1. Home
  2. Νέα
  3. “Μάχες” στη διεθνή αγορά πετρελαίου

“Μάχες” στη διεθνή αγορά πετρελαίου

0
Σημαντικές επισημάνσεις για τις διεθνείς εξελίξεις στα ενεργειακά δημοσιοποίησε η μεγαλύτερη εποπτική αρχή για την ενέργεια στον κόσμο, η International Energy Agency (IEA). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η μάχη για το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά μεταξύ του ΟΠΕΚ και των ανταγωνιστών του με υψηλό κόστος παραγωγής «μόλις άρχισε». Οι όποιες ενδείξεις ότι η κατάρρευση των τιμών έχει οδηγήσει σε μείωση της παροχής είναι πολύ λίγες.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕνώ η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ έχει χαμηλώσει σε ρυθμό λόγω της μείωσης των τιμών, η  πρόσφατη ανάκαμψη  των τιμών θα μπορούσε να εμποδίσει την παραγωγή από το να φτάσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, ανέφερε σήμερα Τετάρτη η διεθνής αρχή.

Άλλοι παραγωγοί, εκτός του ΟΠΕΚ – ο οποίος παράγει περίπου 2/3 της τρέχουσας πετρελαϊκής ποσότητας παγκοσμίως – έχουν αποδειχτεί  στο διάστημα κατά το οποίο το πιο γνωστό καρτέλ μαύρου χρυσού έχει κλιμακώσει την παραγωγή του. «Συνεπώς είναι πρόωρο να πούμε, ότι ο ΟΠΕΚ έχει κερδίσει τη μάχη για μερίδιο στην αγορά», ανέφερε η IEA. «Η μάχη μόλις έχει αρχίσει», σημειώνει στην έκθεσή της.

Η ΙΕΑ ανέφερε επίσης ότι η προσφορά ακόμα ξεπερνάει τη ζήτηση, καθώς υπήρξαν μόνο μικρές αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την παραγωγή και την κατανάλωση. Η παγκόσμια προσφορά ήταν υψηλότερη κατά 3,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο συγκρινόμενη με την ίδια εποχή πέρσι «εντείνοντας τη μαζική αύξηση που έγινε εντός του πρώτου τριμήνου» και  ξεπερνώντας  κατά κράτος τη ζήτηση.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας,να μη μειώσει την παραγωγή  και να αγωνιστεί για το μερίδιό του στην αγορά έναντι ανταγωνιστών με ακριβότερη παραγωγή, ήταν μόνο το  πρώτο βήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, έγραψε η ελεγκτική αρχή.Ακόμα κι αν οι ανταγωνιστές του ΟΠΕΚ «σφίξουν το ζωνάρι», ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή και να επενδύσει επιθετικά σε μελλοντικές δυνατότητες εξόρυξης.

Έτσι, ακόμα κι αν η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ έπεσε τον τελευταίο μήνα, μετά από πολλούς μήνες περιορισμού του κόστους και μία μείωση κατά 60% των αντλιών εξόρυξης, η ΙΕΑ παρατηρεί ότι η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ακόμα «σχετικά χαλαρή». H αύξηση της εκτός ΟΠΕΚ προσφοράς πετρελαίου, αν εξαιρέσουμε τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε ότι είναι ανθεκτική κι ότι «αψήφησε τις [αρνητικές] προσδοκίες», με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρωσία  και τη  Βραζιλία.

Η ΙΕΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το 2015 αναφορικά με την εκτός ΟΠΕΚ αύξηση της προσφοράς κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα παραπάνω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με του παραγωγούς αυτούς να προσθέτουν 830.000 β/η
επιπλέον κατά το τρέχον έτος. Ανέφερε επίσης ότι η πρώτη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου από τον Ιανουάριο κατά την περασμένη εβδομάδα δε σήμανε και το τέλος της συνολικής αύξησης των αποθεμάτων, καθώς υπάρχει την ίδια στιγμή μια αύξηση αποθεμάτων προϊόντων διύλισης, όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει πως αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μιλούν για την ικανότητά τους να μειώσουν το κόστος κατά τις τελευταίες εβδομάδες, και η οικονομική ασφάλεια των παραγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εταιρείες επωφελήθηκαν από την πρόσφατη ανάκαμψη  των τιμών προκειμένου  να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Μεγάλη η κινητικότητα στην αγορά λοιπόν όπως διαβάζουμε  και ελπίζουμε να επαληθευθούν τα καλά σενάρια  για να στηριχθεί η διεθνής οικονομία.