1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Λαφαζάνης: οι πολίτες να φωνάξουν «ΟΧΙ»

Λαφαζάνης: οι πολίτες να φωνάξουν «ΟΧΙ»

0

190615173521_1570Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανανσυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

– Θέλω να ξεκινήσω από κάτι που είπατε πριν μερικές μέρες στο δορυφορικό κανάλι «Ρωσία 24» ότι η κυβέρνηση έχει ένα plan B. Θέλω να μας πείτε ποιο είναι αυτό το plan B;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είπα εγώ ακριβώς αυτό στο κανάλι «Ρωσία 24». Τη συνέντευξή μου ολόκληρη μπορείτε να τη δείτε καταγεγραμμένη και στην Iskra, αλλά και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό που είπα, λοιπόν, στο «Ρωσία 24» ήταν ότι η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, έχει σχέδιο να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Και αυτό είναι φυσικό διότι μία κυβέρνηση πρέπει να ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, άσχετα αν είναι επιθυμητά ή όχι. Αυτό όμως που εμείς επιδιώκουμε είναι την Κυριακή, που θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες, να φωνάξουν ένα μεγάλο, δυνατό, ισχυρό «ΟΧΙ». Κι αυτό το «ΟΧΙ» είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο, όχι απλώς για την κυβέρνηση, αλλά για την Ελλάδα. Κυρίως και πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον ελληνικό λαό, προκειμένου να γίνει μία διαπραγμάτευση ουσιαστική από τη Δευτέρα και να προκύψει από αυτήν μια συμφωνία η οποία θα είναι σχετικά συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μια συμφωνία, όπως μας προτείνουν οι πιστωτές και οι λεγόμενοι «θεσμοί» η οποία είναι μια συμφωνία κατεδάφισης και λεηλασίας, συνέχισης των μνημονίων. Μια συμφωνία χωρίς προοπτική και χωρίς να δίνει στο λαό την παραμικρή ελπίδα για το μέλλον του.

– Από την άλλη πλευρά, επειδή έχουμε δει την σκληρή στάση των δανειστών και αυτή δεν έχει καμφθεί μέχρι τώρα, παρά την ισχυρή και νωπή εντολή που έχει η κυβέρνηση, θα ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να πάρετε το «όχι» που ζητάτε και να είναι και πολύ μεγάλο, αλλά οι δανειστές να κάνουν αυτό που έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα κάνουν: να τηρήσουν την ίδια άτεγκτη στάση. Αν συμβεί αυτό, αν επιμείνουν στα ίδια σκληρά μέτρα τα οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα, τι γίνεται μετά; Ποιο είναι το plan B; Τι κάνετε εάν η αντίδραση των δανειστών συνεχιστεί;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει άλλο όπλο από την διαπραγμάτευση και από την πίεση. Και η πίεση της κυβέρνησης στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στη θέληση και στο αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μοναδική δική μας δύναμη. Δεν είναι ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ. Προσφεύγοντας, λοιπόν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στη λαϊκή ετυμηγορία και δίνοντας ο λαός εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, ισχυρή εξουσιοδότηση, να παλέψει για κάτι διαφορετικό ως συμφωνία από αυτά που δίνουν οι πιστωτές, νομίζω ότι είναι το καλύτερο όπλο για να πετύχουμε μια θετική εξέλιξη. Η άλλη επιλογή θα ήταν ποια; Θα ήταν να υπογράψουμε και να ξεμπερδεύουμε. Αυτό όπως ξέρετε είναι εύκολο να το κάνει κανείς, αλλά πρέπει να δει και το αύριο. Αν δει λοιπόν κανείς τους επόμενους μήνες τι θα προκύψει, αυτό θα είναι μια πραγματική καταστροφή, ένας πραγματικός όλεθρος για τη χώρα. Όλα αυτά που ζητούνται, τα ξέρουμε όλοι, είναι ανεφάρμοστα, είναι πιεστικά, είναι αφόρητα για τον τόπο.

