1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Συνάντηση Λαφαζάνη-Cretu: στο επίκεντρο το ενεργειακό

Συνάντηση Λαφαζάνη-Cretu: στο επίκεντρο το ενεργειακό

0

lafΣυνάντηση εργασίας, διάρκειας δύο ωρών, με την  Κοινοτική Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, κα Corina Creţu και το επιτελείο της, είχαν χθες το μεσημέρι ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Υπουργός Αναπληρωτής, Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία της Γ.Γ. ΥΠΑΠΕΝ, Χριστίνας Μπαριτάκη, του Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Απόστολου Αλεξόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν ζητήματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενόψει και της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Η Επίτροπος Corina Creţu, ευχήθηκε να επιτύχει η προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα και να εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν νέες προοπτικές και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Για τον τομέα της Ενέργειας, η Κοινοτική Αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για τα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και ειδικότερα για την επίτευξη των στόχων που αφορούν στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, καθώς και σε ζητήματα ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικά τα ενεργειακά έργα που πραγματοποιούνται, ενώ δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί σε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα που θα υποβάλουν οι  ελληνικές Αρχές, για την κοινοτική στήριξη ενεργειακών επενδύσεων.

«Αυτή τη στιγμή αναπτύσσονται στην Ελλάδα πολλά νέα έργα στον τομέα της ενέργειας και φιλοδοξούμε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις θα αποτελέσουν έναν ουσιαστικό μοχλό για να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ και αναφέρθηκε εκτενώς στη προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας για τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων στα Βαλκάνια. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε ότι η υλοποίηση του αγωγού Φυσικού Αερίου TAP είναι ένα σημαντικό έργο, καθώς θα προσφέρει θέσεις απασχόλησης και δουλειά σε ορισμένες εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να προκύψουν εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα ύστερα από διαβουλεύσεις με την Διοίκηση του έργου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον Κάθετο Διάδρομου Φυσικού Αερίου, που θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα διασυνδέει αμφίδρομα τα εθνικά συστήματα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να ενταχθούν στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος – Projects of Common Interest (PCI’s) – τα 15 συνολικά μεγάλα και μικρότερα έργα φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας στα οποία προχωρά η χώρα, καθώς δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια περισσότερων χωρών και της περιοχής μας. Προτεραιότητα έδωσε ο Υπουργός σε τρία από τα υπό ένταξη έργα, τον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου IGB-R, την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης-Ηπειρωτικής Ελλάδας που αφορά όλη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την Ηλεκτρική Διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου η οποία εφόσον ολοκληρωθεί θα μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση η Επίτροπος, Corina Creţu, έθιξε επίσης το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που συνέδεσε με τις καταδίκες για τις παράνομες χωματερές και με τη χρηματοδότηση έργων ενόψει της νέας ΠΠ 2014-2020, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για κρίσιμο πρόβλημα. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων.

Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με ριζική αλλαγή στρατηγικής, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλοι οι παράνομοι ΧΑΔΑ και να μειωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα.

Ζητάμε – πρόσθεσε – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πληρώσουμε το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους χώρους που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάστασή τους. Επίσης, ζητάμε το όποιο εναπομείναν πρόστιμο να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα και με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου. Τέλος, ο Υπουργός Αναπληρωτής, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε ότι αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά (σ.σ: 21 από τις συνολικά 39 εναπομείνασες χωματερές βρίσκονται σε τέτοια νησιά), με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα μπορούσαν αυτές οι περιοχές να εξαιρεθούν.