1. Home
  2. Νέα
  3. Τύπος
  4. Η ώρα της αλήθειας για την αγορά ηλεκτρισμού

Η ώρα της αλήθειας για την αγορά ηλεκτρισμού

0
white-electricity-cable-smallΑπό το www.capital.gr
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014
“Θέλουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Τότε χρειαζόμαστε έναν πραγματικά απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα”, επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, σε ειδικό αφιέρωμα για το ετήσιο πολυσυνέδριο Capital + Vision, ο Yφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Και αναφέρεται σε τρία “σημεία-σταθμούς για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς”.
Το πλήρες άρθρο του κ. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:
Είναι γνωστό πως, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, είναι τρία τα σημεία όπου πρέπει να εστιάσουμε για να υπερβούμε όλα όσα ταλαιπώρησαν για πολλά έτη τον κλάδο:
Αποβάλλοντας τις κραυγές και τους ψιθύρους που είναι τα στοιχεία που θολώνουν τον δημόσιο διάλογο, θρέφουν τον λαϊκισμό και μαζί την αντίσταση στην πρόοδο, έχει φθάσει η ώρα να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας, της τεκμηρίωσης και της διαφάνειας.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θέλουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Τότε χρειαζόμαστε έναν πραγματικά απελευθερωμένο και ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα.
Θέλουμε επενδύσεις; Χρειάζεται, λοιπόν, πρώτα από όλα να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος και να εξετάσουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στις επόμενες δεκαετίες.
Το δεύτερο σημείο όπου πρέπει να εστιάσουμε είναι ο πολύπλευρος διάλογος, με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση: Η συντριπτική πλειονότητα των εκπροσώπων και φορέων της ενεργειακής αγοράς συνέβαλαν με την υπεύθυνη στάση τους απέναντι στα μεγάλα εμπόδια που βρήκαμε απέναντι μας τα τελευταία χρόνια. Και καλούμαστε τώρα και πάλι να συνεργαστούμε υπεύθυνα για έναν εξίσου σημαντικό στόχο: τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και στρατηγικού σχεδίου για την επόμενη μέρα, σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και τις ανάγκες των καταναλωτών.
Και αυτό με φέρνει στο τρίτο και κυριότερο σημείο, που είναι ο σεβασμός προς τον Έλληνα πολίτη και καταναλωτή που, σε τελική ανάλυση, είναι αυτός που ωθεί προς τα εμπρός την παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα. Και είναι αυτός που, στις δυσκολότερες στιγμές, στήριξε με τις μεγάλες θυσίες και τον διαρκή αγώνα του τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.
Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια που υλοποιούμε τα τελευταία δύο χρόνια στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει σημεία-σταθμούς για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς.
– Όπως η μακροπρόθεσμη εξυγίανση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, ώστε οι καταναλωτές να μην επωμίζονται άλλο πια τα βάρη που προκύπτουν από κοντόφθαλμες επιλογές.
– Όπως η ανάπτυξη των διασυνδέσεων Υψηλής Τάσης, με πρώτο σταθμό τις Κυκλάδες, και η ενίσχυση των δικτύων Χαμηλής Τάσης, με συστήματα έξυπνης μέτρησης. Έργα υποδομών εθνικής σημασίας, που προχωρούν ύστερα από δεκαετίες και οδηγούν σε τεράστιες ωφέλειες, που αφορούν το σύνολο των καταναλωτών.
– Όπως η αναμόρφωση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη η πρώτη δέσμη μέτρων του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς έχει αποφέρει οφέλη ύψους άνω των 110 εκατομμυρίων ευρώ για το σύστημα, ενώ η αναδιάρθρωση των μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς ολοκληρώνεται πολύ σύντομα με την εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου NOME και την αναμόρφωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, σε στενή συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των καταναλωτών και καθιστούν τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, από εστία στρεβλώσεων και ασυμμετριών, κεντρικό πυλώνα για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που διαμορφώνεται για τη χώρα μας.
Με σταθερά βήματα οικοδομούμε τις βάσεις, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει εξαιρετικά αναβαθμισμένες προοπτικές ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες. Και βάζουμε τις βάσεις για έναν υγιή ενεργειακό τομέα, που πολύ σύντομα όχι μόνο θα έχει πάψει πια να αποτελεί εστία ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, αλλά μετατρέπεται πλέον σε καταλύτη στην προσπάθεια της χώρας μας και όλων των Ελλήνων για την οικονομική ανάκαμψη.
Άλλωστε, η στιγμή που πρέπει να προσεγγίσουμε τέτοια κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας με τη δέουσα σημασία και σοβαρότητα μας έχει προσπεράσει προ πολλού.
Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της ευθύνης, η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα.