1. Home
  2. Νέα
  3. Διάλογος για τη δημιουργική οικονομία

Διάλογος για τη δημιουργική οικονομία

0

Η εταιρεία συμβούλων φιλανθρωπίας elpis διοργανώνει διεθνή Συνάντηση με τίτλο “Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη” στις 18 Οκτωβρίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.


1282160524LightbulbΗ εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη μετάφραση στα ελληνικά της σημαντικής έκδοσης της Inter-American Development Bank “The Orange Economy – An Infinite Opportunity”. Η Συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της διεθνούς αναζήτησης προτάσεων που θα μετατρέψουν την τάση παγκόσμιας λιτότητας σε ευκαιρία ανάπτυξης.


Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η “Δημιουργική Οικονομία”; Σύμφωνα με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, οι δημιουργικές βιομηχανίες είναι αυτές που «έχουν ως προέλευση την ατομική δημιουργικότητα, την ικανότητα και το ταλέντο μαζί με τη δυνατότητα της δημιουργίας πλούτου και θέσεων εργασίας, μέσω της παραγωγής και της εκμετάλλευσης της πνευματικής ιδιοκτησίας».


Για να το εξηγήσουμε πιο απλά θα χρησιμοποιήσουμε το ακόλουθο παράδειγμα: Φανταστείτε ένα κράτος του οποίου η οικονομία απορρέει αποκλειστικά από τον τομέα των τεχνών, της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της μουσικής, των νέων τεχνολογιών, της αρχιτεκτονικής, του design, της διαφήμισης και όλων των τομέων των οποίων τα παράγωγα βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και συναποτελούν τη «Δημιουργική Βιομηχανία». Είναι αποδεδειγμένο ότι, εάν αυτό το κράτος ήταν υπαρκτό, θα αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς, με το υψηλότερο επίπεδο βιωσιμότητας.


Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας της Price Waterhouse Cooper (PWC) του 2012, κατά την οποία αποδεικνύεται ότι η Δημιουργική Βιομηχανία συνεισφέρει 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Οφείλουμε λοιπόν να αναγνωρίσουμε τη δυναμική της «Δημιουργικής Οικονομίας» για ανάπτυξη και τη συμβολή της στην έξοδο της παγκόσμιας αλλά και πιο συγκεκριμενα της Ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.


Με πάνελ ομιλητών που απαρτίζεται από κορυφαίους –διεθνώς– επιστήμονες, επαγγελματίες και καλλιτέχνες από το χώρο της Δημιουργικής Οικονομίας (Creative Economy), η διεθνής Συνάντηση “Δημιουργική Οικονομία, μια διαρκής ευκαιρία για ανάπτυξη”, θέτει τη βάση για μια εποικοδομητική συζήτηση vis a vis προσδιορισμού των εννοιών αλλά και ανάδειξης της ραγδαίας ανάπτυξης των διαφόρων τομέων της «Δημιουργικής Βιομηχανίας», εξετάζει τις έννοιες της δημιουργικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, τις πιθανές αναπτυξιακές πολιτικές για την προώθηση της Δημιουργικής Οικονομίας και πολλά άλλα θέματα μέσω ομιλιών, περιπτωσιολογικών μελετών καθώς και roundtables, με συμμετέχοντες διακεκριμένους επαγγελματίες της Δημιουργικής Οικονομίας απ’ όλο τον κόσμο.


Mέσα από τις προγραμματισμένες ανοιχτές συζητήσεις, θα δοθεί η ευκαιρία σε καταξιωμένους εκπροσώπους της διεθνούς και εγχώριας Δημιουργικής Βιομηχανίας να τοποθετηθούν και να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες την προσωπική τους εμπειρία και στάση απέναντι στην «Δημιουργική Οικονομία». Συγκεκριμένα θα εκθέσουν τις απόψεις τους μεταξύ άλλων οι:


Lord Chris Smith: Πρόεδρος του Οργανισμού Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου και επισκέπτης καθηγητής του University of the Arts London
Felipe Buitrago Restrepo – Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “The Orange Economy – An infinite opportunity”
Dr. Andrew Senior – Εμπειρογνώμων, UNESCO
Lyne Sneige Keyrouz – διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων στο Middle East Institute της Ουάσιγκτον
Kathleen Soriano – Πρώην διευθύντρια εκθέσεων της Royal Academy of Arts του Ηνωμένου Βασιλείου
Stuart McDonald: Industrial Associate – Αναπληρωτής Ερευνητής στο Robert Gordon University και διευθυντής του Creative Frontline στο Ηνωμένο Βασίλειο
Fiona Kearney: Διευθύντρια της Glucksman Gallery, University College Cork της Ιρλανδίας.
Ayeh Naraghi: Διευθύντρια της εταιρείας Alcove Advisors στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Γεώργιος Αναστασιάδης: Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MILK Branding Professionals
Γεώργιος Ζίφκος: Υποψήφιος διδάκτωρ, ερευνητής της ‘Δημιουργικής Βιομηχανίας’ στο Πανεπιστήμιο του Leeds
Απόστολος Καλφόπουλος: Αρχιτέκτονας, curator και καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Dynamo
Βασίλης Καρούκ: Εικαστικός
Δήμητρα Κολοτούρα: Συν-ιδρύτρια της εταιρείας μόδας Zeus + Δiοne
Dr Esthir Lemi: μουσικός , εικαστικός, ερευνήτρια και Visiting Scholar του FullBright Program
Κώστας Μακρυγιαννάκης: Συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Κοινότητας Τεχνών Music Village στην Ελλάδα
Jenny Marketou: Καλλιτέχνης
Ηλιάνα Φωκιανάκη: Iδιοκτήτρια της μη κερδοσκοπικής γκαλερί State of Concept
Κωνσταντίνος Χούρσογλου: MA(RCA) βιομηχανικός σχεδιαστής και συν-ιδρυτής της shibui.ch, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία


Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση ενθάρρυνσης και υποστήριξης της Δημιουργικής Οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό οφείλουμε να αναδείξουμε την ύπαρξη και ραγδαία ανάπτυξή της μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών, δημιουργώντας έτσι τον πυρήνα μιας νέας πρότασης, αυτής της «Δημιουργικής Οικονομίας ως μιας διαρκούς ευκαιρίας για την πολιτιστική και οικονομική μας ανάπτυξη».


Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται εγγραφή στο www.creativeconomyingreece.com/#register
www.creativeconomyingreece.com
https://www.facebook.com/pages/Creative-Economy-in-Greece
https://twitter.com/CreativeGr

tags: