Home Νέα Συνέντευξη Μανιάτη στο Ρ/Σ Alpha

Συνέντευξη Μανιάτη στο Ρ/Σ Alpha

0
0

Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στον Ρ/Σ Alpha 98,9 και τον δημοσιογρά​φο Γιάννη Σαραντάκο.


logo_ypeka1ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δεύτερο μέρος την εκπομπής, καλεσμένος σήμερα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, τον οποίο καλωσορίζω στην εκπομπή. Κύριε υπουργέ, καλό σας μεσημέρι.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Γεια σας.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Κατ’ αρχάς, αύριο αναχωρείτε για ένα πολύ σημαντικό ταξίδι και θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό. Πάτε στις ΗΠΑ, όπου θα δείτε πάρα πολύ κόσμο. Από επικεφαλής πετρελαϊκών εταιριών έως και αξιωματούχους αμερικάνικης κυβέρνησης, για το θέμα των ερευνών στο Ιόνιο και στη Νότιο Κρήτη. Είναι έτσι;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ναι. Ξεκινώ την Κυριακή. Τότε φεύγει η γενική αντιπροσωπεία και θα συναντήσουμε πρώτα απ’ όλα τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, την υφυπουργό που είναι αρμόδια για θέματα ενέργειας από το State Department σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα δώσω δύο διαλέξεις: μια στο Columbia University και μια στο Διεθνές Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Ερευνών. Είναι τα αμερικανικά think tank, στα οποία υπάρχει μεγάλη επιρροή και γίνεται συζήτηση για το πώς μπορεί κανείς να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας του εκεί. Θα έχουμε επίσης μεγάλη συζήτηση και συνάντηση με επενδυτές του χώρου των πετρελαϊκών εταιριών, για να τους παρουσιάσουμε τις προοπτικές επενδύσεων που έχουμε για τον μεγάλο διαγωνισμό με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και τα 3 χερσαία. Ασφαλώς πρέπει να σας πω ότι θα αναδείξω στις δικές μου παρουσιάσεις και τοποθετήσεις ή συνεντεύξεις που έχουν προγραμματιστεί ορισμένα πράγματα που θεωρώ ότι αποτελούν πια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δηλαδή:
Πρώτον, ότι έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία και βγαίνουμε από την κρίση, όπως όλα δείχνουν, μάλιστα, μετά και το stress test των τραπεζών.
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα αποτελεί μια όαση γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια ευρύτερα εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή και κατά συνέπεια διεκδικούμε και από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τις ΗΠΑ να μας αντιμετωπίσουν όχι απλώς ως μια οικονομία των 10.000.000 κατοίκων που έχει τα προβλήματα της, αλλά κυρίως να μας αντιμετωπίσουν ως ένα θεματοφύλακα της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε έτσι κι αλλιώς γεωγραφικά αυτό, φυλάμε Θερμοπύλες στην περιοχή μας και αυτό διεκδικούμε να μας αναγνωριστεί.
Ένα επίσης θέμα που είναι αναμφισβήτητο ότι θα τεθεί είναι οι προοπτικές των ελληνικών υδρογονανθράκων. Πρέπει να σας πω, κύριε Σαραντάκο, ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις που έχουμε είναι πολύ ισχυρές. Είμαστε αισιόδοξοι. Έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον, αλλά προφανώς δεν πρόκειται να πω ονόματα από εταιρίες, διότι δεν επιτρέπεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό και σαφές αυτό…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όμως, αυτό που μπορώ να πω δημόσια είναι ότι είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, ότι αυτός ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων θα μας φέρει αισιόδοξα μηνύματα για την πατρίδα μας. Θα μας φέρει επενδυτές.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Θα γυρίσετε, δηλαδή, από τις ΗΠΑ πιθανόν και με κάποια μνημόνια – ας το πω έτσι, έστω και αν έχει κακοποιηθεί η λέξη της συμφωνίας αυτή…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θα ήταν ευχάριστο η συνεργάτις που με συνοδεύει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και η Πρόεδρος του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων να προχωρήσουν σε συζητήσεις σε τέτοιο επίπεδο που το λέτε. Όμως, μου είναι επαρκές μετά τις γενικές παρουσιάσεις που θα κάνω, στη συνέχεια να ακολουθήσουν τεχνικού χαρακτήρα συζητήσεις με την επικεφαλής του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, την καθηγήτρια κυρία Σταματάκη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και των Αμερικανών, υποθέτω…
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ήδη έχουμε δεχτεί επισκέψεις από τουλάχιστον τέσσερις πετρελαϊκούς κολοσσούς στο data room. Οι επισκέψεις μεσαίων και μεγάλων εταιριών συνεχίζονται στο Υπουργείο. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εδώ και περίπου δύο μήνες και συνεχίζεται αμείωτο. Επιδιώκουμε να το κρατήσουμε σε υψηλό βαθμό, γι’ αυτό πρέπει να σας πω μάλιστα ότι πριν από ένα μήνα περίπου κάλεσα στο Υπουργείο τους πρέσβεις όλων των χωρών που έχουν πετρελαϊκές εταιρίες και τους παρουσίασα τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα και τους ζήτησα ασφαλώς να μεταφέρουν στις πρωτεύουσες τους την πρόσκληση αυτή της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον μεγάλο διαγωνισμό, για να έρθουν να επενδύσουν. Κινούμαστε δηλαδή σε πολλαπλά επίπεδα. Στις ΗΠΑ προφανώς είναι η καρδιά των πετρελαϊκών εταιριών και έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον…


