Home Νέα Χρυσός: πτώση λόγω δολαρίου

Χρυσός: πτώση λόγω δολαρίου

0
0

goldΚαθώς το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται και πάλι σε φάση ανόδου, οι επενδυτές του χρυσού ανησυχούν και αναρωτιούνται πόσο μπορεί να πέσει ακόμη το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 60%, καθώς ενισχυόταν το δολάριο. Αντιθέτως, ο χρυσός άρχισε τη μακρά πορεία ανόδου του το 2001, καθώς εξασθενούσε το δολάριο. Σήμερα ο χρυσός έχει υποχωρήσει κατά 39% από τον Αύγουστο του 2011, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου έναντι δέσμης νομισμάτων έχει ενισχυθεί κατά 36% το ίδιο διάστημα. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνάντησή της εν μέσω εικασιών ότι θα άρει την υπόσχεσή της να επιδείξει «υπομονή» προτού αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Η ύπαρξη υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού τείνει να καθιστά τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό, διότι πέφτει η απόδοσή του. Σύμφωνα με πρόβλεψη της ABN Amro το δολάριο θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη κατά 10%-15% το 2015. Οι αγορές εξακολουθούν να υποτιμούν το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξήσει η Fed τα επιτόκια δανεισμού το 2015-2016 και ενδεχόμενος αιφνιδιασμός θα μπορούσε να έχει «δραματικές» επιπτώσεις στην τιμή του χρυσού, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ABN Amro, οι οποίοι προβλέπουν υποχώρηση της τιμής του τα επόμενα δύο χρόνια. Η τιμή υποχώρησε από τα 1.921,17 δολάρια η ουγγιά τον Σεπτέμβριο του 2011 στα 1.147 δολάρια η ουγγιά χθες, ίσως γιατί η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες δεν είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό οι επενδυτές που στοιχηματίζουν πως θα ανέβει η τιμή του χρυσού.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά. Σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ενίσχυσης του δολαρίου ο χρυσός τα έχει πάει «αξιομνημόνευτα καλά», σύμφωνα με την Capital Economics. Στις αρχές του ’80 ο χρυσός υποχώρησε περισσότερο από 60%, καθώς ο σταθμισμένος δείκτης του δολαρίου ενισχυόταν κατά 93%. Η «αντοχή» του χρυσού σήμερα ίσως εξηγείται από ορισμένες νέες εξελίξεις. Η υποχώρηση των τιμών του χρυσού θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία, αλλά και από άλλες αναδυόμενες αγορές. Κίνα και Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού για κοσμήματα, παράγοντας που δεν υπήρχε στη δεκαετία του ’80 όταν το κινεζικό ΑΕΠ ήταν το ένα δέκατο του αμερικανικού. Ενας άλλος παράγοντας είναι ότι η παραγωγή χρυσού αναμένεται να φτάσει στο απόγειό της εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με το World Gold Council, ενώ έχουν μειωθεί οι επενδύσεις στη βιομηχανία εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών. Βραχυπρόθεσμα όμως η τιμή του χρυσού θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις της Fed.

Η τιμή του χρυσού τείνει να μειώνεται κατά 2% τους τρεις μήνες πριν από την αύξηση των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, τα προηγούμενα 30 χρόνια το δολάριο εξασθενεί αφότου έχει αρχίσει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων δανεισμού. Η ανατίμηση του δολαρίου καταγράφεται κυρίως εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων σύμφωνα με έρευνα του κ. Ούγκο Λανκιόνι, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Neuberger Berman. Επιπλέον, η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί αν η άνοδος του δολαρίου προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και αν ακολουθήσει ένας ακόμη γύρος γεωπολιτικών εντάσεων. «Κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά (πώς διαμορφώνονται) οι τιμές του χρυσού, ούτε εγώ προσποιούμαι πως το καταλαβαίνω» είχε δηλώσει στις 18 Ιουλίου του 2013 ο τότε πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κ. Μπεν Μπερνάνκι. Κάτι θα ξέρει.

tags: