1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Μάκης Παπαγεωργίου: “Αγώνας για ένα καλύτερο αύριο”.

Μάκης Παπαγεωργίου: “Αγώνας για ένα καλύτερο αύριο”.

0

 

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου στο συνέδριο «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ελλάδα».

 

 

makis economistΚυρίες και Κύριοι,

 

Είναι ημέρες ευθύνης αυτές που ζούμε. Ευθύνη να προστατεύσουμε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει τα δύο τελευταία χρόνια. Τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει και που ο τόπος μας είχε ανάγκη εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα επιχειρηματικά και επενδυτικά σχέδια που τα τελευταία δυόμιση χρόνια προχωρούν στον κλάδο της ενέργειας και είναι τόσο μεγάλης αξίας αλλά και σημασίας όσο ποτέ άλλοτε στη χώρα μας.

 

Και κυρίως τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών σε όλο αυτό το διάστημα.

 

Που μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία που η Ελλάδα γνώρισε στη σύγχρονη ιστορία της στήριξαν με τον μόχθο και τον αγώνα τους αυτή την προσπάθεια.

 

Και πρόκειται παράλληλα για ημέρες ευθύνης απέναντι στο υπερήφανο μέλλον που διεκδικεί η Ελλάδα.
Ένα μέλλον που βρίσκει πλέον την Ελλάδα πιο σταθερή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, και φυσικά πιο ασφαλή και ανταγωνιστική ενεργειακά.

 

Οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα εδώ θυμούνται από ποιο σημείο ξεκινήσαμε το 2012. Από μία ενεργειακή αγορά που έβλεπε τα αδιέξοδα και τις καθυστερήσεις πολλών ετών να απειλούν την ίδια της την επιβίωση. Με μία βαθιά οικονομική κρίση που έφερε στην επιφάνεια όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τον κλάδο.

 

Όμως τους κινδύνους που απειλούσαν την ίδια τη βιωσιμότητα της αγοράς, τους αποτρέψαμε για τη χώρα μας.

 

Με τις δικές μας μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, αλλά και τη στήριξη όλων.

 

Ακόμη και στις πιο δύσκολες αποφάσεις που ορισμένες φορές αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε.
Ο ορίζοντας που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι σαφώς πιο καθαρός.

 

Όμως προσέξτε.

 

Τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη.

 

Και τώρα είναι μάλιστα που θα αρχίζουν να αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερους καρπούς και οφέλη οι αγώνες που δώσαμε αυτά τα δυόμιση χρόνια. Τώρα είναι που δένουν μεταξύ τους τα κομμάτια που ένα-ένα τοποθετούμε για να συνθέσουμε το συνολικό μας όραμα για το αύριο της Ενέργειας στην Ελλάδα. Τώρα είναι που ζωντανεύει το όραμά μας για έναν ενεργειακό κλάδο που λειτουργεί στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων ευρωπαϊκών αγορών.

 

Και που είναι παράλληλα και η μεγαλύτερη θωράκιση για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και ώθηση για την οικονομία μας. Το όραμα αυτό δεν είναι πλέον μακριά, όπως ήταν όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια αλλά κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι κοιτώντας το μέλλον με αποφασιστικότητα.

 

Όπως και τότε, και πόσο μάλλον τώρα πια, παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτό το όραμα και επιτέλους πραγματικά το βλέπουμε ενώπιον μας να παίρνει σάρκα και οστά.

 

Και αναφέρομαι φυσικά στις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται μπροστά μας και προωθούμε αποφασιστικά στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

Όπως στην ηλεκτρική αγορά.

 

Όπου δεν είναι υπερβολή να σας πω πως καταφέραμε να ισορροπήσουμε πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.

 

Και όχι μόνο βγήκαμε όρθιοι.

 

Που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν από μόνο του μια σημαντική επιτυχία.

 

Πετύχαμε διαρθρωτικές αλλαγές που πουθενά δεν έχουν επιτευχθεί με τέτοιο ομαλό τρόπο και μάλιστα με την δαμόκλειο σπάθη της οικονομικής κρίσης να επικρεμάται πάνω από την αγορά.

 

Λύνουμε για παράδειγμα τον γόρδιο δεσμό με ένα παρελθόν ελλειμμάτων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών.

