1. Home
 2. Συνεντεύξεις
 3. Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Sieline και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Β.Η.Ε., Πάνου Αλεξανδρή
Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Sieline και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Β.Η.Ε., Πάνου Αλεξανδρή

Συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Sieline και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Β.Η.Ε., Πάνου Αλεξανδρή

0

Ο κ. Πάνος Αλεξανδρής μιλά στο energyin.gr για τα καινοτόμα προϊόντα της Sieline, αλλά και για τα προβλήματα και τις δράσεις της Ενωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας. «Ενεργοποιηθείτε για το συμφέρον σας» είναι το επιτυχημένο σλόγκαν της Sieline με ουσία που προτρέπει τους καταναλωτές , τις επιχειρήσεις και το κράτος να βάλουν την άφθονη και δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο στο σπίτι και επαγγελματικούς χώρους και να κερδίσουν όλοι από αυτόν.

 

– Κ. Αλεξανδρή, πώς βλέπετε τον κλάδο που δραστηριοποιήστε από πλευράς οικονομικής ενέργειας;

«Είμαστε η μοναδική χώρα η οποία έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ηλιοφάνειας και ένταση αυτής 302 μέρες το χρόνο και η προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια ανά m2 ισούται με 1KW ημερησίως. Και κάτι ακόμη, θα αρκούσε η ενέργεια του ηλίου για 20 λεπτά για να θερμανθεί η ανθρωπότητα ολόκληρο το χρόνο. Αρα, η Ελλάδα διαθέτει καθαρή, συνεχή και δωρεάν πρώτη ύλη. Επομένως, το κράτος και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τους συμφέρει να αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα. Η Sieline ξεκίνησε πρώτη με τα προϊόντα της να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα και το σλόγκαν της, από το 2000, «Ενεργοποιηθείτε για το συμφέρον σας» σημαίνει: βάλε την ενέργεια του ηλίου στο σπίτι σου και κέρδισε από αυτήν».

 

– Μπορείτε να μας αναφέρετε τις ενέργειες της εταιρείας σας από την ίδρυσή της έως σήμερα;

«Να σας πω. Η Sieline (γραμμές Siemens) ήταν  δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, η οποία αποσχίστηκε από αυτήν το 2000 με τους συνεργάτες, το δίκτυο διανομών και τα προϊόντα της. H Siemens ασχολήθηκε με την ενέργεια από το 1980 με γερμανική τεχνολογία για εξοικονόμηση ενέργειας από το περιβάλλον και ιδιαίτερα από τον ήλιο, τόσο στην Ελλάδα με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες όσο και στα εργοστάσια της Siemens στη Γερμανία με αντλίες θερμότητας. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι τα προϊόντα μας, που επιλέγουμε να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα ή να εισάγουμε από τις πολυεθνικές εταιρείες που εκπροσωπούμε, είναι χρήσιμα στους πελάτες μας, αξιόπιστα και με σύμμαχο το περιβάλλον, ώστε να δίνουν αξία στην οικοδομή. Αρχές που διέπουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη της Sieline.»

– Από τα λεγόμενά σας διαπιστώνουμε μια ταύτιση των απόψεών σας με το περιοδικό μας. Ενημερώστε μας για τα προϊόντα σας.

«Χαίρομαι που το περιοδικό σας ενημερώνει τους αναγνώστες για την ενέργεια και την οικονομία. Ενημερώστε τους, λοιπόν, ότι η Sieline δημιούργησε τέσσερις ομάδες προϊόντων και συστημάτων, για να διευκολύνει την επιλογή τους στη θέρμανση – ψύξη – ζεστό νερό χρήσης. Μια πέμπτη μικρότερη κατηγορία είναι οι αυτοματισμοί, κυρίως από τη Siemens, που έχει πρωτοπορία σε αυτόν τον τομέα για την καλύτερη λειτουργία και απόδοση των προϊόντων και συστημάτων μας.

