1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Νέα μηνύματα για την αιολική ενέργεια

Νέα μηνύματα για την αιολική ενέργεια

0

Πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη για τον ενεργειακό τομέα της χώρας η χθεσινή μέρα. Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή η έγκριση της σύμβασης για τις έρευνες υδρογονανθράκων και υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την καλωδιακή διασύνδεση των Κυκλάδων με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Δύο θέματα που ήδη είχαν καθυστερήσει να γίνουν…


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


WΣτο μεταξύ όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο, η πιο οικονομική και προσιτή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι η αιολική, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας GIA.Συγκεκριμένα οι αναλυτές της GIA εκτιμούν πως η συνολική ισχύς αιολικής ενέργειας στον πλανήτη θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2020. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από το 1996 έως το 2013 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής της ισχύος ανήλθε σε 20%.


Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αιολική ισχύς δεν αναπτύσσεται μόνο σε μεγάλα επίγεια ή υπεράκτια αιολικά πάρκα,όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, αλλά και μέσα από Μικρές Ανεμογεννήτριες που ηλεκτροδοτούν κατοικίες, επαγγελματικές χώρους και μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου ως το 2015, προβλέπεται πως η παραγωγή αιολικής ενέργειας από εγκαταστάσεις πάνω σε θάλασσες και λίμνες θα ξεπεράσει αυτήν από χερσαίες ανεμογεννήτριες.Σημαντικό επίσης είναι ότι η αιολική ενέργεια αναδεικνύεται ως πολύτιμη τεχνολογία ΑΠΕ για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων ή απομακρυσμένων περιοχών.


Η υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης καταγράφεται στις αναδυόμενες ασιατικές χώρες, όπου η υψηλοί ρυθμοί εκβιομηχάνισης των οικονομιών τους, το τεράστιο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας του ενεργειακού μοντέλου που ακολουθούν ως σήμερα, αλλά και οι τεράστιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τις ΑΠΕ ως πιο καθαρή και βιώσιμη επιλογή.


Από την άλλη πλευρά, είναι ευρωπαϊκές οι χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής ενέργειας στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος, όπως η Δανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία.


Σημαντική αγορά είναι και οι ΗΠΑ, όπου όμως το 2013 οι ρυθμοί μεγέθυνσης της αγοράς επιβραδύνθηκαν αφότου το Κογκρέσο κατάργησε ορισμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που ίσχυαν μέχρι πέρυσι στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.


Η έρευνα εκτιμά πως η αιολική ενέργεια θα αντικαταστήσει άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, λόγω πλεονεκτημάτων όπως τα μηδενικά επίπεδα ρύπανσης και η ανεξάντλητη διαθεσιμότητα ανέμων χωρίς την παράλληλη κατανάλωση άλλων φυσικών πόρων. Επιπλέον το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας είναι ιδιαίτερα οικονομικό και η εξάρτηση της παραγωγής της από ορυκτά καύσιμα ελάχιστη.


Δεν ξέρω στη χώρα μας πόσο σοβαρές συζητήσεις έχουν γίνει για την εξάπλωση της αιολικής ενέργειας.Μάλλον πρέπει να χαραχθεί μια νέα εθνική στρατηγική για την ενεργειακή πορεία της χώρας, τουλάχιστον για τα προσεχή 20 χρόνια.Δεδομένης μάλιστα και την δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που αντιμετωπίζουμε.