1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Π. Λαφαζάνης: Ναι στις ρωσικές εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες

Π. Λαφαζάνης: Ναι στις ρωσικές εταιρείες για τους υδρογονάνθρακες

0

lafaΣε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η επίσκεψή του ήταν «πολύ σημαντική» και με «εποικοδομητικές συναντήσεις». Παράλληλα ενημέρωσε ότι συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ, αλλά και τον επικεφαλής της Gazprom κ. Μίλλερ, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών τοποθετήθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής.
«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τις ενεργειακές μας σχέσεις για το καλό της περιοχής μας και της Ευρώπης», είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «ανοίγει ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας».
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η περαιτέρω ανάπτυξη θα βοηθήσει και τη συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για μια αναβαθμισμένη σχέση με τη Ρωσία. «Είναι σημαντική η χώρα μας και είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε ενάντια στο να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα. Στηρίζουμε τον TAP».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, μας παρουσιάστηκε αναλυτικά για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα περνάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα αντικαταστήσει τον South Stream μέχρι το τέλος του 2019. «Έτσι, το το ρωσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη από δυο δρόμους: από τον νότιο και τον βόρειο», σημείωσε ο υπουργός, ενώ στις εκτιμήσεις του συγκαταλέγεται και η θέση πως μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά οφέλη. «Για αυτό τους είπαμε ότι θα εξετάσουμε σοβαρά το έργο, αλλά  θα εξεταστεί συνολικά από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό» τόνισε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι έθεσε ζήτημα συμμετοχής των ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς πετρελαίων και όπως τόνισε, «όντως θα συμμετέχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, όπως δεσμεύτηκε η ρωσική πλευρά».
Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης ανέπτυξε τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος κανενός ή υποτελής σε καμιά συμμαχία χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας «θέλει μια ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική» και πως «προέχει το δημόσιο συμφέρον για φθηνότερες ενεργειακές τιμές».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό, «επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο την οριοθέτηση των ζωνών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Δεν αφορά όλο το Αιγαίο άλλα το κομμάτι στην ηπειρωτική Τουρκία και στα ελληνικά νησιά. Αυτό παλεύουμε και αυτό επιδιώκουμε».
Ο κ. Λαφαζάνης έκανε, ακόμη, σαφές πως πολύ σύντομα  η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την τελική της θέση για το έργο, δηλαδή για την επέκταση του αγωγού Turkish  από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στο έδαφος της χώρα μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, αφού, όπως υπογράμμισε, «χρειαζόμαστε πολιτική απόφαση».
Σχετικά με το θέμα του ΟΛΠ, ανέφερε ότι  είναι γνωστές οι θέσεις για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας πως ισχύουν στο ακέραιο.
«Είναι απόλυτα έγκυρες και δεδομένες», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι: «για την Ενεργεία  καμιά ιδιωτικοποίηση ούτε σύμπραξη».

Τέλος, όσον αφορά το εμπάργκο της Ρωσίας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δήλωσε: “παρ’ ότι δεν συνομίλησα με υπουργούς που έχουν αρμοδιότητα στο θέμα, έθεσα στον Ρώσο ομόλογό μου το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα, ως μια χειρονομία ανθρωπιστική που θα ήταν πολύ θετική για τον ελληνικό λαό”.