– Συμφωνώ με αυτά που λέτε και δέχομαι και την καλή πρόθεση. Μένει όμως ένα ερώτημα: Αν οι πιστωτές δεν δεχτούν αυτήν την ισχυρή λαϊκή εντολή, που τώρα που και οι αγορές δεν επηρεάζονται και τόσο πολύ, τι κάνετε αφού δεν θέλετε να υπογράψετε αυτή τη συμφωνία;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το ότι δεν επηρεάζονται οι αγορές δεν είναι αλήθεια. Διότι οι αγορές, όπως βλέπω, ταρακουνιούνται πάρα πολύ και οι επόμενες καταστάσεις θα είναι πάρα πολύ δύσκολες και για τα χρηματιστήρια και για τις κεφαλαιαγορές και για τις τράπεζες, αν και εφόσον οι πιστωτές επιμένουν σε μια στάση αδιέξοδη. Και ξέρετε ότι αν για δεύτερη φορά βγει από τις κάλπες η θέληση του ελληνικού λαού βροντερή, ισχυρή και δυνατή η οποία λέει ότι δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορούμε να δεχτούμε μια συμφωνία τέτοιου τύπου και με τέτοιο περιεχόμενο, αυτό θα είναι ένα όπλο για να προχωρήσουμε. Είναι το καλύτερο δυνατό που έχουμε να κάνουμε. Αλλιώς, αυτό που απομένει ως εναλλακτική λύση είναι αυτό που προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάμε να συμφωνήσουμε με αυτό που προσφέρουν οι «θεσμοί». Βρεθήκαμε σε ένα σκληρό δίλημμα: Ή έπρεπε να υπογράψουμε αυτό που μας λένε οι πιστωτές ή να προσφύγουμε στον ελληνικό λαό να ζητήσουμε ξανά μια ισχυρή, ισχυρότατη εντολή να διαπραγματευτούμε. Αυτά τα δύο είχαμε να κάνουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο. Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια. Κάνουμε μια δεύτερη προσπάθεια να πείσουμε, να πιέσουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό κάνουμε το δημοψήφισμα. Και ελπίζουμε να το πετύχουμε, αυτό επιδιώκουμε.

– Οι δανειστές όμως έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους του τόνους ότι δεν θα υποχωρήσουν ακόμη κι αν το δημοψήφισμα έχει παλλαϊκή πλειοψηφία υπέρ του «ΟΧΙ».

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό. Κινούμαστε θετικά, κινούμαστε μ’ έναν τρόπο ο οποίος είναι σαφής, είναι αγωνιστικός και προσπαθούμε να υπερασπίσουμε τα πιο ζωτικά και πιο θεμελιώδη συμφέροντα αυτού του τόπου αυτή τη στιγμή. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Να πάμε να προσυπογράψουμε μια συμφωνία η οποία ξέραμε εκ των προτέρων ότι θα είναι καταδίκη για τον τόπο, χωρίς καμία προοπτική. Μια συμφωνία που θα είχε άγρια μέτρα λιτότητας, δεν θα περιείχε κανένα «κούρεμα» του χρέους και δεν θα έδινε καμιά χρηματοδότηση στη χώρα για μια αναπτυξιακή πνοή. Τι να την κάναμε αυτή τη συμφωνία; Θα είχαμε, λοιπόν, μια τραγωδία.

