Home Νέα Τριμερής συνεργασία για τις ΑΟΖ

Τριμερής συνεργασία για τις ΑΟΖ

0
0

Η τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο αναφέρει ότι «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».


trimeris kairoΤο ανακοινωθέν περιλαμβάνει ακόμη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλεί την Τουρκία να σταματήσει όλες τις εν εξελίξει σεισμογραφικές έρευνες εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοιες δραστηριότητες στο μέλλον. Κάνει επίσης αναφορά σε μία δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε την σύνοδο «θεμέλιο μίας πολυσήμαντης συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου γεωπολιτικής σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας, πολέμου κατά της τρομοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης»


«Αυτή τη συνάντηση τη χρωστούσαμε και οι τρεις στην ιστορία, για αυτό συζητήσαμε για θέματα συνεργασίας που συνδέουνται με ρίζες ιστορικές. Μας συνδέουν κοινές και έντονες ανησυχίες για την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.


«Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ και η Αίγυπτος η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Γι αυτό και ήταν γόνιμη και χρήσιμη η ανταλλαγή απόψεων για θέματα που λέγονται: Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Λίβανος και το πολύπαθο πρόβλημα της Παλαιστίνης», πρόσθεσε.


«Οφείλουμε για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και για την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο να εγκαινιάσουμε μία στενή συνεργασία, με διάρκεια και βάθος, ενισχύοντας και διευρύνοντας έναν κύκλο σχέσεων και επαφών. Δώσαμε κυρίαρχη σημασία στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, δηλαδή μία τρομοκρατία που απειλεί ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαθιδρύσει τον τρόμο», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη τον Αιγύπτιο πρόεδρο για «τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».


«Δώσαμε βάση στην ενεργειακή ασφάλεια και τις συνεργασίες στα θέματα υδρογονανθράκων. Ένας τομέας που θα συνεργατούμε προς όφελος των λαών μας, αλλά και του εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ. Και θέλω να γίνει καθαρό ότι σ’ αυτή τη σχέση μεταξύ των τριών, Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουν ως πρέσβεις, την Αίγυπτο στην ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός.


«Η ΕΕ πρέπει να τη στηρίξει και οικονομικά και ηθικά και η Ελλάδα και η Κύπρος θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, και θεωρούμε κρίσιμη τη διαμεσολάβηση και το ρόλο μας σε αυτή τη σχέση», σημείωσε.


Τέλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σίσι για τις προσπάθειες σταθεροποίσησης όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την έμπρακτη στήριξή του στο θέμα της Κύπρου, χρησιμοποιώντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο.


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μία συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μία εποχή τριμελούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο.


«Βεβαίως εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.


«Είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Μιλήσαμε για το παλαιστινιακό και την εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ και την προσπάθεια καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξετάστηκαν οι προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της επαφής της Αιγύπτου με τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην τριμερή συνεργασία που αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή», πρόσθεσε.


Ο κ. Σίσι ευχαρίστησε τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανταπόκρισή τους στην έκκλησή του για την Σύνοδο του Καΐρου όπου επιβεβαιώθηκε ότι έχουν κοινές απόψεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων.


Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν.Αναστασιάδης δήλωσε: « συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων. Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
-πολιτικής συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
-ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία
-διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός
-η τριμερής συνεργασίας φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και βασίζεται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και στον στόχο της προώθησης της ασφάλειας της ευημερίας της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συνεργαστούν μαζί μας».


«Κατά την σημερινή σύνοδο εξετάσαμε θέματα όπως οι εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την ενεργειακή συνεργασία το μεσανατολικό την τρομοκρατία τις εξελίξεις στο Ιράκ και στην Συρία. Σαν αποτέλεσμα του διαλόγου υιοθετήσαμε την Διακήρυξη του Καΐρου ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ιστορικό κείμενο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την συνεργασία μας και για τα ζητήματα που συζητήσαμε», υπογράμμισε ο κ.Αναστασιάδης.


«Συγκεκριμένα συζητήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο και εκφράσαμε την απερίφραστη υποστήριξη μας στον πρόεδρο Αλ Σίσι για τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανάπτυξη της. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Επιπλέον τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος.


«Θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υποστήριξε.