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μηνύματα ότι ανησυχούν οι Αμερικανοί και σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και πιθανόν σε πολιτικό γι’ αυτή την κινητικότητα, η οποία εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία και αυτή την παρενόχληση, η οποία ουσιαστικά γίνεται στη κυπριακή ΑΟΖ;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Δεν έχω συνομιλήσει μαζί τους. Αυτές οι συναντήσεις θα γίνουν τώρα. Στη δική μου παρουσίαση και σε όλες μου τις ομιλίες θα αναδείξω την συμπεριφορά της Τουρκίας ως μια συμπεριφορά που είναι έξω από το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να σας πω ότι πέρα από τα συμπεράσματα της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, η λήψη αποφάσεων της τριμερούς θα αναδείξει κάτι που θεωρώ σημαντικό: την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν είναι ανεκτό να καταπατώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και η κυριαρχία της στα χωρικά ύδατα και να θέλει ταυτόχρονα η Τουρκία να έχουν συνέχεια οι συνομιλίες της για συνεργασία με την ΕΕ. Πρέπει να αναγνωρίσει τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που θα το στείλω και από την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια από την Νέα Υόρκη.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μάλιστα. Να περάσουμε λίγο στα δικά μας, εννοώ της εσωτερικής πολιτικής. Θεωρείτε ότι ο κύκλος διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα τελειώσει άμεσα; Και ρωτάω εσάς, που είστε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συναινέσει σε αλλαγές π.χ. για τον συνδικαλιστικό νόμο ή για την ολοκλήρωση του κύκλου απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, που μένουν 5.500 ακόμα υπάλληλοι να απολυθούν για τα επιτευχτεί ο αρχικός στόχος…;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ:Κύριε Σαραντάκο, ο πρόεδρός μας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και όλα μας τα στελέχη που χειρίζονται τα αντίστοιχα θέματα, έχουμε όλοι με σαφήνεια ξεκαθαρίσει ποια ζητήματα συζητούμε. Περιττεύει να το επαναλάβω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς έχουμε απολύτως ως ΠΑΣΟΚ διασαφηνίσει και διευκρινίσει ποια είναι τα ζητήματα που δεχόμαστε να συζητηθούν. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την αισιοδοξία μου ότι αυτό γίνεται απολύτως κατανοητό από την άλλη πλευρά και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα κλείσει αυτός ο κύκλος του review της ελληνικής οικονομίας και τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.
Πιστεύω βαθιά ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και στον τρόπο λήψης αποφάσεων και του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, αλλά και ταυτόχρονα αυτή η προσαρμογή που έχει γίνει με πολύ επώδυνο τρόπο για τον ελληνικό λαό, μερικές φορές με τραγικό τρόπο – δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα νούμερα τα απίστευτα και τραγικά της ανεργίας – δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει δώσει ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να υπάρχει η προσαρμογή. Και τώρα πια, εμείς διεκδικούμε αυτά που αναλογούν στις θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό ακριβώς είμαι αισιόδοξος, ότι μετά μάλιστα και από τα θετικά stress test των τραπεζών, μετά από την υπευθυνότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε και την διαπραγμάτευση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να προχωρήσουμε θετικά.
