Home Θεσμικοί φορείς Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν είναι προς πώληση

Λαφαζάνης: Η Ελλάδα δεν είναι προς πώληση

0
0

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣΟ Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “REAL NEWS” και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

 «Οι πιστωτές δεν ζητάνε από την Ελλάδα συμφωνία, αλλά υποταγή και παράδοση.  Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να απειλήσει πραγματικά και σε βάθος τα πιο ζωτικά και θεμελιώδη οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Ακόμα δεν γνωρίζουμε την πραγματική δύναμη μας. Αυτό είναι το κλειδί για να διεκδικήσει η χώρα μας μια ανάσα και να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προδώσει τη λαϊκή εντολή και προσθέτει ότι κάνουν τραγικό λάθος εκείνα τα κέντρα -σε Βερολίνο,  Βρυξέλλες και ΔΝΤ- που επιχειρούν είτε να την διασύρουν και να την εξευτελίσουν εκβιάζοντάς την να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα, είτε πιστεύουν πως θα την εξαναγκάσουν σε απότομη και γρήγορη κατάρρευση.

Στο δίλημμα, εάν θα πρέπει να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή οι δανειστές σε περίπτωση που δεν ξεμπλοκάρουν οι δόσεις εντός του Μαΐου, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ απαντά πως θεωρεί αδιανόητο ότι η Κυβέρνηση θα έβαζε ποτέ στο ίδιο τσουβάλι τους Έλληνες εργαζόμενους με τους πιστωτές και το μη βιώσιμο χρέος, για το οποίο, όπως αναφέρει, μόνο με  μια βαθιά διαγραφή στο μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για δημιουργία κλίματος μοιρολατρίας, υποταγής και ραγιαδισμού στη χώρα από τη λειτουργία μιας αδίστακτης «πέμπτης φάλαγγας» αποτελούμενης από ολιγάρχες, διαπλεκόμενα μίντια και εγχώριους πολιτικούς υπαλλήλους, που αποτελούν το μακρύ χέρι των ξένων κέντρων της νεοφιλελεύθερης νεοαποικοκρατίας και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό με τον μπαμπούλα του εθνικού νομίσματος και της πτώχευσης. Αλλά, όπως τονίζει, «η μόνη καταστροφή είναι αυτή που έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια και η οποία θα ολοκληρωθεί αν κι εμείς ακολουθήσουμε τον δρόμο της υποταγής στους πιστωτές».

Αναφερόμενος σε σενάρια που ανακινούνται το τελευταίο διάστημα περί οικουμενικής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τα χαρακτηρίζει ως όνειρα θερινής νυκτός, λέγοντας ότι μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «αποτελεί αποκύημα νοσηρής φαντασίας», ενώ ερωτηθείς για πιέσεις που ασκούνται με στόχο την «εκδίωξη» της Αριστερής Πλατφόρμας από την Κυβέρνηση, τονίζει ότι η Αριστερή Πλατφόρμα δεν αποτελεί ευκαιριακό και περιστασιακό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σάρκα από τη σάρκα του, ιδρυτική του δύναμη και αναπόσπαστο μέρος της αγωνιστικής του παράδοσης και της ριζοσπαστικής προοπτικής του.

«Δεν μπορεί, λοιπόν, κανένας να εκδιώξει την Αριστερή Πλατφόρμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει κανένας στο κόμμα μας που να το επιδιώκει» δηλώνει ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ και παράλληλα προσθέτει ότι κανένας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το Κυβερνητικό σχήμα -και κυρίως η Αριστερή Πλατφόρμα- γιατί η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαγράψει ή να βάλει στο ψυγείο τις ριζοσπαστικές εξαγγελίες της, «όσα βήματα μερικής οπισθοχώρησης και αν γίνουν και όσες απειλές και εκβιασμούς και αν δεχθεί».

Σε ερώτηση, αν η λαϊκή ετυμηγορία θα αποτελέσει λύση σε περίπτωση που οι πιέσεις ενταθούν, ή εάν επιτευχθεί μια δύσκολη συμφωνία με τους πιστωτές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απαντά πως «η λαϊκή ετυμηγορία υπάρχει, διευρύνεται συνεχώς παρά τις δυσκολίες, την τρομοκρατία της πέμπτης φάλαγγας και τους εκβιασμούς και είναι σαφέστατη: να εφαρμόσουμε πλήρως, με συνέπεια, σταθερότητα και μέχρι τέλους το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνει κατηγορηματικά ότι συνεκμετάλλευση του Αιγαίου δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με την Τουρκία και ζητά να εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που θα το μετατρέψει σε θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας.

Για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάνει λόγο για συμφωνία που βρίσκεται στην τελική ευθεία και εφόσον ολοκληρωθεί θα συνιστά ένα «μεγάλο και ιστορικών διαστάσεων επίτευγμα για Ελλάδα και Ρωσία», με πρωτοφανή οφέλη για τη χώρα μας, διεθνή αναβάθμιση και μετατροπή της σε πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο.

Αναφερόμενος στις πιέσεις για αποκρατικοποιήσεις, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισημαίνει ότι οι επιλογές των ιδιωτικοποιήσεων επιβάλλονται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες στις χώρες μπανανίες. «Η Ελλάδα δεν είναι προς πώληση και δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, στις στρατηγικές επιχειρήσεις και στις στρατηγικές υποδομές και δίκτυα», τονίζει ο Υπουργός και υπογραμμίζει ότι πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να πωληθούν οι δημόσιοι ενεργειακοί φορείς, γιατί αυτό θα έδινε τη χαριστική βολή στον τόπο.

Τέλος, σχολιάζοντας την προειδοποίηση ότι θα υπάρξει νεκρός στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει ότι δεν χρειάζονται μακάβριες προφητείες, ιδιαίτερα για τις Σκουριές που δεν είναι οικόπεδο της Eldorado Gold, ούτε μπορεί να αποτελεί πειραματόζωο περιβαλλοντικής καταστροφής.

«Απασχόληση, περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον πρέπει να ξαναενωθούν στη Χαλκιδική, γιατί είναι ο μόνος δρόμος κοινωνικής συμφιλίωσης και προκοπής για αυτόν τον πανέμορφο τόπο» καταλήγει στη συνέντευξή του ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ.