Home Νέα Ραδιοφωνική συνέντευξη Μανιάτη
Ραδιοφωνική συνέντευξη Μανιάτη

Ραδιοφωνική συνέντευξη Μανιάτη

0
0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον Ρ/Σ 9,84 και στο δημοσιογράφο Νεκτάριο Νώτη.


&ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναλάβατε μια πρωτοβουλία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη διακοπή ή περιορισμός της παροχής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Στην ουσία λέτε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης. Πώς θα λειτουργήσει αυτός;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Είναι πρωτοβουλία τη Ελληνικης Κυβέρνησης η οποία θεωρούμε ότι μπορεί να πάει πολλά βήματα μπροστά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ συνολικά. Και μάλιστα, αν εξειδικεύσουμε αυτή την πολιτική σε μια εποχή κρίσης όπως αυτή που πιθανά – κάτι που απευχόμαστε βέβαια – να συμβεί στην Ουκρανία, τότε η πρόταση της ελληνικής πλευράς έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά.


Το πρώτο είναι να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο πώς τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) θα διακινούνται στην Ευρώπη. Και το δεύτερο αφορά στο πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει συγκεκριμένα κονδύλια, ώστε να βοηθήσει τις χώρες που θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημία από μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία θα έχει τεράστιο πρόβλημα, αλλά και άλλες χώρες, ακόμα και η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ρουμανία. Το θέμα είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης των χωρών αυτών, ώστε να τροφοδοτηθούν πιο εύκολα με Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.
Να το πω πολύ απλά. Ένα ποσοστό περίπου 35%-40% της ΕΕ τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Μεγάλο μέρος του περνά μέσα από την Ουκρανία. Αν η ΕΕ σε αυτή την περίπτωση – καθώς έχουμε μπροστά μας χρόνο, 2-3 μήνες που πιθανά να κορυφωθεί η όποια αρνητική εξέλιξη – δεν λάβει μέτρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δυστυχώς, θα βρεθεί πάλι σε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βρέθηκε το 2009 ή το 2006, όπου είχε επίσης ξεσπάσει ανάλογη κρίση.


