Άλλα μέτρα, άλλα σταθμά….
Με θλίψη ξαναδιαβάσαμε τα στοιχεία μελέτης της Ernst & Young για την πορεία των επενδύσεων σε ΑΠΕ διεθνώς.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
Όπως πάντα η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλή θέση όσον αφορά τη λίστα με τις 40 πιο ελκυστικές χώρες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καταλαμβάνοντας την 33η θέση, μετά τις Φιλιππίνες και πριν από την Κένυα, τη Ρουμανία, τη Φινλανδία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Όσον αφορά γειτονικές χώρες, η Ιταλία και η Τουρκία, βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερες θέσεις, κατέχοντας την 16η θέση και την 19η αντίστοιχα. Στο νέο δελτίο της Ernst & Young, για τον μήνα Μάρτιο, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 45,1 στον δείκτη RECAI, ο οποίος μετρά την «ελκυστικότητα», ενώ στις επιμέρους τεχνολογίες έλαβε 34 στα χερσαία αιολικά, 35 στα θαλάσσια αιολικά, 27 στα φωτοβολταϊκά, 15 στα συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά, 35 στη βιομάζα, 23 στη γεωθερμία, 38 στα υδροηλεκτρικά και 31 στη θαλάσσια ενέργεια.
Την ίδια ώρα θυμόμαστε ότι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε πρόσφατα σε άσκηση ένδικων μέσων για την ακύρωση απόφασης του ΥΠΕΚΑ για τα αιολικά πάρκα Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου.Ειδικότερα, αποφασίστηκε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μαζί με τους Δήμους Νάξου, Πάρου, Τήνου και Άνδρου να αναθέσουν σε νομικό γραφείο των Αθηνών την από κοινού κατάθεση στο ΣτΕ, αίτησης ακύρωσης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης αιολικών πάρκων, στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο.
Στην Ελλάδα οι ΑΠΕ είναι καταδικασμένες να ταλαιπωρούνται….Προτιμάται το πετρέλαιο και ο λιγνίτης….Φαίνεται βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον…