1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Συμφωνία πάση θυσία»

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Συμφωνία πάση θυσία»

0

Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας του, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Ήμουν από τους πρώτους που έσπευσαν μετά τις εκλογές να πάρουν θέση ότι δεν υπάρχει κανένας πανικός και κανένα “greek drama”. Τρεις μήνες μετά είμαι προβληματισμένος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, δεν ξέρω το αντικείμενο και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, αλλά βλέπω τη ζημιά που γίνεται κάθε μέρα στην οικονομία και η οποία δε θα διορθωθεί αυτόματα μόλις υπάρξει συμφωνία. Αυτή η κατάσταση τρώει τις σάρκες της οικονομίας και μας γυρνά πολύ πίσω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι αυτή θα είναι αξιοπρεπής και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε. Όμως πρέπει πάση θυσία να υπάρξει μία συμφωνία, και αυτό μπορεί να γίνει οι ξένοι εταίροι δε θέλουν να μας ρίξουν στα βράχια, η ευθύνη είναι δική μας και πρέπει να τελειώσει γρήγορα η διαπραγμάτευση. Η οικονομία κρυώνει δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεπαγιάσει» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή γενική συνέλευση του ομίλου συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση 20 ετών από την πρώτη συνέλευση της εταιρείας μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε έναν σύντομο απολογισμό, μένοντας ιδιαίτερα στις κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια πριν και μετά την κρίση.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν πρωτίστως στη θετική πορεία του αλουμινίου, ως αποτέλεσμα τόσο των κινήσεων μείωσης του κόστους όσο και της θετικής συγκυρίας στη διεθνή αγορά.
Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε στο θέμα του κόστους του ρεύματος από τη ΔΕΗ για το οποίο όπως είπε έχει υπάρξει πληθώρα αποφάσεων από ελληνικά και διεθνή δικαστικά όργανα, ρυθμιστικές και κοινοτικές αρχές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΗ ήταν αδιέξοδη και δεν ωφέλησε καμία πλευρά. «Ελπίζω και προσδοκώ μαζί με τη βούληση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και της κυβέρνησης που έχει διακηρύξει την πρόθεσή της να βοηθήσει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, ότι θα πάμε σε πιο ήρεμα νερά. Εμείς από δική μας πλευρά τουλάχιστον, έχουμε τη διάθεση να πάμε έτσι».
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η απόφαση της επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ η οποία δεν επιδέχεται παρερμηνείας, αναφέρει ότι το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ευρωπαϊκή μεταλλουργία είναι 30 ευρώ με αποτέλεσα το ευρωπαϊκό όργανο να απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι 40 η μεγαβατώρα που όριζε η διαιτησία προκαλούν ζημιά στη ΔΕΗ.
Πρόσθεσε ότι για να είναι ανταγωνιστική η ελληνική βαριά βιομηχανία και να περιορίσει τα πολλά άλλα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, θα πρέπει να πλησιάσει το κόστος της ΕΕ. Για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί αντιμετωπίζουμε με θυσίες και αυταπάρνηση τα πολλά μειονεκτήματα, άρα δεν μπορούμε να δεχτούμε μία τιμή ρεύματος πάνω από εκείνη που έχει οριστεί από τα δικαστήρια.

Η τιμή θα καθοριστεί ανάλογα και με τις μελέτες για τη μείωση του κόστους τόσο από το ΣΕΒ όσο και από τη ΔΕΗ, συνυπολογίζοντας τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου αλλά και στα άλλα κόστη της ΔΕΗ. “θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε ένα τίμημα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρά στην τιμή της διαιτησίας” κατέληξε.
Σημειώνεται τέλος ότι η απόφαση για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και την επιστροφή κεφαλαίου, μετατέθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας για την επαναλητική ΓΣ στις 18 Μαΐου.