Home Νέα Όλη η γη μια γροθιά για τη σωτηρία του κλίματος

Όλη η γη μια γροθιά για τη σωτηρία του κλίματος

0
0

f407c82383c1c45708bb43ecb6a89662Παγκόσμια συμβολική επιχείρηση από την Ωκεανία, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική έστειλε το μήνυμα στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη Νέα Υόρκη τα εντυπωσιακά νυχτερινά φώτα στο Empire State Building χαμήλωσαν ενώ οι πινακίδες νέον στο Broadway έσβησαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Πύργος του Άιφελ βυθίστηκε στο σκοτάδι για πέντε λεπτά με περιορισμένης διάρκειας ενέργεια για λόγους ασφαλείας.

Επιπλέον, τρακόσια μνημεία στο Παρίσι έσβησαν τα φώτα τους στο πλαίσιο της “Ώρας της Γης” που οργάνωσε για ένατη συνεχή χρονιά στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Βασικό concept του ακτιβισμού αυτού για τη διεθνή οργάνωση δεν είναι να εξοικονομήσει ο πλανήτης ηλεκτρική ενέργεια για μία ώρα, αλλά να γίνει σε όλους κατανοητό το κόστος που έχει για τη Γη η ενέργεια που καταναλώνεται και να ζητήσει μια ισχυρή διεθνή δέσμευση ώστε να ανακοπεί η κλιματική αλλαγή.

Στο Βερολίνο, το “Σώστε το κλίμα μας τώρα!” ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Αναμμένα κεριά τοποθετήθηκαν στο έδαφος κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου σχηματίζοντας τις λέξεις του συνθήματος.

Αλλά και στο Κρεμλίνο για μία ώρα έσβησαν τα φώτα, ενώ ακολούθηασαν το Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Μπιγκ Μπεν και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, οι ουρανοξύστες της Φραγκφούρτης, η Πλατεία των Ηρώων της Βουδαπέστης αλλά και η δική μας Ακρόπολη.

Στη Μαδρίτη, στους Κήπους απέναντι από το βασιλικό Ανάκτορο, μόλις έσβησαν τα φώτα ποδηλάτες ανέλαβαν να κάνουν πετάλι για να φωτίσουν μια τεράστια υδρόγειο, υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων θεατών που χόρευαν και τραγουδούσαν κρατώντας στα χέρια τους μικρές, φωτεινές υδρογείους.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος συμμετείχε στη δράση αυτή με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο ανέφερε ότι η κινητοποίηση συνιστά “μια συμβολική και πανίσχυρη υπενθύμιση ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα (…) αλλά θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δεν μας μένει πολύς χρόνος για να πετύχουμε αυτές τις αλλαγές. Αν ο καθένας στη Γη κατανάλωνε τις φυσικές πηγές με τον ρυθμό που το κάνουμε στη Βρετανία θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους τριών πλανητών”.

Το “σύνθημα” για την έναρξη της Ώρας της Γης δόθηκε στο Σίδνεϊ από τις 20.30 (τοπική ώρα) το Σάββατο. Η επιβλητική γέφυρα του λιμανιού βυθίστηκε στο σκοτάδι για μία ώρα.

“Στην Αυστραλία, η γεωργία και η βιομηχανία είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, δήλωσε η Άννα Ρόουζ, η υπεύθυνη της κινητοποίησης για την Ωκεανία.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει στο Σίδνεϊ ήδη από το 2007 και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο. Φέτος επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους 170 χώρες και 1.200 μνημεία.