1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Schneider Electric: Η εφαρμογή Data Center Operation

Schneider Electric: Η εφαρμογή Data Center Operation

0

 SchneiderΤο νέο module της σουίτας StruxureWare™ for Data Centers ελαχιστοποιεί την ενέργεια που απαιτείται για τη σωστή ψύξη ενός data center και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υπερθέρμανσης.

Η Schneider Electric, παγκόσμιος ειδικός σε θέματα διαχείρισης ενέργειας, παρουσίασε την εφαρμογή Data Center Operation: Cooling Optimize, η οποία προσφέρεται ως πρόσθετο software module με τη σουίτα DCIM, StruxureWare for Data Centers, με στόχο να κάνει πιο έξυπνη τη διαχείριση των συστημάτων ψύξης που βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα στα σημερινά data centers, ανοίγοντας το δρόμο για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των λειτουργικών δαπανών και ελαχιστοποίηση των βλαβών.

«Στα περισσότερα data center η διαστασιολόγηση των συστημάτων ψύξης έχει γίνει με τρόπο που διασφαλίζει την επαρκή ροή ψυχρού αέρα στα racks όπου αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, καθώς το σύνολο του χώρου καταλήγει να ψύχεται περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα παλιότερα μηχανήματα λειτουργούν στην κατάλληλη θερμοκρασία, αναφέρει ο κ. Soeren Brogaard Jensen, Αντιπρόεδρος στο τμήμα Enterprise Software & Managed Services της Schneider Electric. «Οι υπεύθυνοι διαχειριστές των κέντρων αυτών δεν είναι δυνατό να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να μειώσουν την ψυκτική ισχύ, χωρίς φυσικά να ρισκάρουν τη διακοπή λειτουργίας λόγω υπερθέρμανσης (thermal shutdowns), καθώς δεν έχουν στη διάθεσή τους τις πληροφορίες που θα τους επέτρεπαν να κάνουν κάτι τέτοιο με ασφάλεια».

Το λογισμικό Data Center Operation: Cooling Optimize δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές ενός data center να καταλάβουν όχι μόνο την πολυπλοκότητα της ροής του αέρα στο εσωτερικό του κέντρου τους, αλλά και το ποιες είναι οι πηγές θερμότητας και το τι επηρρεάζει την απόδοση του συστήματος ψύξης. Πρόκειται για ένα σύστημα κλειστού βρόχου, με την έννοια ότι είναι σε θέση να μαθαίνει από διάφορες ενέργειες, όπως για παράδειγμα τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα προσαγωγής, ή την προσθήκη μηχανημάτων και τις αλλαγές στα φορτία IT, ώστε η ψύξη του data center να διατηρείται συνεχώς σε  βέλτιστο επίπεδο.

Από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί το Cooling Optimize, οι διαχειριστές μπορούν να παρακολουθούν την κατάσταση του data center σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουν ταχύτατα οποιαδήποτε δυσλειτουργία, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να προβλέπουν και στη συνέχεια να αποτρέπουν προβλήματα, όπως η έλλειψη χωρητικότητας (capacity planning), η υπερθέρμανση και η ύπαρξη περιοχών με μεγάλα θερμικά φορτία (hotspots). Μέσα από τη διαρκή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης λειτουργίας μπορεί να γίνεται πρόβλεψη για τις μελλοντικές απαιτήσεις σε χωρητικότητα και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιείται η ανώφελη ψύξη χώρων όταν δε χρειάζεται. Το Data Center Operation: Cooling Optimize μπορεί και ανταποκρίνεται αυτόματα στις αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό του data center, ώστε να μειώνονται τα hotspots – σε περίπτωση που το θερμικό φορτίο υπερβαίνει το επίπεδο ψύξης, και τη σπατάλη ενέργειας – σε περίπτωση που η ψύξη είναι περισσότερη από όσο απαιτείται στην πραγματικότητα.

Σε μία πρόσφατη δοκιμή, μία μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας στη Δυτική ακτή των ΗΠΑ προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος DCIM, ώστε αυτό να μπορεί να μετρά, να αναλύει και να ρυθμίζει αυτόματα την απόδοση του συστήματος ψύξης, σύμφωνα με τις εκάστοτε απαιτήσεις του μηχανογραφικού της κέντρου. Με πιλοτική λειτουργία σε μία μόνο αίθουσα υπολογιστών, οι διαχειριστές μπόρεσαν να κλείσουν 13 μονάδες κλιματισμού (CRAC) μέσα στον πρώτο χρόνο δοκιμής, εξοικονομώντας 37% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς η επένδυση έχει ήδη αποσβεσθεί, ο συγκεκριμένος πελάτης προχωρά στην εγκατάσταση του Data Center Operation: Cooling Optimize σε όλη την έκταση του data center του.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αυτά, ο κ. Soeren Jensen σημείωσε τα εξής: «Μέσα από έναν συνδυασμό έξυπνου λογισμικού και ασύρματων αισθητήρων τοποθετημένων στα rack του μηχανογραφικού κέντρου, οι υπεύθυνοι του χώρου μπορούν να αρχίσουν πολύ γρήγορα να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία του (ψυχρού) αέρα προσαγωγής κοντά στις προδιαγραφές της ASHRAE, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα του κέντρου και χωρίς να χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε επένδυση στα υπάρχοντα συστήματα ψύξης. Στην πράξη, μπορούν να περιμένουν μία μείωση της τάξης του 40% στα έξοδα ψύξης».

Το 2014 η διεθνής εταιρεία αναλυτών Gartner χαρακτήρισε τη Schneider Electric ηγέτη στην κατηγορία των συστημάτων DCIM, τοποθετώντας την στην αντίστοιχη θέση του πρώτου Magic Quadrant for Data Center Infrastructure Management (DCIM)[i], για τη σουίτα λογισμικού StruxureWare for Data Centers.  Η μέθοδος των Magic Quadrant που ακολουθεί η Gartner αναγνωρίζεται από την Αγορά ΙΤ ως ένα εξαιρετικά αξιόπιστο εργαλείο εις βάθος ανάλυσης και σύγκρισης των χαρακτηριστικών και των επιδόσεων που επιτυγχάνουν τα προϊόντα κορυφαίων κατασκευαστών του χώρου.

Η ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού DCIM της Schneider Electric επιτρέπει στους υπεύθυνους ενός data center να παρακολουθούν, να ελέγχουν, να ρυθμίζουν τη λειτουργία και να βελτιστοποιούν τα συστήματα ψύξης, ασφαλείας και παροχής ισχύος του κέντρου τους. Η πρόσθετη εφαρμογή Data Center Operation: Cooling Optimize είναι διαθέσιμη από τους κατά τόπους αντιπροσώπους της Schneider Electric.