1. Home
  2. Νέα
  3. Οριστικό Κτηματολογ​ικό Γραφείο Θεσσαλονίκ​ης

Οριστικό Κτηματολογ​ικό Γραφείο Θεσσαλονίκ​ης

0

Το Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σήμερα Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος, από τον Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη, και τον Πρόεδρο της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλία Λιακόπουλο.


maniatis ktimatologio thessΤο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, μαζί με αυτό του Πειραιά, έχουν επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή του Οριστικού Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ την υποστήριξη τους ως έμμισθα υποθηκοφυλακεία, σύμφωνα με το ν.2664/98, έχει αναλάβει η ΕΚΧΑ, που καταβάλει την δαπάνη για την στέγαση, τα λειτουργικά έξοδα, την εκπαίδευση προσωπικού και παρέχει και την υλικοτεχνική υποδομή. Το Κτηματολογικό γραφείο Πειραιά περιλαμβάνει τις περιοχές της Πυλαίας, των Αμπελοκήπων, του Ελευθερίου Κορδελιού, του πρώην Δημοτικού Διαμερίσματος Ιωνίας (νυν Δ.Δ. Νέας Μαγνησίας και Διαβατών) και της Μενεμένης.


Κατά την επίσκεψή του, ο Γιάννης Μανιάτης ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου, καθώς και για τη μετάβασή του σε Οριστικό Κτηματολογικό Γραφείο μέχρι το τέλος του 2014.


Επισημαίνεται ότι το έργο του Κτηματολογίου έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία, με την προκήρυξη και υλοποίηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, της κτηματογράφησης του υπόλοιπου της χώρας και στο πλαίσιο αυτό η παρακολούθηση και υποστήριξη του σημαντικότατου έργου που επιτελείται για τη μετάβαση στη νέα εποχή του Κτηματολογίου αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ.


Υπενθυμίζεται ότι, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης μίας περιοχής παύει να ισχύει το σύστημα “Μεταγραφών και Υποθηκών” και αντικαθίσταται με το σύστημα του “Λειτουργούντος Κτηματολογίου”. Στο πλαίσιο αυτό, το τοπικό αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί ως μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο και αναλαμβάνει τη λειτουργία του Κτηματολογίου για την κτηματογραφημένη περιοχή αρμοδιότητάς του. Σε επόμενη φάση, τα μεταβατικά Κτηματολογικά Γραφεία θα μετατραπούν σε Οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρώην Αναπλητωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ο Προϊστάμενος του ΕΠΠΕΡΑΑ, Νίκος Μαμαλούγκας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Καρούντζος, η Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Χρουσαλά- Μπιλίση, ο Πρόεδρος Δικηγορικού Σύλλογου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βαλεργάκης.


Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε τα εξής: «Κάνουμε ένα πολύ σπουδαίο βήμα στη μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος της χώρας. Από τη Θεσσαλονίκη, και το λέω με περηφάνια γιατί ήμουν κι εγώ μέρος αυτής της πορείας, συμβάλαμε αποφασιστικά ώστε να γίνει πράξη το όραμα του Εθνικού Κτηματολογίου. Για πρώτη φορά, σήμερα, η Ελλάδα μπορεί να πει ότι περνά σε μία νέα ιστορική φάση.
Το Τμήμα Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων – Μηχανικών Β. Ελλάδος, το ΤΚΜ- ΤΕΕ, όλοι μαζί από εδώ τα ξεκινήσαμε όλα, με τη βοήθεια και της Αθήνας. Και το λέω αυτό με περηφάνια.


Σήμερα, από εδώ, συμβολικά, στέλνουμε και ένα μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα ότι, ναι, μπορούμε να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ίσως με καθυστερήσεις, με λάθη, με κενά, που όμως όταν ξεπερνάς τη νηπιακή ηλικία και αρχίζεις να στήνεις το πρώτο σύστημα, τότε πια είσαι βέβαιος ότι, πολύ πιο εύκολα, πολύ πιο γρήγορα, θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.


Ήθελα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα ότι αρχίζουμε να υλοποιούμε τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, αφότου σχηματίστηκε σύγχρονο ελληνικό κράτος. Είναι πολύ σπουδαίο να παρεμβαίνει με νέες τεχνολογίες, με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια, με δυναμικό τρόπο ενημέρωσης στην καρδιά, στον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης την καθημερινή του διαβίωση, στον πυρήνα της ακίνητης περιουσίας.


Ο μετασχηματισμός του προσωρινού Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης σε Οριστικό, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, τη λυδία λίθο επί της οποίας θα αξιολογηθούμε όλοι μας τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΧΑ, το ΥΠΕΚΑ, οι μελετητές, οι εργαζόμενοι, όλοι, θα περάσουμε από το καμίνι της δοκιμασίας. Κι αν τα καταφέρουμε, τότε μπορούμε να πούμε στον υποψήφιο επενδυτή, τον απλό ιδιοκτήτη, το Δημόσιο που δεν ξέρει ακόμη τι έχει, πού τα έχει και πώς να τα αξιοποιήσει, ότι εμείς γυρίζουμε τη σελίδα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, μιας χώρας που αξιοποιεί με διαφάνεια, ορθολογισμό, βιωσιμότητα, ισορροπία με το περιβάλλον, τον φυσικό της πλούτο, την ακίνητη περιουσία της.


Η συμβολική αυτή τελετή, σήμερα, πιστεύω ότι αποτελεί μία πολύ σπουδαία στιγμή στον τρόπο που διοικείται η χώρα, στον τρόπο που θέλει να διαμορφώσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Το Εθνικό Κτηματολόγιο θέλουμε να μην αποτελεί απλώς μία καταγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων των ιδιωτών ή του δημοσίου, αλλά τον βασικό αναπτυξιακό μοχλό, τη βασική αναπτυξιακή σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω, στην οποία θα δοκιμάζεται κάθε μέρα η αναπτυξιακή απόφαση οποιουδήποτε στελέχους, από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, μέχρι τον υπουργό και τον πρωθυπουργό της χώρας.


Έχοντας καταχωρήσει το περίπου 20% των δικαιωμάτων της χώρας, μπορούμε πιο αισιόδοξα να κοιτάμε πώς θα οργανώσουμε και θα καταχωρήσουμε το υπόλοιπο 80%. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μία σπουδαία διοικητική τομή οργανωτικού χαρακτήρα. Από τα 400 υποθηκοφυλακεία να πάμε σε μόλις 16 Περιφερειακά Γραφεία. Να παρέχουμε πλήρεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον πολίτη από το σπίτι του. Να περάσουμε σε μία νέα εποχή, όπου μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε την κινητικότητα του ακινήτου, να διαπιστώσουμε την αξιοπιστία των στοιχείων που μας ανήκουν, ποια δικαιώματα μας ανήκουν και να έχουμε μία συνολική πληροφοριακή πλατφόρμα ενημέρωσης και λήψης αποφάσεων.


Η εταιρεία έχει προκηρύξει τις 28 μεγάλες μελέτες, φτιάχνονται και δασικοί χάρτες, έχουμε φουλάρει τις μηχανές για να είναι το 2014 το μεγάλο έτος των τομών του Εθνικού Κτηματολογίου σε όλα τα ζητήματα. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες την επίλυση του μεγάλου ζητήματος, που δυστυχώς η λύση του δεν εξαρτάται από εμάς, την οριστικοποίηση των χρηματοδοτήσεων και την κατανομή τους ανά έτος, έτσι ώστε το 2020 η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει το Εθνικό της Κτηματολόγιο.


Γίνεται μία συνολική προσπάθεια και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως στην εταιρεία, ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες κατακυρώσεις και αμέσως μετά στην υπογραφή των συμβολαίων”.