1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνέντευξη Π. Λαφαζάνη στην Αυγή της Κυριακής

Συνέντευξη Π. Λαφαζάνη στην Αυγή της Κυριακής

0

lafa«Οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματά τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής. «Ελπίζω, συνέχισε, ότι αυτή η νέα ελπιδοφόρα ιστορική δυνατότητα θα γίνει πράξη με συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο για το ρωσικό αγωγό αλλά και συνολικότερα». «Έχω την αίσθηση, υπογράμμισε, ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «ένα νέο κεφάλαιο προωθημένης συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μπορεί να αλλάξει ριζικά και πολύ θετικά την πολιτική εικόνα και μορφή της περιοχής μας και της Ευρώπης». Ταυτόχρονα συμπλήρωσε ότι «μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιον ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση  με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία» Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ επαναλαμβάνει ότι «οι τεμαχισμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οριστικά παρελθόν», ενώ προσθέτει πως η νέα κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους και με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων τους, θα εκπονήσουν ένα  νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως ατμομηχανής μιας νέας παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα.

Ο υπουργός Π. Λαφαζάνης ανακοινώνει πως μέσα στον Απρίλιο θα μειωθούν σημαντικά, περίπου κατά 15%, οι τιμές του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού με στόχο τους επόμενους μήνες την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, με άξονες: προμήθεια φθηνότερων πρώτων υλών, έλεγχο των αγορών, αλλαγές στις αρμοδιότητες ΡΑΕ, ανασυγκρότηση αποδοτικότερη λειτουργία ενεργειακών δημοσίων επιχειρήσεων, ακύρωση προνομίων ιδιωτικών συμφερόντων.