– Αυτό το οποίο όμως συμβαίνει σήμερα είναι να έχουμε κλειστές τις τράπεζες, να έχουμε τους συνταξιούχους σε εικόνες που δεν χρειάζεται να πούμε, αλλά και το σύνολο της οικονομίας να είναι στον «πάγο». Εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις απλήρωτοι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να κινηθεί η αγορά και μια κοινωνία που είναι στα πρόθυρα του να τιναχτούν όλα στον αέρα. Γιατί φτάσαμε ως εδώ κύριε Λαφαζάνη, ενώ μας υποσχεθήκατε καλύτερες μέρες; Δεν είπε κανείς ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Είναι γιατί εφαρμόστηκαν οι συνταγές και οι καταστάσεις που εμείς παραλάβαμε με τα μνημόνια. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Κι αν προωθούσαμε μία συμφωνία σαν αυτή που μας προτείνουν οι πιστωτές θα ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Διότι θα είχαμε περισσότερους φόρους για τον ελληνικό λαό, θα είχαμε μικρότερες συντάξεις, πολύ μικρότερες κοινωνικές δαπάνες, καμιά αναπτυξιακή στήριξη στη χώρα και βεβαίως ένα δυσβάσταχτο χρέος να το πληρώσουμε.

– Ναι αλλά μας είπατε ότι είχατε τον τρόπο να πάτε και να κερδίσετε την διαπραγμάτευση.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτό κάνουμε. Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε μία διαπραγμάτευση σκληρότατη. Αυτό κάνουμε. Δεν καθόμαστε.

– Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, αλλά πρέπει να έχει και αποτέλεσμα. Αλλά το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι κλειστές τράπεζες.

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που διεκδικούμε κάτι καλύτερο, όπως καταλαβαίνετε. Βλέπουμε απέναντί μας ένα τείχος. Μια αντιπολίτευση η οποία αντί να στηρίζει αυτήν τη μεγάλη εθνική και κοινωνική προσπάθεια, δυστυχώς στηρίζει τους πιστωτές στη χώρα μας. Αυτό βλέπουμε. Βλέπουμε να μας λένε ότι επειδή είμαστε στο ευρώ πρέπει να αποδεχτούμε όλα τα μέτρα που μας προτείνουν. Εμείς λέμε «όχι» σε μια συμφωνία η οποία είναι απαράδεκτη για τη χώρα και το δημοψήφισμα μας λένε είναι για το ευρώ. Ταυτίζουν το ευρώ με μια απαράδεκτη συμφωνία η οποία δεν δίνει καμία προοπτική στη χώρα, καμιά προοπτική στον τόπο. Αντίθετα, είναι μια συμφωνία καταιγίδα σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής μας.

– Συζητάμε πάρα πολύ αν έχουμε το «όχι» και τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα τότε τι κάνει η κυβέρνηση το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα βγει «ναι» από το δημοψήφισμα. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει το «ΟΧΙ». Θα στηρίξει, δηλαδή, την αντίθεσή του σε μια συμφωνία με τους πιστωτές η οποία είναι καρμανιόλα για την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πούνε «ναι» σε μια συμφωνία καταστροφή.

– Εντάξει αυτό μας το είπατε. Πολιτικά θα τοποθετηθείτε τι θα σημαίνει αυτό;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε πει ότι θα γίνει απόλυτα σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού. Προσφεύγουμε στον ελληνικό λαό. Αυτός αποφασίζει. Από κει και πέρα θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Εγώ όμως δεν μπορώ να μπω σ’ αυτήν τη λογική διότι δεν θεωρώ ότι πρέπει κανείς όταν πηγαίνει σε ένα δημοψήφισμα αυτού του χαρακτήρα και τόσο μεγάλης κρισιμότητας να προεξοφλεί την ήττα. Να προεξοφλεί ότι οι πιστωτές θα κερδίσουν. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει σεβαστή η θέληση του ελληνικού λαού και θα εφαρμοστεί αυτό που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός. Βεβαίως θα συνοδευτεί με πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπαίνω σε περαιτέρω συζήτηση, διότι δεν θα κερδίσει το «ναι». Το «ναι» δεν θα βγει από τις κάλπες. Και επομένως δεν θα υποχρεωθεί η χώρα να βαδίσει με την ψήφο του ελληνικού λαού σε μια συμφωνία η οποία είναι λαιμητόμος.