1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Ο ΥΠΕΚΑ στο Project Management Congress

Ο ΥΠΕΚΑ στο Project Management Congress

0

Σημεία ομιλίας Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη στο Συνέδριο ‘Project Management Congress 2014 – Projects, Leadership and Politics’ στις 26 Νοεμβρίου 2014.


logo_ypeka1Ο κ. Μανιάτης είπε τα ακόλουθα:
* Ζούμε με ένα δημόσιο τομέα που διακρίνεται για την πολυπλοκότητα, τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνειά του. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουμε να είμαστε μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο.
* Χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση, από την κορυφή μέχρι τουλάχιστον τη μέση βαθμίδα λήψης αποφάσεων, αποτελεσματικές ηγεσίες.
* Θα πρέπει να ενσωματώσουμε, και δεν το έχουμε πράξει, την Καινοτομία στη λήψη αποφάσεων του Δημοσίου.
* Δεν νοείται αποτελεσματική πολιτική βούληση χωρίς ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση. Πρέπει να ενσωματώνουμε διαρκώς τον ορθολογισμό στη λήψη αποφάσεων.
* Ένα παράδειγμα ανορθολογισμού: το φράγμα της Μεσοχώρας, βασικό συστατικό στοιχείο της εκτροπής του Αχελώου. Ενσωματώσαμε την προφανή επιστημονική λογική της ύπαρξης διαχειριστικών σχεδίων, για να διαχειριστούμε τον πλούτο που λέγεται νερό. Στη βάση αυτή, εκπονήσαμε ένα πλήρες διαχειριστικό σχέδιο και ήδη από τα 14 διαχειριστικά σχέδια της χώρας έχουμε εγκρίνει τα 12 και απομένουν να εγκριθούν τις επόμενες ημέρες τα άλλα δύο.
* Περιβαλλοντική αδειοδότηση: η μέχρι πρόσφατα τροχοπέδη όποιου θέλει να επενδύσει σ’ αυτή τη χώρα. Έχουμε καταφέρει σημαντικά βήματα σ’ αυτήν την κατεύθυνση και το πλαίσιο αναφοράς μας είναι ο νόμος 4014. Ένας νόμος που μας επέτρεψε ήδη να μειώσουμε από τις 22.000 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε 1.500-2.000 μόνο και όλη η υπόλοιπη διαδικασία οργανώνεται με βάση τη λεγόμενη διαδικασία των Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων.
* Την ερχόμενη Τρίτη θα παρουσιάσουμε το λεγόμενο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. Το ονομάζω, με μία αφαιρετικότητα, «Περιβαλλοντική Διαύγεια». Καταθέτοντας την αίτησή του ο πολίτης ή ο επενδυτής, θα έχει πλήρη παρακολούθηση και θα ξέρει κάθε φορά πού βρίσκεται η περιβαλλοντική του αδειοδότηση, προσωποποιημένα και όχι γενικευμένα.
* Ολοκληρώνουμε τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια, τους οδικούς χάρτες ανάπτυξης των Περιφερειών για τα επόμενα χρόνια, στη λογική της αειφορίας, της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής επιλογής που παράλληλα τρέχει και είναι το Σύμφωνο ΣΕΣ, το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
* Πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε νόμο, με εισήγηση του Υπουργείου μας, μετά από 35 χρόνια, και επιτέλους η Αττική απέκτησε Ρυθμιστικό Σχέδιο. Και είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα να γίνει το ίδιο και για τη Θεσσαλονίκη.
* Θαλάσσιος και Παράκτιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Το έχουμε ήδη προχωρήσει, για να αποκτήσουμε μια ολιστικού χαρακτήρα προσέγγιση, παράλληλα σχεδιάζοντας χωρικά, παρεμβαίνοντας με αναπτυξιακές δράσεις για την καθημερινότητα του πολίτη και το ευ ζην των επισκεπτών.
* Στην Κλιματική Αλλαγή, η Ευρώπη πριν λίγο καιρό, στο Συμβούλιο Κορυφής, πήρε σπουδαίες αποφάσεις: Να μειώσουμε κατά 40% έως το 2030 τις εκπομπές αερίων και να προχωρήσουμε με 27% την εισαγωγή ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης – η Ελλάδα δεσμεύεται για 30% – και πλέον για 27% εξοικονόμηση ενέργειας και η Ελλάδα θα το κάνει 30% και παλέψαμε για να γίνει ο στόχος αυτός δεσμευτικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
* Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας και ταυτόχρονα προχωρούμε σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου κεφάλαια ιδιωτικά, με προφανώς πολύ καλύτερο μάνατζμεντ από το Δημόσιο, να εισέλθουν στον τομέα αυτό.
* Δρομολογούμε δυο παράλληλες δραστηριότητες που είναι project management διεθνικού επιπέδου: η διαδικασία να γίνει η χώρα μας hub μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων και κυρίως φυσικού αερίου και η Ελλάδα να γίνει μια νέα πηγή τροφοδοσίας της υπόλοιπης Ευρώπης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
* Από την Ελλάδα περνούν και διεκδικούμε να περάσουν τρεις σπουδαίοι αγωγοί φυσικού αερίου που θα ενισχύσουν για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
* Μεγαλύτερη αγωνία μου όλα αυτά τα χρόνια που προσπαθούσαμε η κυβέρνηση συνολικά, οι υπουργοί, να στηρίξουμε ως Ελληνική Πολιτεία αυτά τα σπουδαία έργα, ήταν η σύμφωνη γνώμη και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Εάν δεν έχεις δίπλα σου τον πολίτη, να αισθανθεί απολύτως ότι το συγκεκριμένο έργο, εκτός από την εθνική σπουδαιότητα, βελτιώνει τη δική του ζωή και του δίνει ωφελιμότητες, νέες θέσεις εργασίας, ανταποδοτικά τοπικά οφέλη, κανένα project δεν πρόκειται να προχωρήσει.
* Στην Ελλάδα, υπό βασικές, προφανείς και αυτονόητες προϋποθέσεις, η ύπαρξη αναπτυξιακών ρυθμών και εξαιρετικά μεγάλων είναι πολύ πιθανή, φτάνει να υπάρξουν στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις, συνέχεια και επιμονή. Η Ελλάδα είναι σήμερα ένα συμπιεσμένα αναπτυξιακό ελατήριο που μπορεί πολύ γρήγορα να μεγιστοποιήσει την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την παραγωγικότητά της.
* Διεκδικούμε ένα κράτος σύγχρονο, κοινωνικά ευαίσθητο, ευέλικτο, φιλικό προς την αγορά και εξωστρεφές. Ένα κράτος, όπου θα στηρίζουμε την ανταγωνιστικότητα και όχι την προστασία και τις εκδουλεύσεις.
* Ζητούμε την κοινωνική συστράτευση, διότι μόνο με την ενεργοποίηση όλων θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Η νοοτροπία του φέουδου πρέπει να αλλάξει. Είναι νοοτροπία που οδηγεί σε πρακτικές καταδικαστέες, που μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω. Δεν μπορούμε να τις ανεχθούμε.
* Θέλω να κοιτάξουμε μπροστά. Με ελπίδα και αισιοδοξία. Με αποφασιστικότητα. Για ένα κράτος αποδοτικό και υπεύθυνο, ικανό να ενεργεί με ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ένα κράτος στο πλευρό και όχι στην πλάτη του πολίτη.