1. Home
  2. Νέα
  3. Εκκρεμότητες στην Καβάλα…

Εκκρεμότητες στην Καβάλα…

0
Άλλη μια ιστορία  της  ελληνικής  πραγματικότητας  στον ενεργειακό τομέα διαβάσαμε πρόσφατα στα ΜΜΕ. Πρόκειται για  την υπόθεση  μετατροπής του κοιτάσματος “Νότια Καβάλα” σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου, καθώς και της πλατφόρμας “ΚΑΠΑ” μέσω της οποίας γινόταν από το 1981 έως και πρότινος η εκμετάλλευσή του.
Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

KavalaΌπως έχει  γίνει ήδη γνωστό  προς το τέλος του χρόνου, συγκεκριμένα στις 23/11/2015,  λήγει η  άδεια εκμετάλλευσης της παραχώρησης της περιοχής προς την Ενεργειακή Αιγαίου.Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας απέστειλε επιστολή στον Π. Λαφαζάνη και στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητώντας να μάθει τι προτίθεται να κάνει το Δημόσιο, καθώς  εάν δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για ένα ακόμη χρόνο θα πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο την πλατφόρμα μαζί με την εγκατάσταση, προκειμένου από εδώ και πέρα εκείνο να αναλάβει τη συντήρησή τους.

Στα δημοσιεύματα τονίζεται ότι η μετατροπή της εγκατάστασης σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, συζητείται τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Από την εποχή της Τίνας Μπιρμπίλη (2010) μέχρι επί Ι.Μανιάτη (2012-2014).Μάλιστα υπάρχει και σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του
ΤΑΙΠΕΔ, για την ανάγκη “να επανεξετάσει την πιθανότητα και τους εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων σχεδόν εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα μέσω της χρήσης, της αξιοποίησης και της εμπορικής εκμετάλλευσης τους ως εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου”.

Βέβαια στα ίδια δημοσιεύματα δίνεται και μια εξήγηση γιατί δεν προχωρά το θέμα.Σε μελέτη που εκπόνησε πέρυσι τον Απρίλιο για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ η φιλανδική εταιρεία “Poyry” αναφέρεται ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, αφού η αποθήκη θα απαιτούσε επενδύσεις ύψους περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, αλλά και πάλι θα ήταν αμφίβολο αν θα προέκυπταν οι απαραίτητες ταμειακές ροές (περίπου 20 εκατ. ευρώ) για να σταθεί εμπορικά. Μάλιστα η μελέτη κατέληγε ότι θα έπρεπε να επιδοτήσουν μέρος της επένδυσης οι καταναλωτές φυσικού αερίου, μέσω ενός ειδικού τέλους που θα επιβάρυνε τους λογαριασμούς τους, κάτι που είναι αυτονόητο ότι δύσκολα θα μπορούσε πολιτικά να περάσει.

Λόγω αυτών των εκκρεμοτήτων  και της απουσίας πολιτικής απόφασης για το μέλλον του κοιτάσματος και της πλωτής εξέδρας, πέρυσι το Νοέμβριο, και ακριβώς επειδή σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η προετοιμασία του διαγωνισμού θα ήταν χρονοβόρα, αποφασίστηκε να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο η άδεια παραχώρησης στην Ενεργειακή Αιγαίου.Επισημαίνεται εκτός των άλλων, ότι σε περίπτωση μη ανανέωσή της, το Δημόσιο θα έπρεπε να αναλάβει εκείνο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης σε νέο ανάδοχο. Αυτό όμως θα σήμαινε σημαντική επιβάρυνση, την οποία το Δημόσιο δεν ήταν σε θέση να αναλάβει. Έτσι, αποφασίσθηκε η ανανέωση της άδειας εκμετάλλευσης για ένα έτος, ώστε στο μεσοδιάστημα το ΤΑΙΠΕΔ να έχει το χρόνο να προετοιμάσει το διεθνή διαγωνισμό.

Άλλη μια εκκρεμότητα λοιπόν, που έρχεται να προστεθεί στις πολλές που υπάρχουν στον ενεργειακό  και λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα. Ελπίζουμε μέχρι το Νοέμβριο να έχει κινηθεί κάτι…