1. Home
 2. Νέα
 3. Διαβάσαμε
 4. για
 5. εσάς
 6. Αεριοκίνηση: διευρύνεται η χρήση φυσικού αερίου και για τα οχήματα πετρελαίου

Αεριοκίνηση: διευρύνεται η χρήση φυσικού αερίου και για τα οχήματα πετρελαίου

0

ΑΝΕΦ.Φ.Α.-ΙΧ-ΑΝΘΟΥΣΑΝέα ώθηση δίνει στην αεριοκίνηση η πρόσφατη υπογραφή της απόφασης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις μετατροπής αυτοκινήτων με πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

Η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετατροπής των οχημάτων πετρελαίου, αποτελεί συνέχεια των συντονισμένων κινήσεων που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα για την ολοκλήρωση του πλαισίου της αεριοκίνησης. Ηδη από το καλοκαίρι του 2014, βρίσκεται σε ισχύ η Υ.Α. για την μετατροπή των οχημάτων που κινούνται με άλλο καύσιμο σε διπλού καυσίμου (αριθμός απόφασης 10852/715/30-05-2014), με απώτερο στόχο να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και να προωθηθεί η χρήση ενός φιλικού προς το περιβάλλον καύσιμου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

cng2Η απόφαση «λύνει» τα χέρια των οδηγών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών (ταξί, βαρέα οχήματα, λεωφορεία κ.λπ.) και επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το CNG στην κίνηση των επαγγελματικών τους στόλων, επενδύοντας σε μια «πράσινη» επιχειρηματική στρατηγική, η οποία μεταξύ άλλων, λόγω του χαμηλού κόστους του καυσίμου, εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια από τον ετήσιο προϋπολογισμό. Οπως είναι γνωστό, στην Αθήνα κυκλοφορούν αρκετά ταξί φυσικού αερίου, 600 λεωφορεία ΟΣΥ, 110 απορριμματοφόρα του νομού Αττικής και αρκετά Ι.Χ. που κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η χρήση του «πράσινου καυσίμου» είναι ακόμη πιο διαδεδομένη, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για δεκαπλασιασμό της χρήσης του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές μεταφορές (έρευνα ευρωπαϊκού οργανισμού Acer).

Η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου 20-20-20 για την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών στρατηγικών παραμένει και για την Ελλάδα μία σημαντική πρόκληση και το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό μέσο μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Τα οικονομικά οφέλη σαφώς και δεν είναι αμελητέα, ενώ στις μεγάλες ελληνικές πόλεις αναπτύσσεται σύγχρονο και σημαντικό δίκτυο ανεφοδιασμού. Oπως σημείωσε σχετικά, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός: «Μετά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετατροπής αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τη βενζίνη σε φυσικό αέριο και τη δυνατότητα ίδρυσης πρατηρίων φυσικού αερίου, με την παραπάνω απόφασή μας, ολοκληρώσαμε την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην κίνηση των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών. Με τη ρύθμιση αυτή, εξασφαλίζουμε τη δυνατότητα φθηνότερων μετακινήσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση κόστους των επιχειρήσεων, αλλά και τη χρήση καυσίμου φιλικότερου προς το περιβάλλον».

 

Νέες υποδομές εξυπηρετούν την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον κ. Α. Κουζή, πολιτικό μηχανικό – πολεοδόμο και πρώην εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, τίθενται τα θεμέλια για βιώσιμες μεταφορές. Με όλες αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, αναμένεται ο εκσυγχρονισμός  των εγκαταστάσεων αμιγών και μικτών πρατηρίων αερίων καυσίμων, καθώς και η ραγδαία αύξηση του αριθμού τους στο μέλλον. Παράλληλα, επιλύθηκαν βασικά θέματα, όπως είναι η ενθάρρυνση της επέκτασης της χρήσης μη ρυπογόνων εναλλακτικών καυσίμων για τη κίνηση αυτοκινήτων οχημάτων στη χώρα μας και η απελευθέρωση του επαγγέλματος του τεχνίτη αερίων. Αξίζει να τονιστούν και τα προσδοκώμενα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές, τα οποία εκτός από περιβαλλοντικά και οικονομικά ορίζονται και ως βασικοί παράγοντες αύξησης της απασχόλησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής».

ΣΤΑΘΜΟΣ-ΑΝΕΦ.Φ.Α.-ΑΝΘΟΥΣΑ-(5)---ΑντίγραφοΣτην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ, προκειμένου να ανοίξει την αγορά της αεριοκίνησης με το Fisikon (εμπορική ονομασία του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων), δημιουργεί υποδομές και υλοποιεί στρατηγικές συνεργασίες, έχοντας ως στόχο το οικονομικό, ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, να κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του στους ελληνικούς δρόμους.

Ετσι, σήμερα η ΔΕΠΑ λειτουργεί επτά πρατήρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας:

 • ΕΚΟ – Λεωφ. Κηφισίας 264, Κηφισιά
 • ΕΚΟ – 8ο χλμ Αθηνών – Λαμίας, Ν. Φιλαδέλφεια
 • Πρατήριο Fisikon στην Ανθούσα, στον παράδρομο της Αττικής Οδού
 • Πρατήριο Fisikon στα Aνω Λιόσια

 

Στη Θεσσαλονίκη:

 • EKO – Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 128, Πυλαία
 • ΒΡ – Λεωφ. Κ.Καραμανλή 36, Νέα Μαγνησία

 

Στο Βόλο:

 • ΒΡ – οδό Λαρίσης 202

Υπό κατασκευή βρίσκονται ένα πρατήριο στη Λάρισα και ένα στην περιοχή της Λαμίας, καθώς και άλλα έξι είναι σε φάση αδειοδότησης στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν φθάσει τα 25.300 σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση των 19 εκατ. οχημάτων που κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ευρώπη, λειτουργούν συνολικά 4.720 πρατήρια, ώστε να ανεφοδιάζουν τα 1,8 εκατ. οχήματα που κινούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Η γειτονική μας Ιταλία διαθέτει σήμερα 984 σταθμούς ανεφοδιασμού, εκ των οποίων οι 165 εγκαταστάθηκαν την τελευταία διετία. Στα ίδια επίπεδα με μικρή διαφορά προς τα κάτω, κινείται και η Γερμανία, η οποία διαθέτει 844 πρατήρια ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

 

3.-fisikon-logo

 

 

Δεκαπλασιάζεται η χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές  στην Ευρώπη

Ραγδαία αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές, σύμφωνα με τελευταία μελέτη του ευρωπαϊκού οργανισμού Acer, ο οποίος αποτελεί συντονιστικό όργανο των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει ο οργανισμός για την καλύτερη εποπτεία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για το μέλλον του φυσικού αερίου και το σημαίνοντα ρόλο που θα διαδραματίσει στις μεταφορές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Συγκεκριμένα, μέχρι το 2025 η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές, είτε πρόκειται για χερσαίες είτε για θαλάσσιες, θα έχει δεκαπλασιαστεί, με τις μεταφορές βαρέως τύπου να αποτελούν το βασικό τομέα χρήσης του συγκεκριμένου καυσίμου.

1.-CNG_logo