1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. Μεγάλο ενδιαφέρον στο φόρουμ A-Energy

Μεγάλο ενδιαφέρον στο φόρουμ A-Energy

0

Aenergy1Στις δυνατότητες χρηματοδότησης από τους κοινοτικούς πόρους, καθώς και στη «μεγάλη επιστροφή» των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, εστίασαν τις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές κατά τη διάρκεια των χθεσινών απογευματινών εργασιών του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργανώνει η Επενδυτική Πρωτοβολία Α-Energy Investments Energy, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του ΥΠΑΠΕΝ, του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.

Σήμερα, Πέμπτη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης απορριμάτων και των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως επίσης στον κλάδο των φωτοβολταϊκών και ιδιαίτερα των οικιακών φωτοβολταϊκών.

Β.Σωτηριάδου: Ελληνικά έργα 41,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Γιούνκερ

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής απογευματινής συνεδρίασης, η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών και συντονίστρια του πακέτου Γιούνκερ κυρία Βικτώρια Σωτηριάδου, παρουσίασε επακριβώς τους τρόπους λειτουργίας του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ και πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα ελληνικά έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η κυρία Σωτηριάδου αναφέρθηκε ειδικότερα στα κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων και το επιπλέον κριτήριο της προσθετικότητας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει γεωγραφική κατανομή.

Τόνισε επίσης ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιώτης μπορεί άμεσα να υποβάλει την πρότασή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), μέχρι να λειτουργήσει πλήρως το οργανόγραμμα λειτουργίας του προγράμματος. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην πύλη των ευρωπαϊκών επενδυτικών έργων, στην οποία θα μπορούν να αναρτούν οι επενδυτές τα προτεινόμενα έργα και δήλωσε αισιόδοξη σε σχέση με τα ελληνικά έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν με αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, η κυρία Σωτηριάδου είπε ότι στην έκθεση της Κοινής Ομάδας Δράσης διαύλου επενδυτικών έργων περιλαμβάνονται 2.000 πιθανά επενδυτικά έργα ύψους 1,3 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα έχει υποβάλει 174 έργα, ύψους 41,5 δισ. ευρώ.

Γιάννα Νίκου: Ένεση ρευστότητας 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την ενέργεια

Από τη δική της πλευρά, η επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΠΑΠΕΝ, κυρία Γιάννα Νίκου, περιέγραψε αναλυτικά τις προτεραιότητες και τα έργα ανά κατηγορία που πρόκειται να αποτελέσουν τον πυρήνα του νέου ΕΣΠΑ σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, με ιδιαίτερη αναφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ο διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ανάλυσης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κ. Παντελής Λάμπρου αναφέρθηκε στις εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων και των υποδομών που προσφέρονται μέσα από την κεφαλαιαγορά.

Β.Τσολακίδης: Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στο νέο ενεργειακό μείγμα

Στη συμβολή των ΑΠΕ στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας, επέμεινε ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΕ, κ. Βασίλειος Τσολακίδης. Ο κ. Τσολακίδης επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που δίνεται στην παρούσα φάση στην αξιοποίηση των ΑΠΕ ενόψει του επανασχεδιασμού του ενεργειακού μίγματος.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ είπε ακόμα ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, παρά την πτώση των τελευταίων ετών, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επισήμανε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος, επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν εναλλακτικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως η «συλλογική χρηματοδότηση» στην οποία εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.

Σ.Σεϊμανίδης: Χρειάζεται σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREF) και συντονιστής του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Σάββας Σεϊμανίδης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πρόσφατη δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό, προβλέψιμο, πλαίσιο ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, καθώς απαντούν στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο ρυθμός αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού για την επίτευξη του εθνικού τομεακού στόχου για το 2020 θα είναι επαρκής, αν μπορεί να διατηρηθεί, τόνισε και προσέθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά στις μεταφορές για να επιτευχθεί ο τομεακός στόχος για το 2020.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σηφάκης, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ και των επενδύσεων για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, τόσο από πλευράς δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις είναι απαραίτητες και πρέπει να προωθηθούν, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενες ιδεοληψίες σε αυτό το θέμα δεν συμβάλουν θετικά στο δημόσιο διάλογο.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και στη βιομάζα/βιοαέριο.

tags: