ελκυστικότητα που θα υπάρξει προς τους πελάτες, θα έχουμε το ανάλογο αποτέλεσμα του ΟΤΕ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τίμημα που θα καταβάλουν οι αγοραστές, θα επενδυθεί όλο στη ΔΕΗ; Ή θα πάει κι ένα μέρος στην αποπληρωμή του χρέους;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ στην αποπληρωμή του χρέους. Το σύνολο των χρημάτων θα επενδυθεί στην ίδια τη ΔΕΗ και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια θετική ανάπτυξη της εταιρίας, η οποία χρειάζεται για παράδειγμα μια νέα μονάδα, την Πτολεμαΐδα V, που απαιτεί σημαντικά κονδύλια, αλλά και για την αναβάθμιση και βελτίωση και όλων των υπολοίπων μονάδων της.
Κατά συνέπεια, θα έχει μεγαλύτερη ρευστότητα, καλύτερη άνεση να κινηθεί, θα μειώσει τα δάνειά της, που σημαίνει ότι θα της δώσει και σημαντική βελτίωση στη συνολική χρηματοοικονομική της κατάσταση. Συνεπώς, η ΔΕΗ θα μπορεί, έχοντας αξιοποιήσει το σύνολο των χρημάτων που θα εισπράξει, να κοιτά πολύ πιο αισιόδοξα το μέλλον.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν άλλα επιχειρήματα ότι δεν ξεπουλίεται αυτό το 30%;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτός ο ισχυρισμός είναι αντίθετος στην αριστοτέλεια λογική! Είναι σαν να λέμε ότι κάποιος θα δώσει πολλά εκατομμύρια, για να τα κάνει τι; Να τα καταστρέψει; Να τα απομειώσει από πλευράς αξίας;


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, απλά θα αγοράσει κάτι πολύ ακριβό φτηνά.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πώς θα το κάνει αυτό όταν θα υπάρχει διεθνής διαγωνισμός, όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ενδιαφερθούν σημαντικοί παίκτες της ενεργειακής αγοράς για το 30% της ΔΕΗ; Γιατί θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα γίνει κάτι που είναι αδιανόητο ότι μπορεί να συμβεί, και να μην πάρουμε το φυσιολογικό που όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνει σε όλους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς και έχει συμβεί σε όλες τις χώρες, που κατατίθενται ανταγωνιστικές προσφορές και το κράτος μέλος, η πολιτεία, επιλέγει αυτόν που έχει καλύτερα χαρακτηριστικά;


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα δεδομένα που έχετε αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον θα είναι τόσο μεγάλο όσο το περιγράφετε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θεωρώ πως η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» θα αποτελέσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα για τον ενεργειακό τομέα, αλλά και σημαντικότερα για την ελληνική οικονομία. Θα υπάρχει σημαντικότατη ωφελιμότητα και για την ελληνική κοινωνία και για τους καταναλωτές και για την ίδια τη ΔΕΗ.
Είμαι βέβαιος πως εξαιτίας ακριβώς των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, θα υπάρξει ενδιαφέρον από σοβαρούς επενδυτές, κάτι που επιθυμούμε κι εμείς, προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός και βελτίωση και της ίδιας της ΔΕΗ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ευχαριστώ για την φιλοξενία.