1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Στοιχεία δηλώσεων Maros Sefcovic

Στοιχεία δηλώσεων Maros Sefcovic

0

Aποσπάσματα της συνέντευξης Τύπου του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμοδίου για θέματα Ενεργειακής Ολοκλήρωσης, Maros Sefcovic, την οποία παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.


maros_sefcovicΓια τις συζητήσεις που αφορούν στο Διάδρομο Φυσικού Αερίου Ισραήλ – Κύπρου- Ελλάδας – Ιταλίας (East Med Corridor)
“Αυτό το σχέδιο συζητήθηκε χθες, καθώς είχα διμερείς, αλλά και κοινή συνάντηση με τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου. Συζητήσαμε τις παραμέτρους αυτού του σχεδίου, τις πρόσφατες εξελίξεις, τα σχέδια για περαιτέρω έρευνες στην περιοχή και φυσικά πώς αυτό το σχέδιο μπορεί να καταστεί χρήσιμο για τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, αλλά και πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις τα πρόσφατα ευρήματα αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν στη συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Επρόκειτο για μία προκαταρκτική συζήτηση, στην οποία καταλήξαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η εκπόνηση μιας έκθεσης σκοπιμότητας (feasibility study), όπως προτάθηκε από την ελληνική και την κυπριακή πλευρά. Η διασύνδεση αερίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης από τεχνικής πλευράς παρουσιάζει προκλήσεις και γι’ αυτό αποφασίσαμε από κοινού να διερευνήσουμε το πώς η Επιτροπή μπορεί να συνεισφέρει στην ολοκλήρωση αυτής της μελέτης τόσο λόγω του τεχνικού μεγέθους του σχεδίου όσο και για τη μελλοντική σημασία του, αναφορικά με τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη”.


Για τη συνάντησή του με οκτώ κράτη-μέλη, σχετικά με τον αγωγό South Stream
“Το πρώτο μέρος της συνάντησής μας θα αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών. Κι αυτό, γιατί μάθαμε από τα ΜΜΕ την απόφαση για τον South Stream. Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση και γι’ αυτό θέλουμε να ακούσουμε από τους Υπουργούς εάν έχουν κάποια περαιτέρω πληροφορία. Η προκαταρκτική συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου ήταν αρκετά ξεκάθαρη ως προς το γεγονός ότι με δεδομένη τη νομοθεσία της Ε.Ε., το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας. Μετά από αυτή την πρώτη ανταλλαγή απόψεων, εκείνο που θέλω να συζητήσω με τα κράτη-μέλη είναι το ποια είναι η κατάσταση σε καθένα από αυτά και ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα και ανησυχίες που υπάρχουν. Η πρότασή μου θα είναι να συγκροτήσουμε μία Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα διερευνήσει όλα τα σύνθετα ζητήματα και τις εναλλακτικές λύσεις”.


Για το ρόλο της Τουρκίας και την αντιμετώπιση της Επιτροπής σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας για αλλαγή πλάνων και επικέντρωση στην Τουρκία
“Σε ό,τι αφορά τον Southern Gas Corridor, υπάρχει μία διαδικασία εν εξελίξει. Στις συζητήσεις που είχα στο Μπακού, μου ειπώθηκε ότι τα σχέδια μας θα τηρηθούν, η κατασκευή του αγωγού θα γίνει εγκαίρως και δέχθηκα ισχυρές διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν όσο και από την τουρκική πλευρά ότι έχουν την πρόθεση και τη βούληση να συνεχίσουν με την κατασκευή του Southern Gas Corridor εγκαίρως.


Ζήτησαν από εμάς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσουμε μία επιτροπή παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. Αυτό υποσχεθήκαμε και συζητούμε με τα κράτη-μέλη. Για την Τουρκία, χθες μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας, κ. Yildiz. Ήταν πολύ σαφής, πιστεύω, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας για τον Southern Gas Corridor, τον οποίο θέλουν να κατασκευαστεί εγκαίρως. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και για αυτούς. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη θα αποβεί εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Μάλιστα, θα έλεγα το αντίθετο, γιατί ο Διάδρομος μάς προσφέρει νέους τρόπους και νέες οδούς, κάτι που επιθυμούμε”.