Home Νέα Προσγυγή της “Ελληνικός Χρυσός” στο ΣτΕ

Προσγυγή της “Ελληνικός Χρυσός” στο ΣτΕ

0
0

eldorado-44Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρέφεται η  Εldorado Gold επιδιώκοντας τη δικαστική προστασία του επενδυτικού της project στα Μεταλλεία Χαλκιδικής από την «πολιτική αμφιθυμία» της νέας πολιτικής ηγεσίας που καταστρατηγεί «κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου και συνέχειας του κράτους κατά κατάχρηση εξουσίας».

Συγκεκριμένα, στρέφεται κατά του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ δύο μόλις ημέρες μετά την «επίθεση» που εξαπολύθηκε την περασμένη Πέμπτη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ κατά της Eldorado Gold, oι Καναδοί μέτοχοι των μεταλλείων μέσω της θυγατρικής τους στην Ελλάδα «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υπουργείου για παράλειψη της έγκρισης συμπληρωματικών προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών για τις μονάδες «Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου» και του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας 60 ημερών για την έγκριση ή την απόρριψή τους.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» επικαλείται στην προσφυγή της «παράλειψη οφειλόμενης νομίμου ενέργειας της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας» , ενώ παράλληλα κάνει λόγο για κατάχρηση από πλευράς του Δημοσίου της σύμβασης μεταβίβασης (22.138/12.12.2003) των Μεταλλείων, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004. Το ενδιαφέρον της εταιρείας εστιάζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης, που προβλέπει υποχρεώσεις των δύο μερών. «Η αγοράστρια υποχρεούται στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου, αλλά παράλληλα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το κείμενο που κατατέθηκε κατά την προσφυγή της Eldorado Gold, σχολιάζει, ακόμη, τη νομική δέσμευση του αντισυμβαλλόμενου Δημοσίου «να αδειοδοτήσει σύννομα το έργο και τη μετάθεση του αδειοδοτικού συμβατικού κινδύνου σε αυτό» ως ζωτικής σημασίας. Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι «ακόμη και στην περίπτωση που εκδοθεί παράνομη άδεια για την εκτέλεση της σύμβασης, το Δημόσιο υποχρεούται να εκδώσει τη νόμιμη, σύμφωνα με το εγκριθέν επενδυτικό σχέδιο». Από πλευράς διοίκησης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», στελέχη διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπήκε για να αναδείξει την ισχύ της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία, όπως τονίζουν, προβλέπει ότι ακόμη και εάν σε έναν έλεγχο το Δημόσιο διαπιστώσει κάποια ατέλεια στην έκδοση προηγούμενης απόφασής του, οφείλει να τη διορθώσει για να υλοποιηθεί το έργο. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι στην περίπτωση των Μεταλλείων δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

Σχετικά με την «παράλειψη οφειλόμενης νομίμου ενέργειας», τώρα, από πλευράς του ΥΠΑΠΕΝ, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει τα συμπληρωματικά παραρτήματα των δύο τεχνικών μελετών στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε απάντηση μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2015, διάστημα που παρήλθε χωρίς να υποβληθεί από πλευράς του Δημοσίου κανένα αίτημα για διευκρινίσεις ή οποιασδήποτε υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης του έργου, σύμφωνα με τους νομικούς της εταιρείας, «καθίσταται άκρως καταχρηστική ενόψει της συγκεκριμένης εξέλιξης και έπειτα από πολυετείς διαδικασίες και σωρεία δικαστικών αποφάσεων». Σημειώνει ότι η «νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές στις 25/1/2015 συμπεριφέρεται με αμφιθυμία όσον αφορά την τύχη της επένδυσης» και υπογραμμίζει ότι «η πολιτική αμφιθυμία δεν είναι δυνατόν να προσβάλλει την με νόμο κυρωθείσα σύμβαση ούτε τον ΚΜΛΕ και με παραλείψεις να επιδιώκει την αναστολή της επένδυσης επ’ αόριστον».