1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Σύσκεψη ΥΠΕΚΑ με την ΚΕΔΕ

Σύσκεψη ΥΠΕΚΑ με την ΚΕΔΕ

0

Σύσκεψη του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με την ΚΕΔΕ για την ανακύκλωση και την ενεργειακή απόδοση.


maniatis kedeΟ Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε σύσκεψη σήμερα, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, με θέμα την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος, o Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκου Μελετίου, ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Χιωτάκης και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.


Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι και την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στην Δημόσια Διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων», προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για περαιτέρω διάλογο με την ΚΕΔΕ, αλλά και να καταθέσουν οι πολίτες και οι αρμόδιοι φορείς τις απόψεις τους.


Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη του ΥΠΕΚΑ και της ΚΕΔΕ, τα οποία εντός του δεκαημέρου που δίδεται παράταση, θα εκπονήσουν επιχειρησιακό σχέδιο για την καλύτερη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της Ανακύκλωσης και τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων στη βάση των κατευθύνσεων που τίθενται στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα απόβλητα και την ανακύκλωση. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η κοινή στόχευση του ΥΠΕΚΑ με την ΚΕΔΕ ως προς την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, την αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη της Ανακύκλωσης, και την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ και την υποχρέωση χωριστής συλλογής τεσσάρων ρευμάτων αποβλήτων υλικών σύμφωνα με τις χρονικές προθεσμίες που τίθενται σε αυτή.


Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε ακόμα η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση των δημοσίων, δημοτικών και περιφερειακών κτιρίων, θέμα για το οποίο το ΥΠΕΚΑ εργάζεται ήδη πάνω στο πλέγμα εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) σε συνάρτηση με μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους.


Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη η κεντρική διοίκηση να στηρίξει το έργο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι απαιτείται ένα πλαίσιο συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για το θέμα της Ανακύκλωσης, αλλά και για τα θέματα της ενέργειας, του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, τα Ρυθμιστικά Σχέδια, την περιβαλλοντική προστασία. Θέματα για τα οποία το ΥΠΕΚΑ έχει ανοίξει βηματισμό και θέλει να ενώσει δυνάμεις με την Αυτοδιοίκηση.


Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Η ανακύκλωση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για μας και εργαζόμαστε συστηματικά για να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας, να ενισχύσουμε ουσιαστικά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.


Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει πρωτοπόρος σε ένα θέμα που μέχρι πρότινος παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα. Έχουμε παρουσιάσει αποτελέσματα, όμως μπορούμε και πρέπει να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο με τη συμμετοχή και συνεργασία των Δήμων που είναι στην πραγματικότητα ο κινητήριος μοχλός σε αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό άλλωστε, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθούμε για τα χωριστά ρεύματα αποβλήτων, αίρεται το κόστος συλλογής από τους Δήμους, γεγονός που θα τους ανακουφίσει σημαντικά και μεταφέρεται στα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων από συσκευασίες, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, μπαταρίες, λάστιχα, ορυκτέλαια κ.ά.


Ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση κτιρίων χαίρομαι που οι απόψεις μας με την ΚΕΔΕ ταυτίζονται ως προς την ανάγκη να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση και να θωρακίσουμε ενεργειακά τα δημόσια κτίρια. Σύντομα πρόκειται να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, προκειμένου να επενδύσουμε πόρους της τάξης των 220 εκατ. ευρώ στα δημόσια κτίρια. Πόροι που προβλέπονται στο Σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ, για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.».


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει προ πολλού και εμπράκτως ότι στηρίζουμε την ανακύκλωση και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων.


Ζητήσαμε και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, η παράταση της διαβούλευσης καθώς και η συγκρότηση ομάδας εργασίας πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου ώστε να ληφθούν υπόψη και οι δικές μας θέσεις για την ανακύκλωση. Θεωρούμε ότι οι δήμοι έχουν βασικό ρόλο προκειμένου να έχουμε πετυχημένη διαχείριση της ανακύκλωσης. Ωστόσο, πέρα από τη συμβολή τους στο γενικότερο περιβαλλοντικό όφελος, θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί και το οικονομικό – ανταποδοτικό όφελος για τη συμμετοχή τους.


Επίσης ζητήσαμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους της χώρας, μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, να αντικαταστήσουν τον φωτισμό δημοτικών δημόσιων χώρων και κτιρίων με ενεργειακούς λαμπτήρες (LED), με διπλό στόχο: την ενεργειακή εξοικονόμηση αφενός και την εξοικονόμηση δαπανών για την ενεργειακή κατανάλωση αφετέρου. Σύντομα για όλα τα παραπάνω θα έχουμε συζήτηση με το ΥΠΕΚΑ».