 

Η εξομάλυνση της ρευστότητας παραμένει φυσικά ο διαρκής μας αγώνας. Δεν έχει τελειώσει αυτό.

 

Όμως η αγορά των ΑΠΕ παρέμεινε ζωντανή, γιατί βάλαμε φρένο στην κούρσα εκτροχιασμού των ελλειμμάτων όπου με μαθηματικό τρόπο έδειχνε να οδεύει.
Σας θυμίζω τα 2,4 δις., που ο ΛΑΓΗΕ εκτιμούσε πως θα φθάσει το έλλειμμα του κλάδου στο τέλος του χρόνου που διανύουμε.

 

Την βόμβα αυτή που απειλούσε τα θεμέλια ολόκληρου του κλάδου, και όχι μόνο, την εξουδετερώσαμε αποφασιστικά και οριστικά.

 

Το έλλειμμα κλείνει μέσα στο επόμενο έτος και παράλληλα βάζουμε τις βάσεις για να αλλάξουμε πλήρως και να αναβαθμίσουμε την εικόνα του κλάδου στα προσεχή έτη.
Με τις υγιείς βάσεις που χρειάζονται οι ώριμες τεχνολογίες των ΑΠΕ για να αναπτυχθούν προς όφελος πια του καταναλωτή.

 

Όχι στις πλάτες του.

 

Με τον στρατηγικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, από την Επιτροπή που έχει αναλάβει να εκπονήσει τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της αγοράς για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Αλλά και με τις κατάλληλες υποδομές που μετά από πολλά χρόνια μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

 

Μέσα από τα έργα διασυνδέσεων των νησιών μας και της ανάπτυξης «έξυπνων» δικτύων στο σύνολο της επικράτειας που αποφασιστικά προωθούμε και επιταχύνουμε.

 

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων που από μόνες τους αποτελούν μία επανάσταση για την αγορά όπως τη γνωρίζαμε μέχρι χθες.

 

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις γιατί παρέμεναν επί δεκαετίες στα χαρτιά.

 

Ένα ενεργειακό «γεφύρι της Άρτας».

 

Που όλοι συμφωνούσαν πως πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν, για να μειωθεί το υπέρογκο ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος που συνεπάγεται η απουσία τους. Όμως κανείς μέχρι χθες δεν έκανε πράξη αυτό που εμείς σήμερα μετατρέπουμε σε πραγματικότητα. Την ηλεκτρική διασύνδεση δηλαδή των Κυκλάδων με το δίκτυο μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, που ήδη έχει ξεκινήσει, και τη διασύνδεση της Κρήτης που επίσης προωθούμε για να την κάνουμε πράξη αμέσως μετά.

 

Το επενδυτικό μάλιστα ενδιαφέρον που υπάρχει για τα έργα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονο και αυτό αποτυπώνεται στην διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ που πολύ σύντομα ολοκληρώνεται με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.

 

Ενώ επιταχύνουμε παράλληλα και τη διαδικασία αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και για τα δίκτυα διανομής. Και μάλιστα η σταδιακή αντικατάσταση των παραδοσιακών μετρητών ενέργειας από τους «έξυπνους μετρητές», σημαίνει πως η χώρα μας δεν παρακολουθεί απλώς τις ενεργειακές και τεχνολογικές εξελίξεις. Η χώρα μας αντίθετα αναρριχάται πλέον με ταχύτατο ρυθμό, βγαίνουμε από το πίσω κάθισμα των ενεργειακών εξελίξεων, και πολύ σύντομα μπορούμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή μίας ενεργειακής πρωτοπορίας μέσα από συντονισμένες κινήσεις.

 

Κοινωνοί της νέας εποχής που συνολικά ανατέλλει για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

 

Ήδη, ο διαγωνισμός που αφορά τους πρώτους 200.000 έξυπνους μετρητές που πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα μας πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους.

 

Και η ταχύτερη διείσδυση των «έξυπνων μετρητών» στα δίκτυα διανομής πρόκειται πολύ σύντομα να αναμορφώσει την παραδοσιακή σχέση που είχε μέχρι χθες ο καταναλωτής με τον προμηθευτή ενέργειας.

 

Θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τον καταναλωτή, να μειώσουμε την ενεργειακή σπατάλη, να ενισχύσουμε τις δυνατότητες απορρόφησης των Ανανεώσιμων Πηγών από τα δίκτυα.

 

Επιπλέον εισάγουμε νέες καινοτόμες μορφές αξιοποίησης των ΑΠΕ που δίνουν ώθηση στην αγορά.

 

Όπως η αυτοπαραγωγή, το netmetering, που με το νέο έτος θα αποτελέσει έναν νέο μοχλό ανάπτυξης της αγοράς.

 

Και θα είναι παράλληλα μία πολύ σημαντική δυνατότητα που προσφέρεται στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μείωσουν το κόστος ενέργειας αλλά και να συμβάλλουν στην μείωση των ρύπων.

 

Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, αλλάζουμε τους κανόνες λειτουργίας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

 

Μία μεγάλη μεταρρύθμιση, αναγκαία όσο και επωφελής και για την αγορά αλλά και για τον καταναλωτή.

 

Ήδη με την πρώτη δέσμη αλλαγών που προχωρήσαμε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μειώσαμε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής συνολικά για το σύστημα κατά πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
Ενώ πολύ σύντομα προωθούμε την ολοκλήρωση του συνόλου των παρεμβάσεων αυτών στην ηλεκτρική αγορά.

 

Με δύο πολυαναμενόμενες τομές που επεξεργαστήκαμε εκτεταμένα και θέτουμε σε εφαρμογή από το 2015 ώστε να αλλάξουμε την εικόνα της αγοράς σε όλα τα επίπεδα.

 

Το πρώτο είναι το πολυσυζητημένο NOME, δημοπρασίες δηλαδή προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόσβαση του συνόλου των προμηθευτών σε χαμηλού κόστους ενεργειακή παραγωγή, γίνεται έτσι μοχλός ώστε τα μεγάλα οφέλη του ανταγωνισμού να μεταφερθούν αυτούσια προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

 

Είτε μιλούμε για το μικρό καταναλωτή, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πρόκειται να δουν νέες ανταγωνιστικές προσφορές στη λιανική ενέργειας από περισσότερους προμηθευτές, είτε μιλούμε για τους μεγάλους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές που προσφέρουν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός θα φέρει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Όλα αυτά πρόκειται να καλύψουν με αποτελεσματικό τρόπο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», που θα αποτελέσει την δομική και μακροπρόθεσμη παρέμβαση στον κλάδο για τις επόμενες δεκαετίες.

 

Το ανταγωνιστικό αύριο για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας θα πάρει έτσι τη σκυτάλη από το ανταγωνιστικό σήμερα που με πολύ γρήγορα βήματα δημιουργούμε.

 

Ειδικότερα δε σε σχέση με τις βιομηχανίες πρέπει να πούμε πως πράγματι έδωσαν σκληρό αγώνα και πως πράγματι αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην κρίση.
Η Κυβέρνηση όμως έχει δείξει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ισχυρή βούληση ο αγώνας αυτός να προστατευτεί και να ενισχυθεί με τα κατάλληλα κίνητρα, για να τονωθεί η παραγωγή και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας προς όφελος της οικονομίας.

 

Και για αυτό προχωρήσαμε σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Όπως τα νέα εξατομικευμένα τιμολόγια που προσφέρθηκαν το περασμένο έτος από την ΔΕΗ τόσο στη Μέση και Υψηλή Τάση, με σημαντικές μειώσεις που ανάλογα με το προφίλ και τον όγκο κατανάλωσης προσέγγιζαν μέχρι και το 20%.

 

Με τα οποία δόθηκε μία σημαντική ανάσα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και ειδικά στις χαλυβουργίες.

 

Ενώ πολύ σημαντικές ήταν και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στις οποίες προχωρήσαμε, όπως η εξίσωση των ΥΚΩ Μέσης Τάσης με την Υψηλή Τάση, η εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ Μέσης Τάσης με την Υψηλή και η επαναφορά του πλαφόν για το ΕΤΜΕΑΡ.

 

Παράλληλα, πολύ σύντομα ξεκινά η εφαρμογή της αντιστάθμισης ρύπων, και δημιουργούμε δίχτυ προστασίας για την ελληνική βιομηχανία απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό.

 

Τόσο απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη εφαρμόζουν αντίστοιχους μηχανισμούς, αλλά και απέναντι σε χώρες εκτός Ε.Ε. που δεν υπόκεινται στις ίδιες δεσμεύσεις σε σχέση με το ενεργειακό κόστος που προκύπτει από την αγορά δικαιωμάτων ρύπων.

