Home Ηλεκτρισμός Λαφαζάνης: Θέλουμε τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια

Λαφαζάνης: Θέλουμε τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια

0
0

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ«Η ΔΕΗ είναι ο γίγαντας της χώρας μας και το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίχτηκε η μεταπολεμική Ελλάδα και είναι το θεμέλιο που πρέπει να στηρίξουμε τη δυνατότητα μας να ανασάνουμε. Η ΔΕΗ είναι μέσα στη καρδιά της κυβέρνησης. Θέλουμε τη ΔΕΗ όχι μικρή όπως ήθελαν κάποιοι να την κάνουν, αλλά μεγάλη και κυρίως δημόσια. Η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται ούτε πωλείται και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γίγαντας με πήλινα πόδια».

Αυτά υπογράμμισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Κοζάνη, όπου επισκέφτηκε παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, το ορυχείο λιγνίτη Νοτίου Πεδίου, είχε συναντήσεις με συλλόγους εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Χτες το βράδυ μίλησε στο Κοβεντάρειο και άκουσε τις απόψεις αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα το πρωί παρέστη στις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στην πόλη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Δυτικής Μακεδονίας. Παρόντες στην περιοδεία ήταν οι βουλευτές Ευγενία Ουζουνίδου, Μίμης Δημητριάδης, Ραχήλ Μακρή και Κώστας Σέλτσας, καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία, τόνισε ο υπουργός Παν. Λαφαζάνης κατά την επίσκεψή του στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη. Γι αυτό τον λόγο, είπε, η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης πως δεν πρόκειται να πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας πως: «τα ενεργειακά δίκτυα ανήκουν στο λαό και δεν μπορούν να πουληθούν για να τα διαχειρίζονται ιδιώτες. Οι διαδικασίες για την εκποίηση του ΑΔΜΕ δεν παγώνουν, αλλά τελειώνουν», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά τιμολόγια, ο υπουργός είπε ότι είναι ακριβά – «είναι πανάκριβη η ενέργεια στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά- και στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΡΑΕ σημείωσε: «είναι αναγκαίος ρυθμιστής της αγοράς αλλά όχι μία υπερκυβέρνηση που θα καθορίζει την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να καθορίζει η ΡΑΕ τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος». Επίσης εξήγγειλε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και τόνισε ότι «τρέχει» η προκήρυξη για ορισμό νέας διοίκησης στη ΡΑΕ. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση, ετοιμάζει ένα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

 Στηρίζουμε την κατασκευή της μονάδας 5

Η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή της Μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα, τόνισε ο υπουργός Παν. Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα μονάδα θα περιλαμβάνει την τελευταία λέξη της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και θα βοηθήσει θετικά την ενεργειακή προοπτική της χώρας. Με τη σύγχρονη τεχνολογία που θα κατασκευαστεί θα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με τις παραδοσιακές μονάδες.

Όπως ανακοίνωσε, πριν από λίγες ημέρες υπέγραψε και τις πρώτες άδειες για την κατασκευή της μονάδας, ενώ δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή της και να αρχίσει η λειτουργία της. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα της νέας αυτής μονάδας, με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωσή του, «διότι στη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα έχει αξία και το κάθε ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης δήλωσε ότι στηρίζει την προσπάθεια της ΔΕΗ για την κατά παρέκκλιση επαναλειτουργία της μονάδας 3 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, για την κάλυψη εφεδρικών αναγκών και την τηλεθέρμανση της πόλης. Παράλληλα εξήγγειλε την επανεξέταση της παραχώρησης του ορυχείου της Βεύης.

Ο υπουργός ξεναγήθηκε στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, είδε από κοντά την εξόρυξη και μεταφορά λιγνίτη, μίλησε και μέσω ασυρμάτου με τους εργαζόμενους σε διαφορετικά σημεία και παρακολούθησε ανατίναξη πετρώματος.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ απέναντι σε όσους τους συκοφαντούν και σημείωσε πως είναι οι στυλοβάτες μιας μεγάλης επιχείρησης. «Στηρίζουμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και στηρίζουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις τους με τις οποίες καθορίζονται οι μισθοί τους», επισήμανε.

Επίσης επισήμανε ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση της εργολαβικής δραστηριότητας στα έργα της ΔΕΗ, ώστε να πάψουν να υπάρχουν απλήρωτοι ή δύο και τριών ταχυτήτων εργαζόμενοι με εργασιακό καθεστώς που θυμίζει Μεσαίωνα.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με εκπροσώπους οικισμών κοντά στις μονάδες της ΔΕΗ που πρόκειται να μεταφερθούν ή μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει θετικά τα αιτήματά τους. Τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και με εκπροσώπους φορέων της περιοχής, με στόχο να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο για τις τοπικές κοινωνίες.

 Κόψαμε τις γέφυρες με τις μνημονιακές εποχές

«Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί», τόνισε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, στην Κοζάνη.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά μια δέσμευση προς τον ελληνικό λαό, η οποία με σκληρές διαπραγματεύσεις θα υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

«Δίνουμε μία τιτάνια μάχη, πολλές φορές άνιση, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε πλήρως και με συνέπεια το πρόγραμμά μας, τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το δικό μας πρόγραμμα δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Το πρόγραμμά μας και οι δεσμεύσεις μας δεν ήταν προεκλογικά λόγια, τα οποία ξεχνιούνται μετεκλογικά. Το πρόγραμμά μας είναι μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, η οποία έχει υπογραφεί με αγώνες, με θυσίες, με την παρουσία δεκαετιών στην πολιτική ζωή και γι’ αυτό θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές, οι οποίες θέλουν να μας γυρίσουν πίσω».

«Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές, υπογράμμισε. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Δεν μπορούν να επιβληθούν νέα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πανάκριβα τα μνημονιακά προγράμματα. Θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, με σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά και με μεγάλους ενωτικούς λαϊκούς αγώνες. Ο ελληνικός λαός στηρίζει τη νέα ριζοσπαστική προσπάθεια και θα τη στηρίξει με αγώνες για να περάσουμε απέναντι».

«Θα τα καταφέρουμε – κατέληξε – γιατί αυτό που υποστηρίζουμε δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ακόμα και τον γερμανικό λαό, ο οποίος υφίσταται αρνητικές συνέπειες και αυτός- τηρουμένων, βεβαίως, των αναλογιών – από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.. Δεν είμαστε νεοαποικία, ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν νεοαποικιακά καθεστώτα στον χώρο της Ευρώπης. Δεν θα αποδεχθούμε συμφωνίες με τους λεγόμενους εταίρους που θα βάζουν στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας, που ενέκρινε ο ελληνικός λαός».