1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Χαιρετισμός Μανιάτη στο ΕΕΑ

Χαιρετισμός Μανιάτη στο ΕΕΑ

0

Χαιρετισμός Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τίτλο «Καινοτομία και Δημιουργική Επιχειρηματικότητα».


maniatis speakingΚυρίες και κύριοι,
Απόψε βραβεύουμε την Ελλάδα που τολμά και πετυχαίνει.
Έλληνες που δούλεψαν σκληρά για να φτάσουν εκεί που είναι σήμερα.
Συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.


Όμως, με πίστη κι αφοσίωση στο όραμά τους που κατάφεραν να το κάνουν πράξη.
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην παραγωγή πλούτου, στην κοινωνική συνοχή.
Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης.


Η πραγματική ισχύς των χωρών, των οργανισμών, των ατόμων, αποτιμάται σε όρους γνώσης, σε όρους επιστημονικού και τεχνολογικού υπόβαθρου, σε όρους τεχνογνωσίας και καινοτομίας.


Μετά την αποθέωση της τεχνολογικής επανάστασης, της βιομηχανικής παραγωγής και της κοινωνίας της αφθονίας, περάσαμε τις τελευταίες δεκαετίες στη “μεταβιομηχανική κοινωνία”.


Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, της «αειφόρου ανάπτυξης», της διαφύλαξης του περιβάλλοντος, του περιορισμού της σπατάλης των πλουτοπαραγωγικών πόρων.


Η πρόκληση για την πατρίδα μας είναι σαφής και δεδομένη:
Επιτυχής τοποθέτηση μέσα στο νέο διεθνές απαιτητικό περιβάλλον μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο «Καινοτομία – Ποιότητα – Εξωστρέφεια».
Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι νέοι και δημιουργικοί άνθρωποι μπορούν να δημιουργήσουν με μικρό αρχικό κεφάλαιο, ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές και καινοτόμες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι επιχειρήσεις που καινοτομούν δεν είναι μόνο νεοφυείς επιχειρήσεις σε σύγχρονους κλάδους της πληροφορικής και της νανοτεχνολογίας.


Είναι επιπλέον και εταιρίες με μακρόχρονη παράδοση δραστηριοποίησης στην Ελλάδα, όπου η νέα γενιά παίρνοντας τα σκήπτρα από την παλαιότερη, φέρνει νέες ιδέες και καινοτομεί.


Αυτό που εμείς επιθυμούμε ως ΥΠΕΚΑ είναι επιπλέον να φέρουμε σε επαφή την έρευνα σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με την αγορά.
Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΚΑ πήρε μια πρωτοβουλία χαρτογράφησης και ανάδειξης της έρευνας, της καινοτομίας, της αριστείας που πραγματοποιείται από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας σε θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Στόχος αυτής της Ερευνητικής Χαρτογράφησης της Ελλάδας, είναι να αναδειχθούν και να στηριχθούν όλα τα ερευνητικά ακαδημαϊκά κέντρα που παράγουν πρωτογενή έρευνα αιχμής και δημιουργούν νέους δρόμους ανάπτυξης και εξέλιξης της τεχνολογίας.


Την κρίση δεν θα την υπερβούμε κοιτάζοντας με νοσταλγία το παρελθόν. Την κρίση θα την υπερβούμε κοιτάζοντας με έμπνευση και όραμα προς το μέλλον.
Το που κοιτάμε έχει πάντα σημασία.
Η επιλογή λοιπόν που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μία και μοναδική: Μπροστά!
Μπροστά, για να θέσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα της υγιούς και εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας, της δυναμικής και κερδοφόρας επιχειρηματικότητας.
Σ’ αυτήν την Ελλάδα καλούμαστε όλοι να διαδραματίσουμε πρωτεύοντα ρόλο.
Με προτάσεις και ιδέες.
Με την ενεργοποίηση της δημιουργικότητάς μας.
Με σιγουριά και υπευθυνότητα.
Με αισιοδοξία και τόλμη.
Το “made in Greece” δεν πρέπει πια να είναι ένα σύντομο ανέκδοτο.
Είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνουν έξυπνοι, ταλαντούχοι και σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες, όπως αυτοί που βραβεύουμε απόψε.
Έλληνες που παλεύουν για μια Ελλάδα έξυπνη, φιλόδοξη, εξωστρεφή, ποιοτική, περήφανη, κοινωνικά δίκαιη χωρίς αποκλεισμούς.
Θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη σε όλους.