1. Home
  2. Νέα
  3. Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για το αέριο

Συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας για το αέριο

0

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε ανακοίνωσε ότι τα μέρη υπέγραψαν τη συμφωνία στις Βρυξέλλες για την επανάληψη του εφοδιασμού της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.


xeriaΟι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα, δήλωσε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2015. Οι επικεφαλής των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου των δύο χωρών υπέγραψαν ξεχωριστά έγγραφα.


Λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Πρόνταν, ο Ρώσος ομόλογός Αλεξάντερ Νόβακ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αλλά και τους επικεφαλής των Gazprom και Naftogaz.


Σε δηλώσεις του ο Νόβακ τόνισε πως η Ρωσία πάντα ήταν και θα είναι φερέγγυα προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η διευθέτηση της ανεξόφλητης οφειλής των 3,1 δισ. δολαρίων θα γίνει σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί άμεσα και η δεύτερη περί τα τέλη του έτους, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή.


«Οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν», είπε η ίδια πηγή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει εάν η Ε.Ε. έχει εγγυηθεί τις πληρωμές αυτές, όπως απαιτούσε χθες ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.


Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια τιμή 385 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια της διμερούς σύμβασης, που θα διαρκέσει από τον Νοέμβριο ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015. Η πληρωμή θα γίνεται εκ των προτέρων σε μηνιαία βάση. Το Κίεβο ήθελε απόλυτες εγγυήσεις ότι η τιμή αυτή δεν θα μεταβληθεί διαρκούσης της περιόδου της σύμβασης και φέρεται ότι τις εξασφάλισε.


Η Ουκρανία χρειάζεται συνολικά μια ποσότητα 4 δισ. κυβικών μέτρων. Για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ο Μπαρόζο ανέφερε, σε σχόλια που έκανε ενώ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον θώκο αύριο Παρασκευή, ότι είναι ικανοποιημένος που συνεχίζει να εργάζεται, διότι «όπως φαίνεται, έχουμε επιτύχει μια συμφωνία, για την οποία διαμεσολάβησε η Επιτροπή, ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία».
Οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας και της Ρωσίας ξεκίνησαν τις συζητήσεις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι οποίες όμως συνεχίστηκαν για πολλές ώρες (ως τις 04:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) μέχρι που αναβλήθηκαν για την Πέμπτη.


Επίσης νωρίτερα ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz ανέφερε σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πως θεωρεί ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία με τη Ρωσία στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποπληρώσει όλα τα χρέη της στη Ρωσία για τις ποσότητες φυσικού αερίου τις οποίες έχει λάβει στο παρελθόν στο βαθμό που θα επιτευχθεί συμφωνία για την τιμή από εδώ και πέρα.
Ο κ. Γιατσένιουκ σημείωσε ότι, με την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα κινηθεί άμεσα για την αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται και συγκεκριμένα θα καταβάλει 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως και 1,65 δισ. μέχρι το τέλος του 2014.


«Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια προσωρινή συμφωνία-πακέτο για τον χειμώνα, ώστε να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ρωσικό αέριο αγορασμένο από την Ε.Ε. ως τα τέλη του Μαρτίου του 2015», δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας του οποίου η θητεία στην Κομισιόν λήγει την Παρασκευή.
Ο Έτινγκερ εμφανίστηκε αποφασισμένος να αποσπάσει μια έστω μεταβατική συμφωνία που θα εγγυάται τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο που θα περνάει από την Ουκρανία για τον χειμώνα.


Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. χρειάζεται σε ετήσια βάση περίπου 450 δισ. κυβικά μέτρα αερίου για δική της κατανάλωση. Εισάγει περίπου τα 300 δισ., εκ των οποίων αγοράζει 125 δισ. από τη ρωσική Gazprom. Περίπου 75 δισ. κυβικά μέτρα διέρχονται μέσω αγωγών και εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζοντας ότι το Κίεβο έχει «ήδη λάβει δισεκατομμύρια σε βοήθεια» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., ο Έτινγκερ διαβεβαίωσε ότι «ένα μέρος της» μπορεί να «χρησιμοποιηθεί» για να αγοραστεί αέριο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κι άλλες κατεπείγουσες ανάγκες, όπως η «ανακατασκευή του οδικού δικτύου» ή «η αγορά όπλων».