1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΔΕΗ: ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις των οφειλών

ΔΕΗ: ξεκίνησαν οι ρυθμίσεις των οφειλών

0

57750557a282e3dbd0c24acd136937a7_LΣτη διάθεση του καταναλωτικού κοινού βρίσκεται ήδη από τις 17/6 η υπηρεσία της ΔΕΗ για τη ρύθμιση ή και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Επιχείρηση. Με ένα απλό τηλεφώνημα στο 11770 ή μια επίσκεψη στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την αποπληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών τους μέχρι και σε 36 δόσεις, δηλαδή διάρκεια τριών ετών. Μοναδική προϋπόθεση είναι η κατάθεση προκαταβολής 10% επί της συνολικής οφειλής, ενώ ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται σε συνάρτηση με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, το ύψος της κατανάλωσης και εάν πρόκειται για επιχείρηση θα λαμβάνεται υπόψη και η οικονομική της κατάσταση.

Τις παραπάνω διευκολύνσεις προβλέπει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ που ενέκρινε ομόφωνα χθες το Δ.Σ. της επιχείρησης και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται παράλληλα η ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Αναλυτικότερα, το νέο πρόγραμμα διακανονισμών της ΔΕΗ περιλαμβάνει:

  • Έως και 36 μηνιαίες δόσεις από 8 σήμερα, σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση.
  • Μείωση της προκαταβολής στο 10% από 20% που είναι σήμερα.
  • Από 40 έως 60 δόσεις για τις ευάλωτες ομάδες καταναλωτών που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
  • Για τις εποχικές (τουριστικές) επιχειρήσεις, 8 – 18 δόσεις με προκαταβολή 10%.
  • Οι δόσεις είναι έντοκες με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο, που σήμερα κυμαίνεται στο 5,7%.
  • Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους διακανονισμούς, υπό την προϋπόθεση της εξόφλησης των τρεχόντων λογαριασμών. Οι διακανονισμοί που έγιναν από το 2011 και μετά ξεπερνούν το 1 εκατ. και από αυτούς οι 280.000 είναι σήμερα ενεργοί.
  • Οι καταναλωτές για να ενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να επισκεφθούν είτε το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ στο οποίο ανήκουν είτε να υποβάλουν αίτηση τηλεφωνικά στη γραμμή 11770, δίνοντας τα στοιχεία της παροχής τους και τον ΑΦΜ. Στην περίπτωση της τηλεφωνικής αίτησης, θα λαμβάνουν με υπηρεσίες ταχυμεταφορών τα κουπόνια των μηνιαίων δόσεων.

Οι νέες ρυθμίσεις όχι μόνο θα ελαφρύνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα και η ΔΕΗ θα μπορέσει να λάβει τα οφειλόμενα ποσά, σημείωσε ο κ. Π. Λαφαζάνης, κατά την ανακοίνωση του προγράμματος. Ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξουν σύντομα και ανακοινώσεις για τη μείωση του κόστους ρεύματος, ενώ ήταν αρνητικός στην πρόταση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, επεσήμανε ότι οι νέες ρτθμίσεις είναι το μεγάλο στοίχημα για την επιχείρηση. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί η μελέτη που έχει αναθέσει η ΔΕΗ σε ανεξάρτητο σύμβουλο για το κόστος ενέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρο Καραλάζο, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και από αυτές το 1,2 δισ. προέρχεται από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές, 200 εκατ. από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 280 εκατ. από επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από την υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) και τα υπόλοιπα από επιχειρήσεις της μέσης τάσης.