Σήμερα το πρωί, είχα την δυνατότητα, σε ένα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, να εξαγγείλω τη δημιουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Προχωρούμε δηλαδή και σε μεταρρυθμίσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας, οι οποίες δεν προβλέπονται πουθενά, αλλά τίθενται από εμάς. Προετοιμάζουμε το έδαφος για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκού χαρακτήρα, διάφανη ενεργειακή αγορά, η οποία λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα καταλαβαίνω αυτά, απλώς εσείς δεν διαβλέπετε, δεν διαισθάνεστε μάλλον, μία κόπωση κυρίως στην δική σας κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις και τα μέτρα που από το 2010 ψηφίζετε;
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Επειδή ήμουν μέλος και της ηρωικής κοινοβουλευτικής ομάδας του 2009, έχω βιώσει όλη αυτήν την πορεία, την τρομακτικά δύσκολη, που δεν ξέρω αν άλλη κοινοβουλευτική ομάδα ή παράταξη θα είχε τη δύναμη να αντέξει, πρέπει να σας πω ότι εμείς, με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης, σταθήκαμε απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας. Υπήρξαν και άνθρωποι που δεν είχαν ασκήσει ποτέ εξουσία, αλλά άντεξαν, γιατί πίστευαν και πιστεύουν ότι πρέπει να βάζουν πάνω από το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας.
Θεωρώ ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, έχει βελτιώσει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας και αλληλεγγύης, πολλά νομοσχέδια. Είμαστε τώρα στη στιγμή που οι πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και αυτά που απομένουν είναι επιμέρους ζητήματα, τα οποία ασφαλώς θα συζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι κουρασμένη, αλλά η ίδια έχει προσδιορίσει με απόλυτη σαφήνεια τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις και γι’ αυτό σας είπα νωρίτερα ότι είναι θέμα απόλυτων, ξεκάθαρων πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών που έχουν γίνει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι απόλυτα συμβατές με το όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας και πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από την τρόικα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Μάλιστα. Να ευχηθώ καλό ταξίδι και να ευχηθώ να μας φέρετε και καλές ειδήσεις από τις ΗΠΑ.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Να σας πω και κάτι τελευταίο. Χθες, ήμουν στην Πάτρα και επειδή έχουμε εγκατεστημένους ήδη τρεις επενδυτές για τους υδρογονάνθρακες, είχα τη δυνατότητα να παρουσιάσω σε μια μεγάλη εκδήλωση με τη βοήθεια του Περιφεριάρχη Δυτικής Ελλάδας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου τις προοπτικές για το οικόπεδο του Πατραϊκού. Μόνο από το συγκεκριμένο οικόπεδο, αναμένουμε στο βάθος της επόμενης 25ετίας έσοδα της τάξης των 5,5 δις ευρώ για το Δημόσιο. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα και θα διεξαχθούν την επόμενη τριετία και πενταετία. Έτσι είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων.
Όμως, πρέπει να σας πω ότι, όπως συμβαίνει ήδη και στην Κύπρο, όπου δεν έχει αρχίσει να βγαίνει το φυσικό αέριο, ο εντοπισμός και μόνο του κοιτάσματος αναβαθμίζει σημαντικά και τη γεωπολιτική θέση και την οικονομική σημασία της χώρας. Για μας λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προσδιοριστεί η ποσότητα και ποιότητα του κοιτάσματος και ας έρθουν αργότερα τα υπόλοιπα. Ήδη, η εθνική οικονομία, με το που θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα πάρει την πρώτη ανάσα και θα στείλει ένα μήνυμα ισχύος και αισιοδοξίας.