1. Home
  2. Νέα
  3. Ξεκινούν νέες έρευνες για κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου

Ξεκινούν νέες έρευνες για κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου

0

giannis-maniatis-pasokΟ υπουργός του ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέθεσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης την έρευνα για την ύπαρξη κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου στη χώρα μας και συγκεκριμένα το έργο εντοπισμού και αξιολόγησης πετρωμάτων με shale gas στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την προκαταρκτική διερεύνηση του θέματος από το ΙΓΜΕ πριν από μια διετία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια, ανατίθεται η υλοποίηση του έργου µε τίτλο «Εντοπισµός και αξιολόγηση πετρωµάτων µε shale gas (αέριο σε λεπτόκοκκα κλαστικά πετρώµατα) στη Βόρεια Ελλάδα)» στον «Ειδικό Λογαριασµό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) Πολυτεχνείου Κρήτης. Στόχος είναι η επαναξιολόγηση των υπαρχόντων δεδοµένων (γεωλογικών, γεωφυσικών αλλά και γεωτρητικών), υπό το πρίσµα όλων των νεότερων γεωλογικών στοιχείων και απόψεων, µε εφαρµογή σε επιλεγµένη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και η συλλογή συµπληρωµατικών στοιχείων (τοπογραφικών, γεωγραφικών, κ.ά.), προκειµένου να διερευνηθεί η περαιτέρω δυνατότητα εντοπισµού και αξιοποίησης των πετρωµάτων, που περιέχουν shale gas.

Επιπρόσθετα θα εξεταστεί η αναγκαιότητα χρήσης ή µη της µεθόδου fracking σε περίπτωση ύπαρξης κοιτασµάτων σε τεκτονικά καταπονηµένα πετρώµατα που δοµούν το Ορογενές των Ελληνίδων. Τέλος, στο πεδίο της γεωφυσικής έρευνας θα διερευνηθούν νέες µεθοδολογίες επεξεργασίας γεωφυσικών δεδοµένων (νέοι αλγόριθµοι, νέα προγράµµατα επεξεργασίας) που θα επιτρέψουν την επαναξιολόγηση και νέα ερµηνευτική προσέγγιση των παλαιότερων δεδοµένων.

Στο πλαίσιο του έργου θα εκτελεσθούν οι ακόλουθες δράσεις:

 

• Σχεδιασµός ενεργειών και διαχείριση του προγράµµατος.

 

• Οριοθέτηση της επιλεγµένης περιοχής.

 

• Επαναξιολόγηση γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωτρητικών δεδοµένων.

 

• Κατασκευή διαδραστικής βάσης δεδοµένων.

 

• Γεωλογική µοντελοποίηση των υπαρχόντων στοιχείων.

 

• Σύνθεση των αποτελεσµάτων και προτάσεις για την περαιτέρω διερεύνηση και

 

αξιοποίηση του shale gas.

 

• Αξιολόγηση παραδοτέων.

 

Το χρονικό διάστηµα υλοποίησης του έργου ορίζεται σε τέσσερις µήνες από την υπογραφή της σύµβασης, ενώ η αμοιβή προσδιορίζεται σε 20.000 ευρώ.