Eυρωπαϊκός έλεγχος στα ενεργειακά
Μία νέα πρωτοβουλία που προωθεί η Ε.Ε αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε, η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να επιβάλει υποχρεωτικό προκαταρκτικό έλεγχο στις ενεργειακές συμφωνίες κρατών μελών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανόνες.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η επιβολή του μέτρου κρίθηκε απαραίτητη, μετά την υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ μελών της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον
αγωγό φυσικού αερίου South Stream (μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα), ασχέτως του αν το έργο εγκαταλείφθηκε τόσο στον κεντρικό του σχεδιασμό, όσο και για τον ελληνικό κλάδο του.
Η απόφαση αυτή είναι μέρος των προτάσεων του Επιτρόπου Σέφκοβιτς για τη λειτουργία της Ενεργειακής Ένωσης, η οποία θα αποτελεί το πλαίσιο της κοινής ενεργειακής πολιτικής.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι της Επιτροπής, η ενεργός συμμετοχή της Επιτροπής στις διακρατικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου, με χώρες που δεν αναγνωρίζουν την κοινοτική νομοθεσία, θα αποτρέψει αδικαιολόγητες πιέσεις ή στρεβλώσεις της αγοράς, με την υποχρεωτική εμπλοκή της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας ότι οι διακρατικές συμφωνίες θα σέβονται τους κανόνες της Ε.Ε. για τη λειτουργία της αγοράς και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Προφανώς η πρόταση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει τη δυσφορία σε πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών που είτε έχουν, είτε θα ήθελαν να έχουν αναβαθμισμένες σχέσεις με τη Ρωσία και τις ρωσικές ενεργειακές εταιρείες. Στις πρώτες θα πρέπει να περιληφθούν οι χώρες που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του South Stream (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία), ενώ στις δεύτερες η Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση της οποίας έχει δηλώσει ότι προσβλέπει σε νέες συμφωνίες με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα. Εκκρεμεί βεβαίως και η έγκριση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ.
Αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα προχωρήσει η πρωτοβουλία της Ε.Ε