 

Και παράλληλα ολοκληρώνουμε εντός του έτους την Υπουργική Απόφαση – και για να είμαι απολύτως σαφής ολόκληρη την υποδομή για να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση – για την εφαρμογή της Διακοψιμότητας.

 

Που είναι ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο και που μπορεί να αξιοποιηθεί από την ελληνική βιομηχανία σε σχέση με το κόστος ενέργειας, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες υπηρεσίες για την ευελιξία του συστήματος.

 

Τέλος μία ακόμη ενέργεια που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η αναμόρφωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος.

 

Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ακουστεί για αυτό.

 

Τα παλιά ΑΔΙ αντικαθιστώνται έτσι από το 2015 από ένα σύγχρονο σύστημα που ενισχύει την ευελιξία με τρόπο ακόμη πιο αποδοτικό, αλλά παράλληλα μειώνει και το συνολικό κόστος του συστήματος.

 

Όλα αυτά θα προετοιμάσουν το έδαφος για να περάσουμε στο Μοντέλο – Στόχο που θα ακολουθήσουν όλες οι ευρωπαϊκές αγορές, και εμείς φυσικά, το TargetModel, από τα τέλη του επόμενου έτους.

 

Με ομαλό τρόπο, με εξοικονόμηση κόστους που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για το 2015, με ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς και ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού που εξαρχής ήταν και παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

 

Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε και στον κλάδο του φυσικού αερίου.

 

Όπου και εκεί η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

Θα πω και πάλι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε από ποιο σημείο ξεκινήσαμε. Από μία Ελλάδα που, παρά τις προσπάθειες δεκαετιών, αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα σημείο κατάληξης για τα διεθνή ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου. Με δυσμενείς επιπτώσεις στην πορεία ωρίμανσης και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

 

Κάτι που ερχόταν φυσικά σε πλήρη αντίθεση με το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας. Μία ματιά στον χάρτη αρκεί για να διαπιστώσουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε. Όμως η χώρα μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σπάει την ενεργειακή απομόνωση, αναβαθμίζει την εικόνα και το ρόλο της διεθνώς, και με πολύ γρήγορα βήματα γίνεται σημείο αναφοράς στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

 

Με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, είναι η πρώτη φορά που μετά από πολλές δεκαετίες η χώρα μας δηλώνει δυναμικά το παρών σε ένα έργο που πραγματικά έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας αλλά και ολόκληρη η Δυτική Ευρώπη. Και βλέπουμε επίσης πως με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο χάρτη των αγωγών, όπως για παράδειγμα με την ακύρωση του αγωγού South Stream από τη ρωσική πλευρά, να ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος που αναλαμβάνει πλέον η χώρα μας ως γέφυρα για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

 

Μία επιλογή που με επιμονή κυνηγήσαμε αυτά τα 2,5 χρόνια και τελικά δικαιώνεται και με το παραπάνω.

 

Επιπλέον ενισχύουμε το ρόλο της χώρας και σε σχέση με την ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Γνωρίζουμε άλλωστε πως η σημασία του LNG για την παγκόσμια αγορά αερίου ενισχύεται ολοένα. Και γνωρίζουμε επίσης πως η Ευρώπη θα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερες ποσότητες LNG από νέες πηγές για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Είναι μαθηματικά βέβαιο.

 

Για αυτό λοιπόν προχωρούμε στην αναβάθμιση του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας, που ήδη έχει ξεκινήσει και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2016, ώστε να θωρακίσουμε την Ελλάδα και το ρόλο της ως η σημαντικότερη πύλη προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου για την περιοχή των Βαλκανίων.

 

Ρόλος που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη με τη δημιουργία ενός δεύτερου τερματικού LNG στη Βόρειο Ελλάδα, η προώθηση του οποίου βρίσκεται στα άμεσα σχέδια μας.

 

Ενώ παράλληλα δημιουργούνται και σημαντικότατες συνέργειες με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την αξιοποίηση των νέων κοιτασμάτων που θα φθάσουν στην Ευρώπη, από την Κασπία, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες πηγές.

 

Γεγονός που πρόκειται να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον και σε συνδυασμό με άλλα έργα που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως ο νέος ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB.

