Οι εξελίξεις τρέχουν…η Ελλάδα;
Την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα, οι γειτονικές χώρες κινούνται ήδη ανταγωνιστικά.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Όπως διαβάζουμε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας σε κινήσεις για την ανάδειξη της γειτονικής χώρας σε κόμβο διακίνησης φυσικού αερίου . Στρατηγικός της στόχος είναι η πλήρωση του κενού που προκάλεσε η ακύρωση του ρωσικού σχεδίου για τον αγωγό South Stream στον οποίο η Βουλγαρία είχε πρωτεύοντα ρόλο, μέσω της αξιοποίησης της θέσης της και των υφιστάμενων ή των μελλοντικών διασυνδέσεων με την Ελλάδα και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, επιδιώκεται να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας στη διακίνηση αερίου,με αντίστοιχη υποβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας. Έτσι, παρά τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο του Κάθετου Διαδρόμου για τη δημιουργία του οποίου υπέγραψε MoU με την Ελλάδα και τη Ρουμανία (αρχικά επρόκειτο να συμμετάσχει και η Ουγγαρία, αλλά τελικά υπαναχώρησε), η Βουλγαρία βρίσκεται σε συζητήσεις για την υπογραφή άλλου MoU με την Ουγγαρία και τη Ρουμανία, για τη συμμετοχή στο σλοβακικής έμπνευσης σχέδιο αγωγών Eastring. Το σχέδιο αυτό προωθεί η σλοβακική
Eustream (πρώην SPP) που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου της χώρας και διαχειρίζεται τους αγωγούς της σοβιετικής εποχής που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.
Ο αγωγός αυτός προβάλλεται από τη Σλοβακία ως εναλλακτική επιλογή στη θέση του ακυρωθέντος South Stream. Θα μεταφέρει δηλαδή φυσικό αέριο από τα σλοβακοουκρανικά στα βουλγαροτουρκικά σύνορα, ενώ μελλοντικά σχεδιάζεται να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης και με τουρκικό κόμβο, που θα επιτρέπει την προμήθεια αερίου μέσω Τουρκίας (όταν και εφόσον υλοποιηθεί ο Turkish Stream), από την Κασπία, το Ιράκ, το Ιράν και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ήδη η Βουλγαρία έχει αποσπάσει τη θετική γνώμη της Κομισιόν και του αρμόδιου επιτρόπου Maros Sefcovich (Σλοβάκος) για τη δημιουργία στη Βάρνα κόμβου (hub) φυσικού αερίου, ως «ανταπόδοση» για την ακύρωση του ρωσικού
South Stream.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι εξελίξεις τρέχουν και θα πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να μη βρεθεί η χώρα στο περιθώριο των ενεργειακών εξελίξεων.