Home Νέα Συνέντευξη Νίκου Ταγαρά σε εφημερίδα
Συνέντευξη Νίκου Ταγαρά σε εφημερίδα

Συνέντευξη Νίκου Ταγαρά σε εφημερίδα

0
0

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και στη δημοσιογρά​φο Μαριάννα Τζάννε στις 10 Αυγούστου 2014.


nikos tagarasΣυνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στις βασικές προβλέψεις του νέου νόμου, στα χρόνια προβλήματα των πολιτών που επιλύονται, στις επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται μετά από διακομματικό διάλογο και στο νέο πλαίσιο ελέγχου του δομημένου χώρου που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014:


Ερώτηση: Kύριε υπουργέ υπάρχει η εντύπωση ότι άλλο νομοσχέδιο καταθέσατε για τα δάση στην βουλή και άλλο θεσμοθετήσατε και αναφέρομε στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έγιναν αλλά και στις 18 τροπολογίες που ψηφίστηκαν. Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι σημαντικότερες αλλαγές πού φέρατε στο νόμο;


Νίκος Ταγαράς: Κάναμε μια συντονισμένη δουλειά, συζητήσαμε με φορείς και πολίτες από όλη την Ελλάδα και συμπληρώσαμε το νόμο με προτάσεις και παρατηρήσεις από όλες τις παρατάξεις του κοινοβουλίου με στόχο να δώσουμε λύσεις που ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες τον κόσμο και αποτελούσαν μεγάλες εκκρεμότητες. Χαρακτηριστική περίπτωση, αποτελούν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Με τα μέτρα που πήραμε επιλύονται προβλήματα 40 ετών που αφορούν 600.000 ιδιώτες, τονώνοντας παράλληλα τους μικρούς και εγκαταλελειμμένους οικισμούς σε όλη την χώρα. Θέλαμε επίσης από την αρχή εκεί που μπορεί να ασκηθεί δραστηριότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο καθαρό. Διαφωνίες υπήρξαν, όμως πιστεύουμε χωρίς να έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα ότι βάλαμε ένα σημαντικό λιθαράκι. Καταγράψαμε σε ένα ενιαίο κείμενο όλα τα διάσπαρτα νομοθετήματα για τις επεμβάσεις στα δάση και ορίσαμε με σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι όχι. Για παράδειγμα δώσαμε για πρώτη φορά την δυνατότητα για δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις με όρους δόμησης που τους επιτρέπουν να χτίζουν στο μισό της εκμετάλλευσης που προβλεπόταν μέχρι σήμερα για ξενοδοχειακές και τουριστικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον για πρώτη φορά μπαίνει η υποχρέωση για κάθε επέμβαση σε δάση να υπάρχει τουλάχιστον ίσης παρέμβαση δάσωση της περιοχής από ιδιώτες. Ταυτόχρονα όμως βελτιώσαμε σε πολλά σημεία το νόμο κατόπιν συζητήσεων με βουλευτές στο κοινοβούλιο. Για παράδειγμα επιτρέπουμε σε εκτάσεις που ήταν αγροτικές και στην πορεία δασώθηκαν να μπορούν να ξαναγίνουν αποκλειστικά αγροτικές, απαγορεύοντας κάθε άλλη χρήση. Παράλληλα υπάρχει πρόνοια για τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις που σταμάτησαν να εκμεταλλεύονται ιδιώτες ή το ίδιο το κράτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνουμε προτεραιότητα αξιοποίησης των ακινήτων αυτών από ΟΤΑ και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χωρίς αντάλλαγμα αλλά και σε ιδιώτες εφόσον οι πρώτοι δεν το επιθυμούν έναντι τιμήματος. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε επιχειρηματικές δραστηριότητες που συνάδουν με τις χρήσεις σε αυτές τις περιοχές και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.


Ερώτηση: Υπάρχει όμως και η τροπολογία που περάσατε για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και που η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτήρισε “φωτογραφική” για την Ελληνικός Χρυσός και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.


Νίκος Ταγαράς: Υπάρχει η πολεοδομική νομοθεσία με κανόνες και πλαίσιο για το τί χτίζεται και που στην εκτός σχεδίου δόμηση και υπάρχει και ένας απαρχαιωμένος μεταλλευτικός κώδικας, στον οποίο υπάρχει ένα νομικό κενό πολεοδομικού χαρακτήρα. Οι όποιες παρεμβάσεις έγιναν στο νόμο δεν αφορούν την χωροθέτηση του έργου ή την έγκριση αδειών που έχουν ήδη ληφθεί για την επένδυση αλλά θέματα που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκδοση αδειών δόμησης για τα κτίσματα που προβλέπει το έργο. Η τροπολογία δεν αφορά μόνο τις επεμβάσεις στις Σκουριές αλλά μέσα από την τροποποίηση του μεταλλευτικού κώδικα καλύπτει και κάθε άλλη δραστηριότητα που συνδέεται με εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.


Ερώτηση: Δηλώσατε τις προηγούμενες μέρες στη βουλή ότι σύντομα θα ανοίξει ένας νέος κύκλος νομοθετικών παρεμβάσεων σε θέματα πολεοδομικά, χωροταξικά και δασικά. Τί εννοείτε;


Νίκος Ταγαράς: Μέσα από την συζήτηση που ξεκινήσαμε με όλους τους φορείς στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα δάση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς βγήκαν στην επιφάνεια πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που γνωρίζαμε ή φανταζόμασταν ότι υπάρχουν που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαμορφωθεί μια πραγματικότητα ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς νόμιμο τρόπο. Κάποιοι οικισμοί στην Αττική που ενδεχομένως να έχουν αυθαίρετα, που πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε. Είναι περιπτώσεις που θα χαρακτήριζα κάπως ερμαφρόδιτες και που δεν επιλύονται με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και που πρέπει να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια και να αφήνουμε σε θολό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μια νομοθετική παρέμβαση από το Σεπτέμβριο με διαπαραταξιακή συνεργασία που θα μπορέσει να αποτυπώσει το μέγεθος αυτών των προβλημάτων και όπου απαιτείται να δώσει λύσεις.


Ερώτηση: Υπήρξαν παρεμβάσεις από την πλευρά της Τρόικας στο νομοσχέδιο για τα δάση που αναγκαστήκατε να εισακούσετε; Αληθεύει ότι οι δανειστές μας πίεζαν για την αλλαγή του ορισμού του δάσους;


Νίκος Ταγαράς: Η τρόικα ήθελε εξαρχής ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις μέσα σε δάση που μέχρι σήμερα ήταν αρκετά θολό και που με τον υφιστάμενο νόμο δεν το ξεκαθαρίζουμε απόλυτα γιατί υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πράγματι ζητούσαν αλλαγή στον ορισμό του δάσους όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.


Ερώτηση: Πρόσφατα το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε κατατεθεί εναντίον του νόμου για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ένα σκεπτικό αρκετά ευνοϊκό σε σχέση με την προηγούμενη ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας. Ωστόσο ένα μέτρο, το οποίο έχει προβλεφθεί στον ισχύοντα νόμο και θα αναθέρμανε την αγορά όπως είναι η έκπτωση 50% των προστίμων για όσους προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και παρεμβάσεις στατικής επάρκειας σέρνεται επί μήνες….


Νίκος Ταγαράς: Από πλευράς μας έχουμε υπογράψει την σχετική υπουργική απόφαση και απομένει η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία πιστεύουμε ότι θα δοθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Είναι ένα μέτρο που για εμάς έχει ιδιαίτερη αξία καθώς ενισχύει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που λέμε από την αρχή ότι λαμβάνει υπόψη του ο νέος νόμος και συγχρόνως παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην χρήση των κτιρίων. Όταν λέμε ότι αυτός ο νόμος είναι ο τελευταίος για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων το εννοούμε και το υπουργείο κινείται με εντατικούς ρυθμούς στην αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών που θα του επιτρέψουν να ελέγξει με κατάλληλα εργαλεία και με ψηφιακό τρόπο την δόμηση, εμποδίζοντας τα αυθαίρετα εν τη γεννέση τους. Πολύ σύντομα το ΥΠΕΚΑ θα έχει αναπτύξει μία κεντρική βάση δεδομένων που θα διαχειρίζεται πλήρως και στην οποία θα περιλαμβάνονται στοιχεία για όλα τα αυθαίρετα της χώρας (με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου είχαν καταγραφεί στο σύστημα 41 εκατομμύρια τ.μ αυθαιρέτων), την ηλεκτρονική έκδοση των οικοδομικών αδειών που θα μπει σε πλήρη λειτουργία προς τα τέλη του χρόνιου, τους ελεγκτές δόμησης, την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου κ.α