 

 • Αντλίες θερμότητας Dimplex (αέρος/νερού, εδάφους/νερού – γεωθερμία): Με μεγάλη γκάμα και γερμανική τεχνολογία, καλύπτουμε όλες τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρω το νέο μοντέλο Spydro 9 & 14KW αέρος/νερού για ψύξη – θέρμανση, με συμπιεστή inverter, ενσωματωμένο δοχείο ΖΝΧ 300 λίτρων και ενσωματωμένο δοχείο αδρανείας 100 λίτρων, που είναι από τα κορυφαία μηχανήματα στην κατηγορία του με υψηλό βαθμό απόδοσης και την αντλία ζεστού νερού χρήσης BWP 30 HM, που προσφέρει άφθονο ζεστό νερό (300 λίτρα), με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, αφού αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον και καταναλώνει μόνο 550 Watt.
 • Ηλιακά συστήματα 
  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Παράγονται στην Ελλάδα και έχουν όλες τις αξιόπιστες πιστοποιήσεις. Η Sieline, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των περιοχών του ελλαδικού χώρου, κατασκευάζει μοντέλα προσαρμοσμένα σε αυτές, όπως π.χ. το μοντέλο 150SXO που έχει λευκό χρώμα και χαμηλό ύψος και είναι ιδανικό για τα ελληνικά νησιά.
  • Ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας και υποστήριξης θέρμανσης: Τα συστήματα αυτά αποτελούν μια συμφέρουσα επένδυση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη για μεγάλες ποσότητες νερού, όπως ξενοδοχειακές μονάδες, μονοκατοικίες κ.ά. και επιπλέον προστατεύουν την αισθητική του περιβάλλοντα χώρου.
  • Ηλιακό αερόθερμο SolarVenti: Eνα καινοτόμο προϊόν που αποτελεί ιδανική λύση για κατοικίες και γενικότερα για χώρους που παραμένουν για μεγάλο διάστημα κλειστοί, καθώς εξαερίζει, εξαλείφει την υγρασία και θερμαίνει συμπληρωματικά χωρίς ρεύμα, γιατί λειτουργεί αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου.
  • Θέρμανση ποιότητας Dimplex για άμεση απαλλαγή από το πετρέλαιο: Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, θερμοσυσσωρευτές (δυναμικοί και στατικοί).
  • Θερμαντικά σώματα άμεσης απόδοσης Dimplex: Για μόνιμη ή συμπληρωματική θέρμανση, με τη χρήση μόνο μιας πρίζας.»

 

– Ως μέλος Δ.Σ. της Ε.Β.Η.Ε., πείτε μας τα προβλήματα του κλάδου και ποιες είναι οι δραστηριότητες του συνδέσμου.

«Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ πάλι επιγραμματικά σε μερικά πλεονεκτήματα του κλάδου και να τονίσω πόσο ευεργετική θα ήταν για τη χώρα μία προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα που την απασχολούν. Αναφέρομαι στη δωρεάν πρώτη ύλη ενέργειας από τον ήλιο και ταυτόχρονα να αναφέρω ότι και οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για να κατασκευαστούν τα προϊόντα είναι ελληνικές. Παράλληλα, η βιομηχανία απασχολεί πλέον των 4.000 εργαζομένων, έχει εμπειρία 45 χρόνων και know how και οι εξαγωγές της ξεπερνούν το 50% της παραγωγής της. Είναι, λοιπόν, φανερό από αυτά τα στοιχεία και μόνο η μεγάλη συμβολή του κλάδου στην οικονομία, όπως στο εμπορικό ισοζύγιο, λόγω εξαγωγών, στην απασχόληση, στα έσοδα του κράτους από φόρους, στη μείωση των δαπανών του κράτους για εισαγωγή πετρελαίου και τέλος, στην προστασία του περιβάλλοντος από ρύπους. Η Ε.Β.Η.Ε. με αιτήματά της στο υπουργείο ζητάει τη στήριξη της πολιτείας, όπως φοροαπαλλαγές για αγορά ηλιακών θερμοσιφώνων, μείωση ΦΠΑ, καταπολέμηση μαύρης αγοράς που ανέρχεται περίπου στο 35% και ανταγωνίζεται τις σωστές επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται».