1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Εξαντλούνται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Εξαντλούνται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

0

petraiΟρατός είναι πλέον ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, λόγω της υπεράντλησης των δύο φυσικών πόρων, καθώς αποτελούν τα βασικότερα καύσιμα με τα οποία καλύπτονται οι ανάγκες του ανθρώπου. Το μερίδιο, βέβαια, του πετρελαίου στην ανθρώπινη δραστηριότητα ακολουθεί πτωτική πορεία τα τελευταία 14 χρόνια, φτάνοντας το 2013  σε ποσοστό μικρότερο του 33%, χωρίς αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αποθέματα δεν εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.

Ανάμεσα στο 2005 και το 2010 καταγράφηκε  καθημερινά σταθερή παραγωγή της τάξης των 81, 5 εκατομ. βαρελιών με απόκλιση λιγότερο του 1%. Μέχρι το 2035 θα πέσει η συμβατική εξόρυξη πετρελαίου περισσότερο από 50 εκ. βαρέλια ημερησίως, απώλεια που δεν αντικαθίσταται με πετρέλαιο από την Αρκτική ή αλλού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών , τα παγκόσμια αποθέματα του μαύρου χρυσού φτάνουν για 53 χρόνια, ενώ του φυσικού αερίου σχεδόν για 55, αν διατηρηθούν οι σημερινές ποσότητες εξόρυξης. Παράλληλα,  όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες συμμερίζονται τη θεωρία peak oil, σύμφωνα με την οποία η παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει σύντομα το σημείο κορύφωσής της. Ακόμη και για το πότε θα γίνει αυτό φαίνεται πως υπάρχει στο μεταξύ συναίνεση.

Οι εμπειρογνώμονες δεν συζητούν πια αν έχει έρθει το σημείο κορύφωσης παραγωγής πετρελαίου, αλλά αν και πως οι επιπτώσεις από την έλλειψη είναι διαχειρίσιμες. Και οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο οικονομικές. «Πρέπει να αποδεσμευτούμε από τα πετρέλαιο, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά για πολιτικούς και στρατιωτικούς.

Γιατί η τελευταία μάχη για το πετρέλαιο θα είναι εξαιρετικά βίαιη», υποστηρίζουν.Ένα πλέον είναι σίγουρο: Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι από τη μείωση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων είναι τεράστιες και οι πολιτικοί θα πρέπει να προσαρμόσουν τις αποφάσεις τους σε αυτή την προοπτική.

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καλούνται τώρα να εισάγουν όλες εκείνες τις σύγχρονες τεχνολογίες που θα αυξήσουν το συντελεστή αξιοποίησης των κοιτασμάτων και θα κάταστήσουν αποδοτικότερη την εκμετάλλευση εκείνων των αποθεμάτων, των οποίων η εξόρυξη είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκτελεστικού διευθυντή της βρετανικής εταιρίας ΒΡ, η Ρωσία είναι ένα από τα τέσσερα κράτη (μαζί με Αλγερία, Κίνα και Αργεντινή) τα οποία έχουν σαφείς προοπτικές εκμετάλλευσης κοιτασμάτων σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εμφανίζονται βέβαιοι ότι η «σχιστολιθική επανάσταση» στις ΗΠΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ίδιες διαδρομές σε άλλες χώρες και ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο δεν θα έχει σημαντική επίδραση στην αγορά στο προσεχές μέλλον.