Για να συνοψίσω, η πρόταση της Ελλάδας, σε αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι προετοιμαζόμαστε και τα 28 κράτη μέλη να αντιμετωπίσουμε όλα τα σενάρια, είτε το κακό, είτε το ενδιάμεσο, είτε το ευνοϊκό, λέει ότι πρέπει μαζί με όλα τα άλλα που κάνουμε να βάλουμε μπροστά αυτό τον μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος με βάση το πώς λειτουργεί η ΕΕ και στο κομμάτι λήψης αποφάσεων και στην υλοποίηση τους, πότε εκτιμάτε ότι αν εγκριθεί η πρότασή σας, πότε θα υλοποιηθεί;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στις 26 Αυγούστου, την επόμενη Τρίτη θα γίνει η νέα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της συντονιστικής επιτροπής των 28 κρατών μελών που κάνουν τηλεδιασκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και προετοιμάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών μελών. Σε αυτή λοιπόν τη συνάντηση, ο Έλληνας εκπρόσωπος θα φέρει σε συζήτηση την επιστολή που απέστειλα στον Επίτροπο Ενέργειας και τον Ιταλό Αν. Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, και θα τεθεί πια αυτό το θέμα και σε επίπεδο τεχνοκρατών.
Θεωρώ πως θα πρέπει η ΕΕ να αντιδράσει ταχύτατα στην ελληνική πρόταση, γιατί δίνει πραγματική λύση στο ουσιαστικό ευρωπαϊκό πρόβλημα που πιθανά θα έχουμε μπροστά μας.
Πρέπει να σας πως ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ξεκίνησε να προετοιμάζεται πολύ νωρίς, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στις προετοιμασίες, αν μου επιτρέπετε, όταν λέτε η ΕΕ να κινηθει ταχύτατα, εννοείτε για να προλάβει και αυτή την κρίση, τη συγκεκριμένη; Θα μπορέσουμε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Βεβαίως. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα. Και εμείς ως χώρα και οι χώρες των Βαλκανίων και οι ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες που πιθανά θα έχουν τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και συνολικά η ΕΕ, και τα 28 κράτη μέλη. Ακόμα κι αυτά που δεν ενδιαφέρονται, όπως η Δανία, η Σουηδία, η Μ. Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, που δεν θα επηρρεαστούν από μια αρνητική εξέλιξη στην Ουκρανία.
Αυτό που λέμε εμείς είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, ένας μηχανισμός, ώστε τα κράτη που δεν θα υποστούν επιπτώσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση να στηρίξουν και από πλευράς πληροφοριών και από πλευράς τροφοδοσίας ΥΦΑ και από πλευράς χρηματοδοτήσεων τα περίπου 10 κράτη μέλη που θα έχουν πρόβλημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαφές.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πηγαίνουμε βαθιά στην ιδέα, στη φιλοσοφία, στη στρατηγική της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών. Και θεωρώ πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο, έχοντας πια και την αρνητική εμπειρία της μη προετοιμασίας τους απέναντι στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 – όταν εβλεπαν ότι η Lehman Brothers καταρρέει κι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική κρίση κι ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει και στην Ευρώπη – παρόλα αυτά η ΕΕ τότε δεν πήρε κανένα μέτρο με τις συνακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που όλοι γνωρίζουμε.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λοιπόν να προλάβουμε αυτό.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ως Ελλάδα γι αυτό κρούουμε των κώδωνα. Προετοιμαζόμαστε εμείς ως κράτος μέλος, αλλά πρέπει κι η ΕΕ να πάρει μια ευρύτερη πρωτοβουλία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κομμάτι της προετοιμασίας μας ως Ελλάδα, σε περίπτωση που κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες, τι είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σε αυτή τη φάση κι επειδή πρέπει κάποιος να χειριστεί τα ζητήματα με προσοχή, δεν θα ήθελα να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες και δεν πρέπει να δοθούν, γιατι πολλά από αυτά τα ζητήματα, όλα τα κράτη μέλη τα διαχειρίζονται με μία προσοχή.
Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το σύνολο των συναρμόδιων φορέων της χώρας, με κεντρικό συντονισμό από τη ΡΑΕ και την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, έχουμε δημιουργήσει και το μηχανισμό αλλά και τα πρώτα σενάρια και τα πρώτα βήματα για το τι θα κάνουμε σε κάθε περίπτωση.
Έχουμε διασφαλίσει απολύτως τη μεγιστοποίηση της τροφοδοσίας μας με φυσικό αέριο για τη μη ύπαρξη επιπτώσεων στους καταναλωτές, στα νοικοκυριά, στα νοσοκομεία, στις βασικές υποδομές της χώρας.
Κάτι που μας απασχολεί είναι αυτό που είδαμε να συμβαίνει με τη γειτονική μας Βουλγαρία το 2009. Η Βουλγαρία είναι εξαρτημένη 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται μέσω Ουκρανίας. Τότε λοιπόν, το 2009, η Ελλάδα χρειάστηκε να βοηθήσει για 2-3 μέρες την Βουλγαρία και μάλιστα θεωρείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πολύ καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αν λοιπόν τα πράγματα εξελιχθούν εξαιρετικά αρνητικά, εμείς δουλεύουμε και σε επίπεδο πολιτικό και σε επίπεδο εμπειρογνωμόμων, για να δούμε πώς μπορούμε μέσω της Ρεβυθούσας, που είναι μια πολύ σημαντική υποδομή που έχει η χώρα μας, ασφαλώς να στηρίξουμε τις εθνικές μας ανάγκες αλλά και να στηρίξουμε και τη γειτονική Βουλγαρία που θα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προετοιμασία που εμείς έχουμε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να καλύψει;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Στο χειρότερο από όλα τα σενάρια που μπορεί να συμβεί, δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα για τις καταναλώσεις των νοικοκυριών και των βασικών υποδομών της χώρας. Θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις σε επίπεδο μεγάλων καταναλωτών ή μεγάλων βιομηχανιών, οι οποίες όμως θα είναι απολύτως συνεννοημένες, για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα είτε στην εθνική οικονομία είτε στις συγκεκριμένες μονάδες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπολογίσει το κόστος ανά ημέρα αν υπάρξει κάποιο τέτοι πρόβλημα;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση από κανέναν Υπουργό Ενέργειας, διότι δεν ξέρουμε για παράδειγμα πώς θα εξελιχθούν οι τιμές spot του ΥΦΑ εκείνη τη χρονική περίοδο. Ακριβώς επειδή θέλουμε να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις, γι αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία ευρωπαϊκού επιπέδου, ώστε να ενωθούν οι δυνάμεις και των 28 κρατών μελών. Πιστεύουμε βαθιά ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεδομένου ότι ετοιμαζόμαστε έτσι κι αλλιώς για τα πιθανά σενάρια, έχουμε χρέος ως ΕΕ, τα 28 κράτη μέλη να αντιμετωπίσουμε με ενιαίο τρόπο το συγκεκριμένο θέμα. Είναι χρέος όλων των κυβερνήσεων έναντι των ευρωπαϊκών λαών. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια ενέργεια θα ενισχύσει απολύτως όλους εμάς που πιστεύουμε βαθιά σε μια ενωμένη Ευρώπη, σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ως ενιαία διεθνική οντότητα τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά της.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μανιάτη, εσείς εκτιμάτε ότι με όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να λειτουργήσει στο φορολογικό σύστημα ή πρέπει να αλλάξει εντελώς και να πάμε σε έναν άλλο φόρο;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Για τον ΕΝΦΙΑ έχουν ειπωθεί τα πάντα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έχει γίνει ένας πολύ κακός χειρισμός κατά τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου μέτρου. Θεωρώ ότι οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση συνολικά, αλλά και το ΠΑΣΟΚ με τις πρωτοβουλίες που παίρνει, θα οδηγήσουν σε μια κατεύθυνση η οποία θα εξομαλύνει τις ακρότητες, οι οποίες ήταν τραγικές ορισμένες φορές. Κι έτσι πραγματικά θα υπάρξει μια δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, ώστε ο Έλληνας πολίτης να ξέρει ότι η φορολόγηση γίνεται με τρόπο διαφανή, αποτελεσματικό και κυρίως κοινωνικά δίκαιο.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αναστρέψιμη η ζημιά που έχει προκληθεί στην κυβέρνηση από το θέμα αυτό;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω να πιστεύω πως ναι, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι έχει αναστατωθεί όλη η ελληνική κοινωνία και κυρίως η ελληνική περιφέρεια, κάτι που το αντιμετωπίσαμε όλοι όσοι προερχόμαστε από την επαρχία. Γι αυτό πρέπει ταχύτατα να υπάρξουν όλες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνοντας θα ήθελα κι ένα σχόλιο για το κόμμα στο οποίο είστε μέλος, για το ΠΑΣΟΚ και όλο αυτό το θέμα που έχει προκληθεί όλες αυτές τις μέρες για την 3η Σεπτέμβρη με την παράλληλη εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει και με δηλώσεις αμφισβήτησης του Προέδρου του κόμματος, του κυρίου Βενιζέλου.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Πιστεύω βαθιά στην ενότητα της Δημοκρατικής Παράταξης, στην ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Και θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας την γνώση, τη σοφία και την εμπειρία να ξεπερνάμε τα επιμέρους μικρά προβλήματα και να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα.
Κι η μεγάλη εικόνα είναι πως το περίπου 25% του Ελληνικού λαού θέλει να δει ενωμένες τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης, τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε όλοι μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία κύριε Μανιάτη και καλή συνέχεια.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.