Home Νέα O Γιάννης Μανιάτης στο Mega

O Γιάννης Μανιάτης στο Mega

0
0

Σημεία Συνέντευξης Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, στην εκπομπή «MegaΣαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Μανώλη Αναγνωστάκη (9 Νοεμβρίου).


maniatis03Για την επίσκεψη στις ΗΠΑ και τους στόχους
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη είχα ενδιαφέρουσες συναντήσεις στον Λευκό Οίκο και στο State Department και παραχώρησα μια συνέντευξη στο CNN. Όλα αυτά εκπροσωπώντας μια Ελλάδα, η οποία είναι πια ένας πολύ σοβαρός περιφερειακός ενεργειακός παίκτης.


Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζεται και από τις ΗΠΑ αλλά και από τους διεθνείς παράγοντες ως σημαντικός ενεργειακός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.


Στις ΗΠΑ παρουσιάσαμε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, προκειμένου να υπάρχει αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με απόλυτη διαφάνεια, διεθνείς διαγωνισμούς και μεγιστοποίηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Περάσαμε το τριπλό μήνυμα: Ασφάλεια, θέσεις εργασίας, δημόσια έσοδα. Αναδείξαμε το νέο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ασφάλεια της Ευρώπης.


Η Ευρώπη έχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ξέρει ότι εξαρτάται ενεργειακά από τρίτες χώρες και κατά συνέπεια οτιδήποτε ενισχύει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, ενισχύει την πολιτική και την οικονομική της ισχύ. Επομένως, όλη αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία στην καρδιά του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού.


Οι επαφές
Είχαμε δύο κατηγορίες επαφών. Η μια ήταν με κυβερνητικά στελέχη της διοίκησης του Προέδρου Ομπάμα, δηλαδή τον Υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, την Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα ενέργειας και στον Λευκό Οίκο συνάντηση με τη Σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα και μέλος του Εθν. Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που ασχολείται με όλα αυτά τα ζητήματα.


Ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συναντήσεις κι εκεί πέρασα το μήνυμα που θέλουμε ως Ελλάδα. Ότι είμαστε ένας σταθερός συνομιλητής της Διεθνούς Κοινότητας, έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα και απαιτούμε κατά συνέπεια από τους συνομιλητές μας να μας αντιμετωπίζουν ως έναν σοβαρό ενεργειακό εταίρο.


Η δεύτερη κατηγορία επαφών μου ήταν με τις ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, οργανώθηκε για λογαριασμό μας στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, κάτι που σπάνια γίνεται στην Ουάσιγκτον, μια παρουσίαση του μεγάλου διαγωνισμού για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες υπό την προεδρεία του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου.


Οι διαγωνισμοί για την έρευνα να αξιοποίηση υδρογονανθράκων
Αυτή τη στιγμή, ως Ελλάδα, έχουμε ολοκληρώσει ήδη ένα διαγωνισμό κι έχουμε αναθέσει τρία οικόπεδα, στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και το Κατάκολο. Αυτά τα τρία οικόπεδα έχουν κατακυρωθεί σε συμπράξεις με σημαντική συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, οι οποίες πήραν μέρος σε ανοιχτό διαγωνισμό και κέρδισαν, μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των επιτροπών.


Αυτό που επιπλέον έχουμε είναι ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα φτάνοντας μέχρι τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου. Έχουμε ήδη κάνει στο Λονδίνο και αντίστοιχες παρουσιάσεις έχουν γίνει και στο Χιούστον, στο Όσλο και σε άλλες περιοχές.


Έχουμε άλλο ένα διαγωνισμό που επίσης έχει δημοσιευθεί και αφορά σε τρεις χερσαίες περιοχές: στην Αχαία, την Αιτωλοακαρνανία και Άρτα –Πρέβεζα.


Για τις προβλέψεις αξιοποίησης
Δεν είναι σκόπιμο δημοσίως να πει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ενδείξεις που έχουμε είναι εξαιρετικά ισχυρές, είναι πολύ θετικές και για αυτό έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αυτές τις προοπτικές στις διεθνείς εταιρείες για να έρθουν να επενδύσουν.


Αυτό που έχει σημασία σε όλα αυτά που συζητούμε είναι να βρεθούν επενδυτές που θα έρθουν να επενδύσουν. Για παράδειγμα σε ένα οικόπεδο θαλάσσιο, μόνο η μία γεώτρηση κάνει 100 εκ. δολάρια. Και αν πάει θετικά, θα γίνουν τρεις – τέσσερις επιπλέον.


Η διαδικασία και ο σχεδιασμός
Ο διαγωνισμός δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ε.Ε. και γύρω στον Απρίλιο ή Μάιο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Εμείς ήδη έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε το υπόβαθρο. Προβάλλουμε ως χώρα σε όσο το δυνατότερο περισσότερες εταιρείες τις προοπτικές για όλα τα οικόπεδα.


Υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός που λέει ότι από τη στιγμή που θα κατακυρωθεί ένα οικόπεδο σε ένα συγκεκριμένο Consortium, σε ένα διάστημα της τάξης των 5 ετών θα πρέπει να έχουν τελειώσει οι επιπλέον εργασίες για να μπουν τα γεωτρύπανα. Ό,τι ακριβώς έγινε στην Κύπρο, όπου μεσολάβησαν 3 χρόνια ώστε να έρθει το γεωτρύπανο και να γίνει γεώτρηση. Συνήθως η γεώτρηση διαρκεί πολύ λίγους μήνες και αμέσως μετά προχωρούμε.


Ο σχεδιασμός μας είναι: 20 θαλάσσιες περιοχές, συν τρεις χερσαίες περιοχές, συν άλλες τρεις τις οποίες ήδη έχουμε αναθέσει. Μιλάμε δηλαδή αυτή τη στιγμή για 26 διαφορετικούς διαγωνισμούς.


Για τις τρεις περιοχές που ήδη έχουμε αναθέσει και υπάρχει ήδη επενδυτής, εκτιμούμε ότι συνολικά σε βάθος 25ετίας θα γίνουν επενδύσεις περίπου 700 εκ. ευρώ, θα δημιουργηθούν στις συγκεκριμένες περιοχές 2.000 θέσεις εργασίας και τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα είναι της τάξης των 15,5 δις. ευρώ. Η διαδικασία θα εξελιχθεί μέχρι τα επόμενα περίπου 25 χρόνια.


Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τα επόμενα 25 χρόνια, αλλά θέλω να πιστεύω ότι έχουμε θέσει τις βάσεις. Βάσεις διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και επαγγελματισμού. Γιατί στις συνομιλίες με τις μεγάλες εταιρείες πρέπει να είσαι πιστός στα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλλεις, πρέπει να είσαι απολύτως διαφανής.


Όλες τις συμβάσεις τις ενέκρινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις κυρώσαμε στη Βουλή. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε αυτό που κάνουμε, με πολύ υπευθυνότητα εδώ και τρία χρόνια. Διότι συνομιλητές μας είναι διεθνείς οίκοι, τους οποίους προσκαλούμε να επενδύσουν στη χώρα μας για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και για να έχει έσοδα το ελληνικό Δημόσιο.


Πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από τις έρευνες και αξιοποίηση υδρογονανθράκων
Υπάρχει νόμος, τον έχουμε ψηφίσει πριν δύο χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο όλα αυτά τα έσοδα θα πάνε στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, στις συντάξεις.


Έχουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Επειδή ζούμε πολύ δύσκολους καιρούς, αυτό που θέλω να περάσει ως μήνυμα και είναι απολύτως αληθές, είναι ότι τώρα πια η Ελλάδα, όρθια, είναι στους διεθνείς παράγοντες που συζητούν ζητήματα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας.


Έχουμε δύο πράγματα. Ο κόσμος τα τελευταία 5 χρόνια υποφέρει. Είναι ξεκάθαρο, αλλά επίσης σαφές είναι ότι η χώρα περνάει σε μια άλλη φάση. Ξεπερνούμε το μνημόνιο, θα πάμε μπροστά, θα γυρίσουμε σελίδα και είναι σαφές ότι τα πράγματα πάνε επί τα βελτίω. Κι ένα δεύτερο, η χώρα δεν μπορεί να σχεδιάζει μόνο για τον επόμενο μήνα. Η χώρα έχει χρέος να σχεδιάζει για την επόμενη 5ετία. Αυτό ακριβώς που κάναμε είναι η αύξηση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας. Ξέρετε πόσο σημαντικό μήνυμα είναι για τους επενδυτές να ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή ήδη στις πρώτες τρεις περιοχές της Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι επενδυτές; Το ισχυρότερο μήνυμα για εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία στην Ελλάδα είναι ακριβώς η είσοδος αυτών των επενδυτών.


Για την ΑΟΖ
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος, εδώ και αρκετά χρόνια, είχαν συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν προχωρήσει, για να ορίσουμε την ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Κι αυτό συσχετίζεται με την ΑΟΖ με την Κύπρο.


Η χθεσινή απόφαση, που πράγματι είναι ιστορική, δείχνει τη βούληση των Κυβερνήσεων των τριών χωρών να πάμε πιο γρήγορα, προκειμένου να οριοθετηθούν θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.


Από τη στιγμή που οριοθετείται η ΑΟΖ, υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων και από τις τρεις χώρες.


Αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ καλό δείγμα περιφερειακής συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας.


Είναι μάλιστα αυτό το τρίγωνο, που συμπληρώνεται επίσης με την τριμερή συνεργασία που έχουμε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και κατά συνέπεια δημιουργούνται περιφερειακές συνεργασίες που στόχο έχουν όχι να αποκλείσουν κάποιον, γιατί δεν είναι εναντίον καμιάς τρίτης χώρας, αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας, της ευημερίας και της ειρήνης.


Και αυτό θεωρώ πως είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.


Για το σκάφος “Μπαρμπαρός”
Είναι κάτι το οποίο κατήγγειλα κι εγώ και στους τρεις υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκα στις ΗΠΑ. Είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, απολύτως μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Σχετικά με όσα υποστηρίζει ο κ. Ερντογάν για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα οικόπεδα όπου γίνονται οι έρευνες
Δεν μπορούν να ισχύσουν, γιατί δεν υπάρχει καμία νομική βάση του Διεθνούς Δικαίου σε σχέση με αυτό που λέει η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν.


Η μοναδική νομική διεθνής νομική προσωπικότητα που εκπροσωπεί σήμερα τον Κυπριακό λαό συνολικά είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι μέλος του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε. Οι Τουρκοκύπριοι είναι κοινότητα. Αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι: Από τη στιγμή που επιλυθεί το Κυπριακό, ασφαλώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα κατά την αναλογία του πληθυσμού θα έχει μερίδιο. Αλλά δεν μπορεί να έχει μερίδιο τώρα, διότι δεν υφίσταται νομικά πριν επιλυθεί το Κυπριακό. Και αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της Ελληνοκυπριακής πρότασης. Να το λύσουμε πρώτα και αμέσως μετά μπορούν επωφεληθούν.


Σχετικά με τη δυνατότητα της Τουρκίας να μπλοκάρει τις έρευνες στην Κύπρο
Δεν μπορεί να μπλοκάρει τις έρευνες, διότι είναι ήδη εγκαταστημένο γεωτρύπανο που δουλεύει στην περιοχή. Προχωρούν και οι έρευνες που αφορούν στο γειτονικό οικόπεδο που είναι το οικόπεδο 9, με την Ιταλική εταιρεία ENΙ με την Κορεατική KoGAS.


Η Τουρκία θέλει να στείλει κάποια μηνύματα, αλλά στην πραγματικότητα οι έρευνες δεν μπορούν να σταματήσουν και δεν θα σταματήσουν. Είναι έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Κι ο χάρτης που προβάλλει η Τουρκία δεν συνάδει καθόλου με τον αντίστοιχο χάρτη που έχει αποδεχτεί στη Μαύρη θάλασσα, που εκεί έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει ΑΟΖ.


Αντίθετα, δεν έχει αποδεχτεί να χαραχθεί ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.


Σχετικά με την εγκατάσταση εξέδρας άντλησης πετρελαίου από τους Τούρκους στην Κυπριακή ΑΟΖ
Είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχει η παραβίαση εν πλω των χωρικών υδάτων ή της ΑΟΖ μιας περιοχής και εντελώς διαφορετικό να εγκατασταθεί μια εξέδρα εκεί. Και για αυτό, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν χτυπήσει πολλές πόρτες, προκειμένου να βρουν ένα γεωτρύπανο, μία εξέδρα, προκειμένου να την εγκαταστήσουν, δεν έχουν βρει. Διότι αυτό παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο.


Και δεν είναι τόσο εύκολο να βρεις επενδυτές οι οποίοι θα έρθουν να διακινδυνεύσουν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που σημαίνει ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα δει ότι μια εταιρεία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο θέλουν να το παρουσιάσουν οι Τούρκοι.


Για την κριτική ότι καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα
Ξεκίνησαν από το 2010 αυτές οι προσπάθειες. Εγώ μπορώ να σας πω γι’ αυτό που συμβαίνει ενόσω εγώ έχω την ευθύνη αυτής της δραστηριότητας.


Για να γίνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπως η Ελλάδα, που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, πρέπει η τιμή του πετρελαίου να είναι σε τέτοια επίπεδα που να συμφέρει τις εταιρίες να επενδύσουν και να έχει έσοδα το Δημόσιο.


Όταν η τιμή του πετρελαίου πριν 10 – 12 χρόνια ήταν στα 20 – 25 δολάρια, δεν ενδιέφερε κανέναν να επενδύσει στην Ελλάδα. Προτιμούσε να πάει σε άλλες, πιο εύκολες περιοχές, όπως είναι το Κατάρ ή η Σαουδική Αραβία.


Τώρα που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 80-100 δολάρια, έχει απολύτως νόημα μια τέτοια επένδυση. Γι αυτό και έρχονται επενδυτές.


Τώρα, λοιπόν, κι εμάς μας συμφέρει, διότι μεγαλώνουμε τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.


Για την κριτική ότι δεν προχωράμε σε έρευνες στην περιοχή του Αιγαίου και την οριοθέτηση της Ελληνικής ΑΟΖ
Το Αιγαίο και όλες οι ελληνικές θάλασσες, κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο θαλάσσιας έκτασης της χώρας, όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, στην ΑΟΖ δηλαδή, και όλο το χερσαίο έδαφος της χώρας, θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν απολύτως.


Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνειδητοποιήσει ως κοινωνία ότι έχουμε ένα υπόγειο πλούτο που μέχρι τώρα δεν αξιοποιούσαμε. Και αυτός ο πλούτος μπορεί να μας δώσει ισχύ και δύναμη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, όπως στη Ρωσία, στη Νορβηγία.


Εμείς, ενώ είχαμε αυτόν τον πλούτο, δεν τον αξιοποιούσαμε. Τώρα, ήρθε η ώρα να τον αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε την διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν.


Έχουμε καθαρό και ιεραρχημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο. Προχωρούμε με βάση τις προτεραιότητές μας.


Ο Πρωθυπουργός της χώρας αυτό ακριβώς είπε από το Κάιρο: Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για να οριοθετηθεί η ΑΟΖ.


Ξεκινούμε όμως, ήδη από τις μισές ελληνικές θάλασσες. Η έκταση που έχουμε ήδη βγάλει σε διαγωνιστική διαδικασία είναι οι μισές ελληνικές θάλασσες. Θεωρείται, με τα διεθνή κριτήρια, τεράστια έκταση να βγάζεις 20 οικόπεδα σε διαγωνιστική διαδικασία.


Από τη στιγμή που τρία μέρη, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος αποφάσισαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την οριοθέτηση, το μήνυμα είναι σαφές και ιστορικό. Είναι μια ιστορική απόφαση.


Σχετικά με την ρευστή διεθνή κατάσταση
Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ίσως η πιο ρευστή περιοχή του κόσμου. Σημασία έχει τι κάνει η χώρα μας προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία.


Μας συμφέρει απολύτως να υπάρχει ειρήνη και περιφερειακή συνεργασία. Και αυτό ακριβώς έχουμε αρχίσει να αναδεικνύουμε.


Θεωρώ, λοιπόν, σημαντικές τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει, όπως για παραδείγμα στις 24 Νοεμβρίου, που θα συνεχίσω με τον Κύπριο ομόλογό μου και τον Αιγύπτιο ομόλογό μου τις συζητήσεις. Εμείς, καλούμε και άλλες χώρες να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο.


Για τη στάση της Αντιπολίτευσης
Θεωρώ πως σε πολύ μεγαλο βαθμό υπάρχει μια συμφωνία και με την κοινωνία και με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για τα προφανή: έχουμε ορυκτό πλούτο και υδρογονάνθρακες που αξιοποιούμε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, διαφάνεια και σεβασμό στο περιβάλλον.


Υπάρχουν επιμέρους διαφοροποιήσεις, αλλά νομίζω ότι στα γενικά συμφωνούμε. Υπάρχει μια εθνική πολιτική, της οποίας την βασική φιλοοφία αποδέχονται όλοι. Υπάρχουν διαρκώς συζητήσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Και εντός Βουλής και εκτός Βουλής. Με χαρά θα ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων για όλα τα ζητήματα, διότι οι συζητήσεις γίνονται και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.


Αυτό που έχει σημασία και είναι βασικό διακύβευμα, είναι αυτή την εθνική στρατηγική να την ακολουθούμε με σταθερότητα. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, που κάνουν επενδύσεις, θέλουν σταθερότητα.


Μπορείτε να δείτε το βίντεο της συνέντευξης στη σελίδα http://maniatisy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7712:-04102009&catid=34:videos&Itemid=49