 

Έργα τα οποία χαράσσουν τον δρόμο ώστε νέες πηγές αερίου να φτάσουν πλέον μέχρι και την καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης, βάσει του σχεδιασμού για τον «Κάθετο Άξονα» στα Βαλκάνια.

 

Ενώ και στον τομέα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που αφορά τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, η εικόνα ήταν μέχρι χθες εντελώς διαφορετική.

 

Και εδώ όμως καλύπτουμε το χαμένο έδαφος.
Και με πολύ γρήγορα βήματα μετατρέπουμε αυτό που κάποτε έδειχνε μία «χαμένη υπόθεση», αρχικά σε μία «εθνική υπόθεση» και τελικά και σε «ευρωπαϊκή υπόθεση»!

 

Ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε και με τους γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο για να συγκροτήσουμε τις στρατηγικές συμμαχίες που χρειάζονται για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού ενεργειακού πλούτου που κρύβεται στην περιοχή μας.

 

Και γνωρίζετε πολύ καλά τη σημασία που έχει αυτή η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της χώρας σε σχέση με το φυσικό αέριο για την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

 

Έτσι, η Ελλάδα έχει πλέον όλα τα φόντα, να αποτελέσει, σε ένα μέλλον που για τα ενεργειακά δεδομένα είναι απολύτως άμεσο, το επίκεντρο των συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

 

Και ήδη ο ΔΕΣΦΑ, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, προχωρά στην πρωτοβουλία να αξιοποιήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές για τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγής φυσικού αερίου, ενός hub.

 

Αυτό θα υλοποιηθεί ακριβώς γιατί αυτές είναι οι εξελίξεις που έρχονται.

 

Και σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τη μετάβασή μας σε μια νέα εποχή και μία ανταγωνιστική και απελευθερωμένη αγορά φυσικού αερίου.

 

Αντίστοιχα έγκαιρα προχωρούμε στην προσαρμογή της εγχώριας αγοράς στα νέα δεδομένα και τις προοπτικές που δημιουργούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Ακολουθώντας το δρόμο με τον οποίο έφτασαν στην τελική τους ωρίμανση οι σημαντικότερες αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης.

 

Με νέες επενδύσεις και τόνωση του ανταγωνισμού.
Προχωρούμε λοιπόν στην ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

 

Η οποία μάλιστα ήδη έχει αποδώσει τα πρώτα ουσιαστικά οφέλη σε επίπεδο τιμών.

 

Ήδη με τις δημοπρασίες αερίου της ΔΕΠΑ, πέραν από τους μεγάλους καταναλωτές, τους ηλεκτροπαραγωγούς και τις μεγάλες βιομηχανίες, κάναμε το ουσιαστικό βήμα ώστε το σύνολο των βιομηχανικών καταναλωτών να έχει πρόσβαση σε πιο ανταγωνιστικές τιμές προμήθειας.

 

Και βλέπουμε μάλιστα πως οι δημοπρασίες στο πρώτο τρίμηνο του 2015 θα έχουν ακόμη πιο μειωμένη τιμή εκκίνησης.

 

Ενώ αντίστοιχες μειώσεις, θα έχουμε με το νέο έτος και για τους υπόλοιπους καταναλωτές, καθώς τα οφέλη που προκύπτουν για την τιμή του φυσικού αερίου από τις μειωμένες πετρελαϊκές τιμές –ήδη έχει πέσει κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι – θα μεταφερθεί πλήρως στους καταναλωτές και η μείωση μπορεί να φθάσει μέχρι και το 20%.

 

Κι αυτό πέραν της σημαντικής μείωσης ύψους 15% με αναδρομική ισχύ στην τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει η ΔΕΠΑ από την Gazprom, που επιτεύχθηκε μετά την τελευταία διαπραγμάτευση.

 

Και βλέπουμε μάλιστα άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, σε σχέση με τη δική μας, να μην επιτυγχάνουν ούτε αντίστοιχο ποσοστό έκπτωσης σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε η ΔΕΠΑ, ούτε αντίστοιχα επίπεδα τιμών.

