Home Ηλεκτρισμός Άκυρες οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Άκυρες οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

0
0

thumbnailΜε τροπολογία που θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή, σχεδιάζει η κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ που είχε επιβάλλει η ΡΑΕ. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, για κατάργηση της νέας αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο τελευταίος, μάλιστα, είχε διευκρινήσει ότι σε περίπτωση που η ΡΑΕ δεν προχωρούσε σε ακύρωση της αύξησης, όπως της ζητήθηκε, θα εξετάζονταν όλες οι νομικές δυνατότητες που υπήρχαν, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του υπουργείου. Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, «για το έτος 2015 οι μοναδιαίες χρεώσεις του ειδικού τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων παραμένουν αμετάβλητες στο ύψος που έχουν καθοριστεί για το έτος 2014».

Άδιευκρίνιστο, παρολαυτά, παραμένει το ζήτημα σχετικά με τα ποσά που οι καταναλωτές έχουν καταβάλει στον λογαριασμό του Μαρτίου, για το πρώτο δίμηνο του 2015, καθώς η αύξηση βρίσκεται ήδη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Παράλληλα, στον αέρα παραμένει και το ζήτημα της κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερες ανησυχίες, από την άλλη, εκφράζουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς πληρώνονται ήδη με καθυστερήσεις που φθάνουν τους τέσσερις μήνες.

Στο κείμενο της τροπολογίας που θα κατατεθεί από το υπουργείο, καθίσταται σαφές ότι θα επανεκτιμηθούν και θα επαναπροσδιοριστούν τα έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι επιδιοκώμενοι στόχοι. Με την αύξηση, πάντως, που επέβαλε η ΡΑΕ θα καλύπτονταν ένα μέρος του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ, ταυτόχρονα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από προηγούμενες αποφάσεις της ΡΑΕ, χαρακτηρίζοντας εντελώς προσχηματική την άρνησή της να μην αναθεωρήσει τις ενέργειές της. Συγκεκριμένα, το υπουργείο παραπέμπει στην απόφαση 355/2014 της 26ης Ιουνίου 2014, στην οποία αποδεικνύεται ότι η ΡΑΕ δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, επικαλούμενη την ιδιότητά της ως «αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και για την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, η οποία αποτελεί διογκούμενο πρόβλημα, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σημαντικό κοινοτικό στόχο» καταλήγοντας ότι «η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να μην “πλειοδοτήσει”, διά της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών ενεργειακών αγαθών που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή».

Στα τέλη, όμως, του 2014 (συγκεκριμένα με την απόφαση 722/2014 της 30ης Ιανουαρίου 2014), σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, η ΡΑΕ, απομακρυνόμενη από το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης, επέβαλε προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σε νοικοκυριά, αγρότες και μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις. Ενδεικτική της κατάστασης είναι, επίσης, και η απόφαση της 19/7/2013, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνταν ανατιμήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ. Στο κείμενο σημειώνονταν ότι «σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων», ενώ πιο κάτω επισημαίνονταν ότι «αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή».