Home Βιομάζα Αγριαγκινάρα: η νέα “μόδα” στο χώρο των καυσίμων

Αγριαγκινάρα: η νέα “μόδα” στο χώρο των καυσίμων

0
0

23785314Αρκετά αυξημένη παρουσιάζεται η παγκόσμια ζήτηση για καυστήρες pellet, καθώς οι ρυθμοί της «αγγίζουν» το 20% ετησίως. Σύμφωνα με στοιχεία μετρήσεων, με αυτό το καύσιμο επιτυγχάνεται στην οικιακή θέρμανση εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο που φτάνει ως και το 50%.

Παράλληλα, διαρκώς αυξανόμενη είναι και η ζήτηση από τον βιομηχανικό τομέα και τα θερμοκήπια, καθώς το χαμηλό ανταγωνιστικό κόστος του pellet σε συνδυασμό με το μειωμένο ποσοστό εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου έχουν εκτινάξει τις παραγγελίες.

Το προϊόν «πέλετ» αποτελεί τη νέα καινοτομία έως… μόδα στο χώρο των ΑΠΕ και της βιομάζας. Κι αυτό διότι εκτός από την οικονομία και το οικολογικό αποτύπωμα που παρουσιάζει, ενισχύει τις πολιτικές εκείνες που στοχεύουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Olympus Pellet, από την Κατερίνη της Πιερίας, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής βιοκαυσίμων (pellet) με πηγή τη βιομάζα.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του pellet υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Πιερίας, όπως για παράδειγμα κλαδέματα ελιάς, ενώ εισάγει πιλοτικά την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, δηλαδή ειδικές ποικιλίες αγριαγκινάρας σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Δήμου, ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της Olympus Pellet, εξηγεί τα πλεονεκτήματα της αγριοαγκινάρας ως πηγής πρώτης ύλης για την παραγωγη ξηρής βιομάζας υψηλής θερμογόνου δύναμης (pellet): «Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας είναι σταθερά προσδιορισμένη χωροταξικά, έχει μικρό κόστος παραγωγής και είναι πολυετής. Η αγριαγκινάρα σπέρνεται μια φορά. Καθώς έχει μαζευτεί σε μπάλες μεταφέρεται στη μονάδα μας, περνάει από σπαστήρες, μετατρέπεται σε “πούδρα” η οποία στη συνέχεια συμπιέζεται και έτσι παράγονται τα pellets. Τα μικρά αυτά εύκαμπτα κυλινδρικά τεμάχια που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη καύσης συσκευάζονται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται εύκολα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δήμου, η αγριαγκινάρα, αυτό το αγριόχορτο, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μια φθηνή και καθαρή ενεργειακή λύση αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε σπίτια και βιομηχανίες.

Οι ιδρυτές της Olympus (B. Δήμου, Στ. Αποστόλου, Αν. Τσιόκας και Αντυ Μηλιώτη)έχουν ως στόχο να προωθήσουν την ελεύθερη και ανοιχτή παραγωγή βιοκαυσίμων σε οποιονδήποτε  αγρότη διαθέτει τη δική του πρώτη ύλη.

«Η παραγωγή αγριαγκινάρας μπορεί να υπερκαλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας ολόκληρης οικογένειας και παράλληλα να εξασφαλίσει συμπληρωματικό εισόδημα» δηλώνουν με έμφαση.

Βεβαίως, τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει κάποιος νέος στην προσπάθειά του να ενασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα είναι η έλλειψη ρευστότητας και η δυσκολία δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα.

«Στη δική μας περίπτωση το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε μέσω του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα” του ΕΣΠΑ, με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου Πιερίας και του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ» σημειώνουν οι τέσσερις επιστήμονες – επιχειρηματίες.