Τέλος, ο Π. Λαφαζάνης διαβεβαιώνει ότι προστασία περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη συνιστούν για την κυβέρνηση κρίσιμες κι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες, απόλυτα συμβατές με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις σας ουσιαστικά ανοίξατε το δρόμο όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά και για την μεταστροφή του ενεργειακού ρόλου της χώρας, εφόσον προκριθεί η επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επί ελληνικού εδάφους. Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων για την χώρα, που ο ίδιος επισημάνατε, μια τέτοια πολιτική επιλογή μπορεί να αλλάξει παγιωμένες ισορροπίες γεωστρατηγικής σημασίας, στο πλαίσιο και των πολιτικών Ε.Ε. και ΗΠΑ. Θεωρείτε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί και να υλοποιηθεί με πραγματική “εθνική ευελιξία” κι αμοιβαία οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, σε σχέση και με την κρίσιμη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σωστά επισημάνατε ότι οι συναντήσεις που είχα στη Μόσχα και τα αποτελέσματα τους μπορεί να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο όχι μόνο στις ενεργειακές σχέσεις αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτή η νέα ελπιδοφόρα ιστορική δυνατότητα θα γίνει πράξη με συγκεκριμένες συμφωνίες όχι μόνο για το ρωσικό αγωγό αλλά και συνολικότερα. Έχω την αίσθηση ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντηση του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό σταθμό σε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα νέο κεφάλαιο προωθημένης συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις, που θα περιλαμβάνει και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μπορεί να αλλάξει ριζικά και πολύ θετικά την πολιτική εικόνα και μορφή της περιοχής μας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι μια προωθημένη ελληνορωσική συμφωνία είναι βέβαιον ότι θα υποβοηθήσει τα μέγιστα τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ώρα που η τελευταία αντιμετωπίζει τη νέα ελληνική κυβέρνηση  με απίστευτη προκατάληψη και τη χώρα μας ως παραπεταμένη μισοαποικία, κατάλληλη μόνο για «πειραματόζωο» κατεδάφισης κάθε κοινωνικού κεκτημένου στην Ευρώπη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε δηλώσει από την ανάληψη κιόλας των νέων σας καθηκόντων αφενός ότι σταματά κάθε σκέψη περί “τεμαχισμού” και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κι αφετέρου ότι η επιχείρηση θα αναδιοργανωθεί και θα αναβαθμιστεί. Δεδομένου του καταλυτικού ρόλου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού -με τις όποιες στρεβλώσεις αυτή λειτουργεί- αλλά και των Κοινοτικών επιταγών στον ενεργειακό τομέα, ποιος είναι ο σχεδιασμός για να μπορέσει η επιχείρηση να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο αλλά και να αναπτυχθεί οικονομικά;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με την κυβέρνηση μας οι τεμαχισμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν οριστικά παρελθόν. Τελειώσανε. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, εγκαθίσταται και η νέα διοίκηση της ΔΕΗ. Το πρώτο πράγμα που θα επιχειρηθεί είναι η νέα κυβέρνηση και η ΔΕΗ σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τους και με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων τους, να εκπονήσουν ένα  νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΔΕΗ ως ατμομηχανής μιας νέας παραγωγικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα. Η ΔΕΗ χρειάζεται αυτήν την ώρα νέες προτεραιότητες που αφορούν τον εξορθολογισμό των λειτουργιών της, την αποδοτικότερη οργάνωση της παραγωγής και των υπηρεσιών της, τη δραστική συρρίκνωση των εργολαβιών που αναθέτει και την πρόσληψη νέου προσωπικού, κυρίως δε την απαλλαγή της από τη θηλιά μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, τα οποία κυριολεκτικά τη λυμαίνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η σταδιακή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές, οικιακούς, μικρομεσαίους, αλλά και βαριά βιομηχανία αποτελεί εκφρασμένη προτεραιότητα σας ως υπουργού ΠΑΠΕΝ και συνδέεται με αλλαγή πολιτικής που αφορά από τις επιλογές του ενεργειακού μίγματος έως τους μηχανισμούς λειτουργίας των αγορών. Σε ποια επίπεδα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση αυτή και που τοποθετείτε χρονικά την αποκλιμάκωση των τιμών στον τελικό καταναλωτή;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι ενεργειακές τιμές είναι πανύψηλες στη χώρα μας και πλήττουν βάναυσα τα νοικοκυριά και το σύνολο της οικονομίας. Η ανάγκη ριζικής μείωσης του ενεργειακού βάρους και κόστους στη χώρα μας είναι απόλυτα επιτακτική και συνιστά θεμελιώδη παράγοντα διεξόδου και αναπτυξιακής προοπτικής. Ήδη μια από τις πρώτες αποφάσεις μου υπήρξε η ακύρωση της πρόσφατης απαράδεκτης και αδιαφανούς απόφασης της ΡΑΕ να αυξήσει τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέσα στον Απρίλη, επίσης, θα μειωθούν σημαντικά, περίπου κατά  15%, οι τιμές του φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ, πράγμα που θα φροντίσουμε να περάσει  άμεσα στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις.  Για να μειωθούν, από κει και πέρα, δραστικά οι ενεργειακές τιμές και στο σύνολό τους εκπονούμε αυτήν την ώρα έναν σχεδιασμό που θα αφορά τη φθηνότερη προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών, τον ουσιαστικό έλεγχο των αγορών, με αλλαγές ειδικότερα στον τρόπο λειτουργίας και το εύρος των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ, την ανασυγκρότηση και αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων και την ακύρωση των προνομίων μεγάλων αλλά και μικρότερων  ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας. Αυτή η προσπάθεια πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική και θα αποδώσει καρπούς στους επόμενους μήνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιβάλλον και αγροτική ανάπτυξη αποτελούν επίσης τομείς της αρμοδιότητάς σας. Κατά πόσο “επιθετικές” πολιτικές στον χώρο της ενέργειας (π.χ. έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, διέλευση αγωγών, κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιγνίτη) είναι συμβατπροστασία αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για την κυβέρνηση μας η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη συνιστούν κρίσιμες και αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες. Και από αυτήν, κυρίως, τη σκοπιά σημειώθηκαν οι πρώτες παρεμβάσεις μας στις Σκουριές της Χαλκιδικής, που έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από μεγάλα συμφέροντα. Όσον αφορά, τώρα, τους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έγιναν και βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δυτική Ελλάδα, θέλω να σημειώσω ότι είναι αναγκαία αναπτυξιακά έργα, που θα πραγματοποιηθούν με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των απαραίτητων προδιαγραφών για το βέλτιστο οικολογικό αποτέλεσμα. Όπως, άλλωστε,  με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί στο ελληνικό έδαφος ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ (TRANS ADRIATIC PIPELINE) και ενδεχομένως ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Από κει και πέρα, η νέα Μονάδα V παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα θα αντικαταστήσει εν μέρει παλιές λιγνιτικές μονάδες και θα λειτουργήσει με σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, ενώ η χώρα θα τηρήσει πλήρως τις κοινοτικές προδιαγραφές και τους στόχους για τη μείωση των ενεργειακών ρύπων. Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και την ποιοτική και οικολογική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα είναι πρωτοπόρες και απόλυτα συμβατές με την αδήριτη ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.