 

Πλέον βρισκόμαστε ένα μόλις βήμα πριν την απελευθέρωση και ενίσχυση του ανταγωνισμού και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, που δρομολογείται με το νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

 

Θεσμοθετούμε έτσι τα επόμενα βήματα ενός οδικού χάρτη που θα μας οδηγήσει στο σταδιακό και συντεταγμένο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου αρχής γενομένης από το 2015, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

Ώστε η ανάπτυξη του ανταγωνισμού να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και να δώσει στον καταναλωτή μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερες επιλογές, και φυσικά βελτιωμένες υπηρεσίες. Η βελτίωση της καθημερινότητας των νοικοκυριών και του παραγωγικού ιστού είναι άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που προχωράμε σε αυτές τις τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

 

Έτσι θα αναπτυχθούν παράλληλα, το συντομότερο δυνατό, και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει στον καταναλωτή η ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.

 

Όπως για παράδειγμα η μεγαλύτερη αξιοποίησή του για τη μείωση των ρύπων και την εξοικονόμηση κόστους στις μεταφορές.

 

Τα πρώτα μάλιστα στοιχεία είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά καθώς είναι ολοένα και περισσότεροι οι καταναλωτές που δείχνουν την προτίμησή τους στα οικονομικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η χρήση αυτοκινήτων με καύσιμο το φυσικό αέριο CNG.

 

Για αυτό και βλέπουμε να προχωρούν επίσης σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο των μεταφορών αλλά και στην υλοποίηση νέων υποδομών και πολλών πρατηρίων σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Δίνουμε τέλος μεγαλύτερα κίνητρα στον πολίτη ώστε να αξιοποιήσει τα οφέλη που μπορεί να έχει από τη χρήση του φυσικού αερίου για την αναβάθμιση της ενεργειακής τροφοδοσίας των νοικοκυριών.

 

Με το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου από συστήματα φυσικού αερίου περιορίζονται οι ρύποι και εξοικονομούνται πόροι.

 

Ενώ προχωράμε και στην άρση των έως τώρα εμποδίων σε όσους επιθυμούν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας που διαμένουν με ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Έχουν γίνει πολλά αυτό το διάστημα.

 

Και πολλά ακόμη αναμένονται στο μέλλον.

 

Ναι, η οικονομική κρίση άφησε μεγάλες πληγές στην αγορά ενέργειας.

 

Όμως σταθήκαμε όρθιοι.

 

Τώρα τις πληγές αυτές μία-μία τις επουλώνουμε και κοιτάμε μπροστά.

 

Ναι, δεν έχουμε λύσει ακόμη το σύνολο των προβλημάτων που βρήκαμε απέναντί μας.

 

Όμως σε δυόμιση μόλις χρόνια έχουμε κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει επί δεκαετίες στην Ελλάδα.

 

Και που δεν έχουν γίνει πουθενά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα υπό πολύ ευκολότερες συνθήκες.

 

Όλα αυτά μπορούμε και τα κάνουμε πραγματικότητα μέρα με τη μέρα.

 

Ο μεγάλος αγώνας που δίνουμε αρχίζει να καρποφορεί.
Μέρα με τη μέρα ξεκολλάμε από το χθες που μας πλήγωσε και είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Και φυσικά δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, και ειδικά τώρα, ένα μόλις βήμα πριν από το ξέφωτο, να επιτρέψουμε στα λάθη του παρελθόντος να ζωντανέψουν, και να διακίνδυνεύσουν όσα σημαντικά έχουμε ήδη πετύχει.

 

Και κυρίως δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα μας περιμένουν στο μέλλον και είναι ακόμη μεγαλύτερα και καλύτερα. Είναι αυτή λοιπόν η μεγάλη ευθύνη του πολιτικού μας συστήματος, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που κάνει τόσο μεγάλο το διακύβευμα των καιρών μας.

 

Αυτή τη σταθερότητα στο παρόν, που με τόσο μεγάλους κόπους και θυσίες κατακτήσαμε, κανείς δεν δικαιούται να την ανατρέψει. Κανείς δεν μπορεί να υπονομεύσει τις προοπτικές ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους αυτής της χώρας.

 

Κανείς δεν μπορεί να βάλει φρένο στην πορεία που έχει χαράξει η χώρα μας προς ένα αύριο πολύ διαφορετικό, πολύ καλύτερο. Γιατί το να ξεφύγουμε από αυτό το χθες, από τον κρατισμό, από τον λαϊκισμό, είναι ο αγώνας που μας ενώνει.

 

Ο αγώνας που πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες.

 

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε μπροστά μας.

 

Σας ευχαριστώ θερμά.